MUSIK INTERVIEW & TRENDS

man, 14 dec 2015

Diabetes – en ny folkesygdom

Du kan selv gøre noget for at minimere risikoen for diabetes

I 2025 vil 650.000 danskere have diabetes, og sygdommen vil koste samfundet 31,8 milliarder kroner bl.a. i form af tabt arbejdsfortjeneste og sundhedsudgifter. Det viser en prognose fra forskere på Institute of Applied Economics and Health Research udarbejdet i samarbejde med Syddansk Universitet. Se her  

Disse tal er meget skræmmende, og hvis der ikke gribes ind kan det føre til alvorlige følgesygdomme, som vil koste samfundet endnu mere i behandling. Diabetesforeningen opfordrer derfor politikerne til at bakke op om deres nationale handlingsplan, så flere kan opspores tidligere og komme i behandling. Diabetesforeningen  opfordrer således politikerne til især at se på fire punkter i den nye handleplan:
  1. Tidlig opsporing. 200.000 anslås at have diabetes uden at vide det. De skal findes og diagnosticeres
  2. Praktiserende læger skal have øget fokus på sygdommen, så der kan sættes ind tidligere i forhold til behandling
  3. Kontroller skal bliver mere effektive og klares samme dag
  4. Patienter skal uddannes bedre, så de bliver bedre til at kontrollere sygdommen selv

Er du i risikogruppen?

Der findes to typer diabetes: Type 1 – forekommer, når kroppen ikke producerer noget insulin overhovedet, og blodsukkerniveauet er nødt til at blive kontrolleret via insulinpumper eller –injektioner. Denne type er ikke så udbredt og dækker kun over 10 % af alle diabetestilfælde. Der forskes stadig i årsager til type 1 diabetes, da man ikke er helt klar over, hvorfor nogle bliver ramt og andre ikke. Type 2 – forekommer, når kroppen enten ikke producerer nok insulin, eller hvis insulinen ikke fungerer ordentligt. Type 2 er langt den mest udbredte, og gælder for ca. 85-95% af alle diabetestilfælde. Du er i risikogruppen, hvis du:
  • Er overvægtig eller har et højt BMI
  • Har et taljemål over 88 cm som kvinde og 102 cm som mand
  • Er over 40 år
  • Har diabetes i din familie
  • Har eller har haft højt blodtryk, et slagtilfælde eller hjerteproblemer
  • Har hyppig tørst, kløe eller vandladning

Hvad kan man selv gøre?

Hvis du kan sætte hak ved flere af ovenstående faktorer, er der stadig meget, du selv kan gøre for at nedsætte risikoen for at udvikle type 2 diabetes. Ved at ændre din livsstil og eksempelvis begynder at spise sundere, tabe dig og dyrke motion regelmæssigt, kan du mindske risikoen betydeligt.

Fastfood skal kaloriemærkes

Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen og Forbrugerrådet Tænk mener alle, at fastfood-kæder bør skilte med antallet af kalorier på deres menuer. Flere lande har allerede taget denne ordning til sig, og erfaringerne er gode, idet undersøgelser viser, at forbrugere har større tendens til at vælge det sunde alternativ, hvis der står angivet, hvor mange kalorier hvert måltid indeholder.

Fakta om diabetes

Ifølge Den Internationale Diabetes Organisation  vil 642 millioner af os have diabetes i 2040, hvis udviklingen fortsætter. Nedenfor kan du se andre skræmmende faktorer om diabetes. Infografik: euroclinix.dk