FILM, TV & TEATER

fre, 05 sep 2014

E-cigaretter er populære i Danmark

I løbet af få år har e-cigaretten for alvor vundet indpas i Danmark. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser at mere end 200.000 danskere bruger e-cigaretter. Hvorfor er disse elektriske cigaretter med damp egentlig så populære, hvad indeholder de og vigtigst af alt – er de skadelige?

 

Ingen røg – kun damp

En af de ting som udgør den største forskel på almindelige cigaretter og e-cigaretter er, at cigaretter tændes med ild og således producerer røg. Modsat producerer e-cigaretter kun varme, og producerer således damp. Du har garanteret set folk ryge e-cigaretter indenfor og tænkt, at det var da noget værre svineri, for så at finde ud af at det, som blev pustet ud til din store overraskelse ikke var røg, men damp. E-cigaretten er består af en forstøver, et batteri og en væskepatron, som så altså skal fyldes op med såkaldt ”e-juice”. Som oftest sælges e-cigaretterne som startsæt, så man får alle delene med. Væskerne kan fås i mange forskellige smagsvarianter – med alt fra diverse frugtsmage, mentolsmag til den traditionelle tobakssmag.  

Nikotin?

Mange vælger e-cigaretten som et alternativ til almindelige cigaretter for at undgå at blive udsat for nikotinen, som er det afhængighedsskabende stof som findes i cigaretter. Men faktisk indeholder nogle e-cigaretter nikotin alligevel. Den danske lovgivning siger dog, at al salg af væsker med nikotin til e-cigaretter er ulovlig. Vær derfor påpasselig hvis du skal købe juice til din e-cigaret. På e-ciga.dk finder du for eksempel udelukkende produkter uden tilføjelse af nikotin.  

Mindre skade på lungefunktion

En undersøgelse foretaget af det videnskabelige tidsskrift ”Inhalation Toxicology” viser, at lungerne bliver langt mindre påvirket af damp fra e-cigaretter end de gør af røg fra cigaretter. Det tyder altså på, at e-cigaretten kan være et sundere alternativ til almindelige cigaretter. Lektor i Miljømedicin, Andreas Flouris, som stod bag eksperimentet understreger dog, at der i undersøgelsen kun afslører noget omkring den akutte effekt af e-cigaretterne. Han tør således ikke udtale sig om, hvorvidt e-cigaretten kan have en negativ langtidsvirkning.