STUDIELIV

fre, 14 sep 2012

Dyrt at droppe tandlægen

Mange unge dropper de regelmæssige besøg hos tandlægen, så snart de forlader den (gratis) kommunale tandpleje. Men det vil Tandlægeforeningen nu gøre noget ved med en kampagne målrettet unge mellem 18 og 25 år.

Kampagnen skal gøre de unge opmærksomme på, at de regelmæssige tandlægebesøg er meget billigere, end mange tror, og at det faktisk bedre kan betale sig i længden at gå regelmæssigt til tandlæge end at lade være. Kampagnen er primært onlinebaseret på Tandlægeforeningens egen hjemmeside, men de unge vil bl.a. også støde på kampagnen på Facebook. »Vi håber, at kampagnen vil hjælpe til at få de unge tilbage i tandplejesystemet – for deres egen skyld. Vi ved, at mange af dem ikke finder de regelmæssige tandlægebesøg så nødvendige, fordi de ikke har nogen problemer med deres tænder og tandkød lige her og nu. Men som meget andet, så viser konsekvenserne sig ofte først senere i livet. Vi har set adskillige eksempler på, at de unge får nogle alvorlige problemer senere hen, når huller og andre tandsygdomme ikke tages i opløbet – for ikke at tale om dyre tandlægeregninger,« siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.  

Billigere, end mange tror

Men hvad koster det så at få en undersøgelse hos tandlægen? Det er et spørgsmål, som mange faktisk har svært ved at svare på. Deres bud er mange hundrede kroner, men heldigvis ser virkeligheden anderledes ud. Faktisk helt anderledes, hvis man er mellem 18 og 25 år. Alle 18-25-årige får nemlig et særligt tilskud, så en almindelig undersøgelse kun koster 86 kr. Voksne over 25 år skal betale 147 kr. De fleste skal typisk have en tandrensning oveni, og den koster 184 kr. for alle. Et almindeligt regelmæssigt tandlægebesøg kan altså klares for 270 kr., hvis man er mellem 18 og 25 år. Hvis man er fyldt 26 år, må man betale 331 kr. »De fleste unge har kun behov for at komme til tandlæge en enkelt gang om året, og 270 kr. på et helt år burde de fleste have råd til at betale. Også selvom de er studerende. Det handler jo om deres sundhed i rigtig mange år efterfølgende, og når det først er gået galt, kan det være svært at komme tilbage til ”nul huller og ingen problemer”. Ifølge en undersøgelse er risikoen for at miste nogle af sine tænder, når man kommer op i 50-års alderen og derover, også langt større, hvis man har sprunget de regelmæssige tandlægebesøg over. Pæne og sunde tænder, mens man er ung, er altså ikke nogen garanti for en tandsundhed i top, når man bliver ældre. Så på ingen måder kan det betale sig at udskyde tandlægebesøget i flere år,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg.  

Tre gode råd til, hvordan du passer bedst på dine tænder:

Børst tænderne grundigt med fluortandpasta to gange om dagen og rens mellemrummene mellem tænderne omhyggeligt med tandtråd eller tandstikkere.  

Gå regelmæssigt til tandlæge.

Tal med din tandlæge om, hvor tit ”regelmæssigt” bør være for dig. Mange kan nøjes med at gå til tandlæge en enkelt gang om året, men det afhænger bl.a. af, hvorvidt du danner meget tandsten, om du har blødning fra tandkødet, eller om du fx har et begyndende hul, der skal holdes øje med.   Hvis du ikke allerede har en tandlæge eller gerne vil skifte til en ny, kan du finde en tandlæge via www.tandlaegeforeningen.dk eller sundhed.dk.  

Hvad får du af at gå regelmæssigt til tandlæge?

Du får tjekket tænder og mund af en professionel. Du kan nemlig godt have et hul, tandkødsbetændelse eller en ødelæggende visdomstand uden at mærke noget særligt. Du kan få renset dine tænder grundigt. Du kan få bremset små problemer i opløbet, inden de pludselig giver smerter i både mund og pengepung. Du får gode råd om, hvordan du holder dine tænder rene og din mund frisk. Du nedsætter risikoen for at miste dine tænder senere i livet. Konsekvenserne ved kun at have få tænder i munden er bl.a. nedsat tyggeevne, læspen, ekstra slid på de resterende tænder samt problemer med sammenfald i den nederste del af ansigtet, så man ser ældre ud. …og så er de regelmæssige besøg faktisk billigere i længden.