FILM, TV & TEATER

fre, 21 feb 2014

Fitness pige på fuld tid

None

None

Hun er 25 år og fitnessatlet på fuldtid. Flere tusinde followers følger hende på Facebook og Instagram. TJECK Magazine har mødt Mette Lyngholm til en snak om livsstil og lynkarriere.

Tekst: Sune Kåre Sørensen Foto: Applepark Photography »Hvor der er vilje, er der en vej,« siger 25-årige Mette Lyngholm. Det er et mantra, der står mejslet ind i hendes bevidsthed, og viljestyrken har båret hende langt. Rigtig langt, på utroligt kort tid. Debutanten blev Danmarksmester I april 2013 satte hun sig et mål. Hun ville være fitnessatlet på fuldtid, og hun ville stille op til Debutantstævnet i Bikini Fitness blot fem måneder senere. De mange måneders hårde træning gav pote, og hun sluttede på en flot andenplads. Udover sølvmedaljen tog hun også dommerpanelets kritik med hjem. Hendes ben var en anelse for store og muskuløse. På det tidspunkt var der blot én måned til DM. Men Mette Lyngholm ville vinde, og hun brugte de fire uger på intens træning suppleret med en stram diæt. Missionen lykkedes, og den 6. oktober 2013 blev debutanten Danmarksmester i Bikini Fitness 2013. Hun er med andre ord Danmarks fitteste kvinde i en bikini. Bikini hva’ for noget? Men hvad pokker er Bikini fitness egentlig? Hvis du går rundt og tror, at kvinder der styrketræner bliver maskuline, så kan du godt tro om igen. Kvindelige fitnessatleter ligner nemlig ikke russiske vægtløftere med overskæg og overarme som dørmanden på dit lokale diskodasko. »Man vågner altså ikke op og lige pludselig ligner Arnold Schwarzenegger,« siger Mette Lyngholm, punkterer fordommen, og griner hjerteligt. Bikini Fitness er en ret ny disciplin, som først blev introduceret under Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund (DBFF) i 2010. Her handler det absolut heller ikke om at have de største muskler. »Bikini Fitness går i korte træk ud på, at du skal være fit, markeret og symmetrisk,« forklarer hun. Det er dog også vigtigt, at atleterne kan levere et show, når de står på scenen. »Det er også ekstremt vigtigt at have udstråling og karisma. Det nytter ikke noget, hvis man stiller sig op på scenen og er i rigtig, rigtig god form, men så ikke når ud til publikum,« supplerer hun. I fitnesskonkurrencer skal atleterne posere og vise sig frem fra deres bedste sider. Bodybuildingens godfather Arnold Schwarzenegger tog eksempelvis både danse- og ballettimer, for at se bedre ud på scenen. »Derfor handler det også meget om at smile og skabe kontakt til tilskuerne, selvom det i sidste ende er symmetrien, der er afgørende,« siger hun.
None

None

Teenagegymnast, TEKO og træning Mette Lyngholm har gjort lynkarriere, siden hun blev professionel atlet. Men oprindeligt havde hun helt andre planer for sin fremtid. »I 2008 flyttede jeg fra Ikast til Aarhus og begyndte at læse på TEKO.  Jeg ville rigtig gerne være indkøber, og alle mulighederne var der. Men da jeg var færdiguddannet var det helt umuligt at finde et job i tekstilbranchen, som var hårdt ramt af finanskrisen dengang,« fortæller hun. »Men det er jeg nu ret glad for i dag,« skynder hun sig at indskyde. Mette Lyngholm har også altid dyrket sport og nydt at udfordre sig selv. Allerede i teenageårene havde hun store ambitioner. »Jeg dyrkede gymnastik på ret højt plan til jeg var 18 år, og mit mål var faktisk at komme på Verdensholdet. Men jeg fik aldrig stillet op, og før jeg så mig om, gik jeg på gymnasiet, hvor der var nogle andre ting, der var lidt sjovere«, siger hun. Som gymnast var hun vant til at træne 5-6 gange om ugen. Efter gymnasiet begyndte hun dog at savne de fysiske udfordringer. »Som gymnast lavede jeg også en del styrketræning. Jeg kunne godt lide at være lidt stærk og at have følelsen af, at jeg kunne klare mig selv. Derfor ledte jeg efter en anden sportsgren, hvor jeg kunne få lov til at presse mig selv på samme måde,« siger hun. Fra Body Pump til Bikini Fitness Valget faldt på fitness. »I Aarhus meldte jeg mig ind  i et fitnesscenter. Der startede jeg med at gå på forskellige hold som for eksempel Body Pump,« begynder hun. »Der laver man en masse grundlæggende øvelser for musklerne til musik, og det blev jeg ret bidt af,« siger hun med begejstring i stemmen. Men efter et stykke tid manglede Mette Lyngholm igen udfordringer. »Til sidst var der ikke plads til flere vægte på vægtstangen til Body Pump, og så blev jeg ikke udfordret længere. En dag tænkte jeg; jeg hopper sgu lige ned til drengene og træner selv i stedet for,« siger hun grinende. Det skulle vise sig at være den helt rigtig beslutning, og hun blev grebet af atmosfæren. »Så begyndte jeg at tulle rundt og træne dernede. Samtidigt blev jeg enormt fascineret af styrketræning,  og jeg begyndte at læse den del artikler om træning og kost,« siger hun. Blandt maskiner og muskelmænd opdagede hun også, at der altid var gode råd lige ved hånden. »Jeg fandt også ud af, at der var rigtig mange, som gerne ville hjælpe én, når man trænede. Jeg synes det var rigtig fedt, når folk kom hen og rettede lidt på min teknik. Det lærte jeg rigtig meget ved,« slår hun fast, og peger på det øjeblik som tidspunktet, hvor hun blev helt hooked på styrketræning.
None

