DET SKER

tir, 15 nov 2016

Med både hoved og hænder

Nicklas B. Mogensen på 25 år er en af de mange unge, der er blevet udlært hos FUGMANN.

Flere og flere unge vælger uddannelser, der hiver dem væk fra en stillesiddende hverdag bag computerskærmen. Som elektriker skal du både kunne bruge hovedet og have hænderne ordentligt skruet på. Du kan få stort ansvar og specialisere dig allerede i læretiden – og der er udsigt til fast arbejde og livslang efteruddannelse. Mød Nicklas og Mads Peter, der har elfaget helt inde under huden

Tekst:

Karin Wain

Foto:

Carsten Andersen

At være elektriker er andet og mere end at trække ledninger og skrue stikkontakter og lamper op. Meget, meget mere. I takt med den teknologiske udvikling bliver bygninger og boliger mere og mere intelligente. De skal nærmest kunne tænke selv og både sørge for, at energiforbruget er lavt og bygningerne rare for os at være i. Samtidig spiller sol og vind en stadigt større rolle i fremtidens energiforbrug. Og robotteknologi og automatisering fylder mere og mere i industrien. Al den slags kræver, at teknikken, der skal få det hele til at fungere, er i orden - og her kommer elektrikeren på banen.

»Som elektriker skal man være nysgerrig og have lyst til at lære nyt, for det er et fag, der konstant udvikler sig. Jobmulighederne er

rigtig gode, for der vil i mange år frem være behov for dygtige folk, der kan kombinere det praktiske og det tekniske og skabe gode brugerflader til samfundets teknologiske rygrad,«

siger Henrik Fugmann, der er direktør i den københavnske elinstallationsvirksomhed FUGMANN. Virksomheden blev grundlagt af hans farfar i 1961 og har siden uddannet omkring 200 elektrikere. Mange af virksomhedens nuværende 130 ansatte er oprindeligt uddannet i virksomheden.

At få bygninger til at tænke selv

Nicklas B. Mogensen på 25 år er en af de mange unge, der er blevet udlært hos FUGMANN. Han blev færdig 1. december sidste år og har været fastansat siden. Nicklas havde en studenterhue fra matematik og IT-linjen på HTX med i bagagen, da han kom i lære, og det var en fordel. En vis matematisk forståelse er nemlig nødvendig i det daglige arbejde som elektriker. En af fordelene ved elektrikeruddannelsen er, at du kan specialisere dig, allerede mens du er under uddannelse. Det gjorde Nicklas.

»Jeg var rimelig dygtig i skolen. Især i folkeskolen, men jeg kedede mig i gymnasiet, så karaktererne kunne godt have været bedre. Men jeg har altid interesseret mig for computere, så det var rigtig fedt, da jeg fik mulighed for at gå den vej som elektriker,«

siger han. I læretiden arbejdede han blandt andet på byggeriet af det teknisk topavancerede plejehjem Akaciegården på Frederiksberg. Her er alle tekniske anlæg koblet sammen, så det virker som om, at bygningen tænker selv. I hans uddannelses sidste skoleperioder valgte Nicklas derfor at specialisere sig indenfor intelligente installationer. Han fik også ansvaret for sin egen del af byggesagen, allerede mens han var lærling. Nicklas tøver ikke med at anbefale uddannelsen til andre unge.

»Man skal ikke være bange for at stå tidligt op, for de fleste elektrikere møder klokken syv om morgenen. Og man skal både kunne bruge sit hoved og sine hænder, men så åbner elektrikeruddannelsen til gengæld også for mange muligheder. Med HTX’en i baghånden kan jeg måske tage maskinmesteruddannelsen, hvis jeg får lyst til det på et tidspunkt,«

siger han.

Leder i læretiden

På en af FUGMANNs andre byggepladser går 31-årige Mads Peter Genders. Den tidligere grønthandler står lige overfor den afsluttende skoleperiode og svendeprøven, og til december er han udlært elektriker. Mads Peter har lavet mange forskellige ting undervejs i uddannelsen og har stille og roligt fået mere og mere ansvar. Lige nu har han sammen med en udlært kollega ansvaret for 12 mand. Han skal lede og fordele arbejdet, sørge for at de bliver færdige til tiden og holde overblik.

»Jeg havde ikke regnet med at stå med formandsansvar allerede som lærling, men det er utrolig fedt. Det giver hår på brystet og en helt anden tro på mig selv. Jeg kan godt lide ledelse, fordi der er så mange ting at jonglere med, men samtidig er det også super sjovt at køre for sig selv i en servicebil og løse konkrete opgaver ude hos kunderne. Som elektriker er jeg ikke tvunget til at lave det samme hver dag i resten af mit arbejdsliv, og det er noget af det fede ved faget. Der er rigtig mange forskellige muligheder og typer af opgaver,«

siger han. Mads Peter mener, at en god portion nysgerrighed og interesse for teknik er gode egenskaber for unge, der overvejer elfaget.

»Jeg er ikke så god til at sidde stille for længe af gangen. Jeg har noget energi, der skal ud, og det får jeg som elektriker. Jeg interesserer mig rigtig meget for teknik og elsker at undersøge ting, så på den måde er det rigtig fedt at lave noget, som nærmest er min hobby. Og så betyder det også noget for mig, at jeg skaber noget, som folk har brug for hver eneste dag. De færreste kan klare sig uden elektricitet,«

siger han. Elbranchen er blandt de håndværksfag, der tager flest lærlinge. Alligevel kræver det en indsats, hvis du ønsker dig en fremtid i elfaget.

»Elfaget er for dem, som kan og vil. Det gælder om at være proaktiv og vise, at man har gå-på-mod, når man søger en læreplads. Så får man til gengæld også mange gode muligheder for en uddannelse, der er spændende i sig selv, og som kan fungere som springbræt til videreuddannelse eller måske et arbejdsliv som selvstændig,«

siger Henrik Fugmann.

Fem fordele ved elektrikeruddannelsen

•Du har mulighed for at specialisere dig allerede under uddannelsen •Som EUX-elev kan du tage elektrikeruddannelsen samtidig med studentereksamen •Du får løn under uddannelse •Du har gode jobmuligheder og får kompetencer, der er brug for i mange år endnu •Elfaget følger den teknologiske udvikling, så du skal uddanne dig livet igennem

Læs mere på elektrikeruddannelsen.dk, evu.dk, fugmann.dk, tekniq.dk og def.dk