Dét at have succes på sit studie handler ikke udelukkende om at få gode karakterer og gennemføre uddannelsen på normeret tid. Det er nemlig ikke det eneste, der vægtes, når du sidder til jobsamtalen efterfølgende. Faktisk leder mange flere arbejdsgivere efter kvalificeret arbejdskraft; dem der har erfaring fra den virkelige verden — og altså ikke kun fra studiebøgerne.
At have været i praktik eller have haft et studiejob pynter på CV’et, og tit har det faktisk mere indflydelse end gode karakterer. Erfaring er nemlig guld værd. Det viser en potentiel arbejdsgiver, at du kan finde ud af at begå dig på arbejdsmarkedet.
Men hvad skal der egentlig til for at få et studiejob? Vi har samlet et par gode råd til dig, der har brug for lidt inspiration til jobsøgningen.
1. Henvend dig ikke kun på jobannoncer — søg også uopfordret
Alt for mange begår den fejl udelukkende at henvende sig på jobannoncer. Det er selvfølgelig en fin praksis, men man bør aldrig udelukkende benytte sig af den vej, hvis man virkelig ønsker et studiejob. Sørg derfor også at kontakte virksomheder, der ikke har slået stillinger op. De fleste store virksomheder har altid brug for ekstra arbejdskraft. Det handler derfor om at overbevise dem om, at de har brug for lige præcis
din
arbejdskraft. Sæt dig ind i deres kerneprodukter samt arbejdsgang, så du har en idé om, hvad de vægter hos deres medarbejdere.
Der er ofte stor rift om jobannoncerne, og især de job, du finder på jobnet.dk eller lignende jobportaler, er der mange henvendelser på. Undersøg derfor i stedet hvilken virksomhed, du synes, der virker interessant, og udarbejd en jobansøgning der passer til dette.
Hvilke kompetencer værdsætter virksomheden? Hvordan matcher du dette?
2. Der er altid et studiejob at få
Et relevant studiejob er selvfølgelig den bedste løsning — men uanset, om det er relevant eller ej, så viser dét, at man har haft et job, imens man studerede, at man er ambitiøs og har erfaring med at begå sig på en arbejdsplads. Derfor behøver du ikke udelukkende at søge efter job, der er relevante ift. dit studie. Vær ikke kræsen.
Der er altid et job at få, hvis man ønsker det. Telemarketingbureauer søger ofte telefonsælgere, og det er faktisk et job, der giver god erfaring i de fleste brancher. At kunne sælge er altid en kompetence, der er god at have — det er det virksomheder lever af. Du kan læse mere om, hvad jobbet kræver
her.
Det er nemlig, som tidligere skrevet, altid en god idé, at sætte sig ind i det job, du ønsker at søge, inden du går i gang med ansøgningen. På den har du de bedste forudsætninger for at sælge dig selv og dine kompetencer ved at udarbejde en ansøgning, der er skrevet med det givne job for øje. Som sælger er det eksempelvis utroligt vigtigt at være udadvendt, at holde hovedet koldt og være god til at tale. I andre brancher er det nogle helt andre kompetencer, der er relevante.
3. Brug dit netværk til at søge job — også på Facebook
Mange job bliver besat, uden virksomheden har været ude med en jobannonce. Det samme gælder praktikpladser og studiejob. Mange stillinger bliver besat, fordi den, der får jobbet, er blevet anbefalet af eksempelvis en tidligere studiekammerat, har været studiemedhjælper i virksomheden eller på anden måde har en relation til virksomheden. Brug derfor dit netværk så godt som muligt — gør din omgangskreds opmærksom på, du søger et studiejob eller en praktikplads. Sådan bliver mange job besat.
Du kan også med fordel skrive et opslag på Facebook. Meld dig ind i en branchespecifik gruppe, hvor du kan skrive et opslag omkring, at du søger et studiejob. Nævn dine kompetencer, din erfaring, samt hvad du studerer og kunne tænke dig at arbejde med. Her er der stor chance for at det bliver set, og det virker ikke anmassende.
4. Sådan skriver du en god ansøgning
Din ansøgning er ofte dét, der afgør, om du får jobbet. Det er derfor vigtigt, at du bruger energi på at lave en god ansøgning og ikke bare sender en standardansøgning afsted. Sæt dig ind i virksomhedens behov, og skriv hvorfor det netop er dig, de har brug for.
Overvej hvorfor du vil arbejde for virksomheden. Hvorfor brænder du netop for dette job? Lad din ansøgning udstråle dette. Skriv hvad du kan, som de andre ansøgere ikke kan. Hvordan passer dine kompetencer til virksomhedens behov? Husk dog at være ydmyg — virksomheden ved godt, at du ikke kan løfte hele virksomheden alene. Og det forventes heller ikke. Det betyder meget mere, at du udstråler, at du har lyst til at lære mere, brænder for at arbejde og vil knokle hårdt for at tilegne dig endnu flere kompetencer.
Husk at studiejobbet lægger grundstenene for det første rigtige job
Hvis du ikke er sikker på, at du har tid til et job ved siden af dit studie, så tænk på at det er en investering i din fremtid. Med erfaring fra arbejdsmarkedet vil du stå forrest i køen, når arbejdsgiverne skal udvælge den rette kandidat til deres stilling. Desuden bruger mange virksomheder studiejobbet til at prøve de studerende af. Derfor er der mange studerende, der bliver tilbudt en fast stilling, hvis de har klaret de godt igennem deres tid som studentermedhjælper.
(Indlægget er sponsoreret)