None

Fitnessatlet på fuldtid Det var også nede på gulvet blandt mændene, at Mette Lyngholm blev konfronteret med tanken om at konkurrere. »Folk begyndte at prikke til mig, fordi jeg opnåede gode resultater ved min træning. Jeg vidste egentlig ikke, hvad Bikini Fitness var, og uha nej, det kunne jeg da ikke. Jeg kunne jo bare godt lide at træne,« fortæller hun. Tanken bed sig dog mere og mere fast i konkurrencemennesket. »Siden januar 2013 begyndte jeg at gå og spekulere over det, og i april besluttede jeg, at jeg ville stille op til Debutantstævnet i september. Jeg var blevet super fascineret af de her atleter, som kunne forme deres kroppe, og jeg begyndte at studere, hvad dommerne lagde vægt på. Og da jeg nu havde truffet beslutningen, så begyndte jeg bare at stræbe helt vildt efter det,« siger hun. »Så måtte det briste eller bære, men jeg blev enig med mig selv om, at det var et mål, jeg godt kunne indfri,« konkluderer hun. Train, eat, sleep, repeat En ting er dog at træne for sjovs skyld eller for at forbedre formen og figuren. Noget andet er at træne professionelt. »Jeg havde trænet flere gange om ugen i halvandet år, men aldrig virkelig struktureret. Det krævede en stor omvæltning, og det kræver meget planlægning,« siger hun. At være fitnessatlet er et 24-timers job. Ligesom professionelle idrætsudøvere inden for andre sportsgrene som fodbold og håndbold, skal man passe både sin kost og sin restitution. Hvis ikke kroppen får den bedste benzin og passende pleje, så fungerer maskinen ikke optimalt. Og det er bydende nødvendigt at være top tunet til hvert eneste træningspas. Ellers kan man ikke presse sig selv til det yderste. For at opnå de bedste resultater træner Mette Lyngholm to gange om dagen. Som oftest kl. 06 om morgenen og igen kl. 16 om eftermiddagen. »Mine dage starter med meget tidlig morgencardio. Typisk i form af 45 minutters løb. Jeg bor tæt på skoven, og jeg synes, det er helt fantastisk at løbe rundt der«, siger hun friskt. Her kommer vigtigheden af struktureret og disciplineret træning også ind i billedet. »Morgencardioen har faktisk været lidt af en udfordring for mig, fordi min puls helst ikke må komme op over 140. Hvis den kommer derop, forbrænder man muskelmasse i stedet for fedt, og det duer ikke i mit tilfælde,« siger hun smilende. »Og det er svært at holde sig tilbage, når jeg nu elsker at presse mig selv. Jeg skal faktisk presse mig selv til ikke at løbe for hurtigt,« klukker hun. Om eftermiddagen står der styrketræning på programmet. Her skal de tunge vægte ha’ tæsk. »Jeg træner efter et fem-splits program. Det betyder, at muskelgrupperne er delt op på fem forskellige dage. Så har de en hel uge til at restituere inden næste træning,« uddyber hun. Både Arnold Schwarzenegger og den nuværende Mr. Olympia Phil Heath foretrækker samme system. På den måde kan man virkelig gå i dybden med hver eneste muskelgruppe.
None

None

Du bliver, hvad du spiser Selvom Mette Lyngholm træner hårdt, så kan vigtigheden af at spise rigtigt ikke underdrives. »Kosten har været afgørende for, at jeg har nået mine mål og fået den figur, der var nødvendig,« siger hun. Hun er nødt til at tænke meget over, hvad hun spiser. Hvis hun spiser for mange kalorier i forhold til forbrænding, så forsvinder hendes markeringer. »Jeg har blandt andet skåret ned på kulhydrater fra pasta, ris og kartofler, selvom man ikke skal være bange for at spise det. Jeg vil aldrig råde nogen til at skære det helt fra deres kost,« forklarer hun. Omvendt er hun også nødt til at indtage en stor mængde energi og protein hver dag, for at musklerne kan restituere og styrkes. »Men jeg lever primært af fisk, fugl og grønt. Det kan kroppen godt lide, og jeg får stadig 2000 kalorier hver dag,« fortæller hun hun. Bag enhver stærk kvinde står en sponsor Da Mette Lyngholm begyndte at skabe opmærksomhed omkring sig selv og sine resultater, henvendte Gymnordic sig og tilbød at sponsorere hende. »Jeg havde Gymnordic i ryggen, da jeg startede Facebook-bloggen, og det er helt sikkert det, der for alvor har skudt min karriere i gang,« udtaler hun. Gymnordic stod og manglede en atlet, som kunne henvende sig specifikt til kvinder. Mette startede med at skrive nogle artikler for firmaet, og så gik det stærkt. »Der er rigtig mange kvinder, der har henvendt sig til mig gennem Gymnordic. Mange kvinder ser træning og kosttilskud som lidt af en jungle, og der kunne jeg heldigvis hjælpe dem på vej,« siger hun med oprigtig glæde i stemmen. Nu kan man også via Gymnordics hjemmeside købe en Mette Lyngholm Atletpakke, som indeholder de kosttilskud, hun selv tager. »At mange kvinder henvendte sig til mig gennem Gymnordic var også med til at skabe noget fokus omkring mig. Uden dem havde jeg ikke stået her i dag, og jeg er utrolig glad for deres opbakning,« siger hun taknemmeligt. Mette er et forbillede De sociale medier er en stor del af tidens trend, og da Mette Lyngholm oprettede en profil på Instagram og en blog på Facebook, blev hun pludselig et ansigt i offentligheden. I skrivende stund har hun 24.510  likes på Facebook, og tallet stiger støt. På Instagram har hun ca. 42.000 følgere, og der kommer hurtigt hundredvis af likes, når hun poster billeder fra sin dagligdag. »Det er lidt sjovt og surreelt, at jeg lige pludselig er blevet en offentlig person, som nogle folk genkender,« siger hun. »Jeg kan sidde i en bus, og så står der måske en flok teenagepiger og griner og peger lidt. Så vinker man til dem, og så bliver de helt gale. Det er meget nyt for mig,« fortæller hun. »Jeg er også blevet spurgt, om jeg ville skrive en autograf en dag. Der tænkte jeg da godt nok lige HVAD?,« siger hun. Mette Lyngholm er blevet et forbillede for mange unge piger og kvinder i alle aldre. De har respekt for hendes træningsflid, og nogle ønsker også at efterligne hende. »Det er fedt at være et forbillede for mange piger. Ikke at alle skal være ligesom mig- overhovedet ikke. Det vil jeg ikke råde folk til. Men det betyder meget for mig, hvis jeg kan motivere og inspirere nogle til at få en sundere livsstil. Det gør mig sindssygt glad,« siger hun. Mange af hendes followers er internationale, og hendes billeder er begyndt at dukke op på mange udenlandske tumblr’s, hjemmesider og blogs. »Det er underligt, når mine billeder dukker op på internationale sider, og hvis jeg svarer nogle tråde på Facebook eller Instagram, så kan de gå helt amok. Det skal jeg lige vende mig til, og det er lidt overvældende, for jeg er jo stadig bare Mette,« siger hun. Mette Lyngholm er dog også bevidst om, at hun som rollemodel for unge piger har et ansvar i en tid, hvor udseende konstant er til debat. »Det er også meget vigtigt for mig at poste billeder af min form under off-season og på den måde vise, at det altså er helt okay at have lidt mere på sidebenene,« fortæller hun. »Man kan stadigvæk godt være i god form og smuk og dejlig med lidt ekstra på sidebenene. De sundhedsmæssige aspekter er meget vigtige for mig at kommunikere ud,« supplerer hun. »Der er rigtig mange der spørger om, hvor meget jeg vejer, og hvad min fedtprocent er. Men det har jeg ikke lyst til at oplyse,« siger hun. Hun har i den forbindelse også et helt konkret budskab til dem, der følger hende. »Jeg synes, at piger skal blive bedre til at kigge sig selv i spejlet, og så nå frem til, at de faktisk ser helt okay ud i stedet for at hæfte sig ved, hvordan alle andre ser ud. Det vigtigste er, at man kan lide hende, der kigger tilbage fra spejlet og ikke hæfter sig ved tal,« siger hun. »For det er altså individuelt, hvor meget man vejer, og hvordan ens krop er bygget«, slår hun fast. Anoreksiangreb og ægteskabstilbud Selvom 99% af alle beskeder og kommentarer på de sociale medier er positive, møder Mette en gang i mellem også negativitet fra folk i for små sko. »Der kommer nogle sure og negative kommentarer hver eneste uge. Det er ikke rart, men jeg prøver på at se bort fra dem, for jeg er selv tilfreds med, hvordan jeg ser ud,« siger hun alvorligt. Hun er også blevet beskyldt for at være anorektiker, men det giver hun ikke meget for. »Det nytter altså ikke at sulte sig selv, når man træner så meget. Jeg får 2000 kalorier om dagen, så jeg er aldrig i energiunderskud,« siger hun som svar på tiltale. Og selvom hun er dedikeret til sin diæt, så er hun ikke fanatiker. »Jeg vil meget hellere lave mere cardio, end at skære i min kost. Jeg gider ikke at rende rundt og være sulten,« slår hun fast uden at blinke. Heldigvis er der langt i mellem de sure løg. Til gengæld skorter det ikke på kærlighedserklæringer. »Jeg er endda begyndt at modtage ægteskabstilbud fra hele verden,« siger hun. Der er fart på fremtiden Seks måneder efter sin beslutning om at gå all in på fitness blev Mette Lyngholm også udtaget til det danske landshold. Ved de Nordiske Mesterskaber blev hun en flot nr. 3. Derefter var det tid til at spejde mod nye tinder. »Nu vil jeg rigtig gerne ud i verden og konkurrere mod nogle af de rigtig seje piger. Det ser jeg som en kæmpe udfordring, og det motiverer mig helt vildt, at der atleter, som er bedre end mig,« siger hun med konkurrencelysten strålende ud af øjnene. Og overliggeren sættes højt. »Jeg har nogle store mål, men jeg synes også, at de er inden for rækkevidde, selvom det måske er lidt frækt at sige,« siger hun med et glimt i øjet. »Men jeg kan godt lide at have lidt store mål. Mit næste mål bliver kvalifikation til Europamesterskabet - det vil jeg rigtig gerne med til!«, siger hun begejstret. Men drømmene stopper ikke der. »Jeg har også en drøm om at starte et atlethold op,« siger hun, inden hun uddyber. »Det er et team af bikini piger, som gerne vil stille op til Debutantstævnet i 2014. Jeg udvælger 12 piger, som passer ind i teamet og laver et forløb med hver enkelt pige,« forklarer hun. Sideløbende med sin egen karriere  har Mette Lyngholm også uddannet sig til personlig træner. Kort inden interviewet har hun netop bestået sin fysiologi og anatomi eksamen med glans. »Det bliver personlig træning med alle pigerne. Det er vigtigt for mig at have dem mellem hænderne. Vi skal ned på gulvet og arbejde ned i de mindste detaljer,« bedyrer hun. »På den måde tror jeg, at de har størst chance for at nå deres mål. Jeg kunne i hvert fald ikke selv have nået mine mål, uden hjælp fra mine fantastiske trænere,« siger hun. Fitness er en livsstil Med så mange planer for fremtiden kunne man måske frygte, at der ikke var tid til andet i Mettes Lyngholms liv. Der er dog masser af plads til familie, kæreste og venner, forsikrer hun. Og også til at skeje ud i ny og næ. »Men fitness er min passion«, siger hun eftertænksomt. »Jeg glæder mig virkelig meget til hver eneste træning- både min egen og andres,« fortsætter hun. »Fitness er min hobby, og jeg brænder utrolig meget for det. Jeg er på den måde et meget privilegeret menneske. Det er min livsstil,« forklarer hun, inden vi bliver nødt til at afslutte interviewet. Klokken nærmer sig 16, og Mette har en date med vægtene i fitnesscentret.