FILM, TV & TEATER

ons, 12 mar 2014

Fredagsrock i Tivoli 2014

Skal DU til Fredagsrock i år? For det skal JEG da vist. Tivoli slår for første gang i år dørene op til Fredagsrock den 11. april, og det bliver altså eventyrhavens 18. gang med fredagsrockere på Plænen! De knap 500.000, der gæstede programmet sidste år, kan godt skrue forventningerne endnu højere i vejret i år, for med hele 24 koncerter og et program spækket med tidens store kunstnere, er der for alvor lagt op til magi i luften.

 

Af Cassandra Hemmingsen De musikelskende kan både se frem til engelske Passenger, der i sommer hittede med Let Her Go, L.O.C. og MØ der begge er albumaktuelle, Medina i selskab med Tivolis Symfoniorkester, Christopher, Carpark North, Kato vs Safri Duo og Lucy Love, der alle lægger vejen forbi. De tre sidstnævnte fik undertegnede til Tivolis pressemøde en snak med omkring forventninger, inspiration samt deres egne personlige Tivoliminder.

Carpark North

Da jeg spørger Lau fra Carpark North, hvad det bedste ved Tivoli er, svarer han uden tøven, at det er samspillet mellem festivalstemningen og universet af forlystelsespark: ”Tivoli er altid en speciel oplevelse, uanset om man kommer der som gæst eller musiker. Når jeg tænker på Tivoli, tænker jeg på min barndom. Det var dengang, som nu, ligesom et eventyr, og når jeg i dag spiller på Plænen i Tivoli, bliver jeg altid enormt lamslået af mængden af mennesker, udsigten og hele lyssætningen. Der er en fuldstændig surrealistisk og uvirkelig setting over det. Tivoli har så meget patina over sig.”   Hvordan er publikum i Tivoli? Lader de sig mærke af samme følelse, tror du? ”Det tror jeg helt sikkert. Publikum i Tivoli er altid en meget blandet skare, men på den gode måde. Det er værd at huske på, at i publikum findes både L.O.C.-fans Medina-fans og Kato-fans, unge som gamle, deciderede koncertgængere og tilfældige lyttere. Stemningen i Tivoli er altid meget intens og næsten magisk. Om det er sommerens magi, Tivolis arrangement eller publikums gode humør, der gør det, ved jeg ikke, men jeg er altid imponeret og fuldstændig lamslået af energien.”  

Kato

Også Kato, der i år akkompagneres af Safri Duo, taler om den særlige energi, da jeg spørger ind til hans oplevelser i Tivoli: ”Det hele er et spørgsmål om den stemning der lægger sig, når mørket sænker sig. Der er altid energi ved livemusik, men når der så indgår noget elektronisk, opstår der for mig en helt speciel feeling. Denne her ’vibe’ er så sprængfyldt med energi, og derfor glæder jeg mig i år til også at fyre den af med Safri Duo på scenen.”   Og I har komplimenteret hinanden en gang før, har I ikke? ”Jo, sidste år til Grøn Koncert spillede vi ti minutter sammen på scenen, men det var slet slet ikke nok. Publikum var ellevilde, og der skulle have været meget mere end kun 3-4 numre, så derfor bliver det stort i år at rykke det til noget endnu højere i Tivoli.”   Hvad kan vi se frem til? ”Jamen jeg er jo lidt af et musikalsk dampbarn og kan godt lide at prøve lidt af det hele. Over vinteren har jeg bl.a. lært at spille Wurlitzer (red. gammeldags elektrisk piano), og jeg er blevet ret sej til det, hvis jeg selv skal sige det. Vi har talt meget om, at jeg ikke altid skal stå og gemme mig bag min DJ-pult, så folk kommer i hvert fald til at opleve mig på lidt flere instrumenter. Derudover bliver mine egne Katonumre jo safriceret og nogle af Safrinumrene bliver katoficeret, og det bliver generelt bare pisse sejt og skide sjovt, og vi glæder os rigtig meget.”  

Lucy Love

Det er tydeligt at mærke, at alle kunstnerne, der er til pressemødet, ser frem til både sommeren og alle koncerterne i Tivoli. Helt enige er de om den eventyrlige stemning, og et sidste interview med Lucy Love får mig for alvor til at forstå, at jeg skal have købt mig et årskort til Tivoli i år: ”Det sjoveste ved Tivoli er publikum. De er så dedikerede og minder mig altid om, hvorfor jeg selv går til koncerter. Musik er det, jeg gør, og det jeg laver, men jeg kunne til hver en tid selv finde på at tage til Fredagsrock udelukkende på grund af menneskerne. Festivalstemningen er helt elementær, og jeg påvirkes altid af alle omkring mig samt publikum, når jeg selv står på scenen.”   Giver publikum dig decideret inspiration til dine sange og koncerter? ”Nej, faktisk ikke så meget på den måde. Inspiration kommer for mig altid indefra, men det er klart, at når den i perioder er væk, hjælper det at fortage sig noget. Se mennesker. Mærke livet. Man kan aldrig påtvinge sig inspiration, den kommer, når den kommer, og man må for det meste bare vente. Dog vil jeg sige, at det selvfølgelig giver mig en gejst at have nogle planer og nogle koncerter at arbejde mig hen imod.”   På hvilken måde påvirkes du så? ”Jamen i forhold til min egen musik, og alle andres for den sags skyld, er det umuligt ikke at blive påvirket af den bølge af dance og elektronisk musik, der i dag er blevet så mainstream. Genrerne flyder sammen, hvad de ikke gjorde for 6-7 år siden, men det er spændende at følge med og være en del af udviklingen. Jeg er sikker på, at vi i de kommende år nok skal komme til at se mange flere kunstnere, der evner at mixe forskellige stilarter og skabe ny lyd, og til sommer glæder jeg mig bare til selv at rocke scenerne og se andre gøre det samme.”   Jeg forstår godt Lucy Love, og jeg glæder mig også til at se hende og alle de andre rocke scenerne i Tivoli til årets Fredagsrockprogram, der som sagt bliver skudt i vejret fredag den 11. april. Jeg selv bliver nok bare nede hos publikum, men for 12,1 kr. pr. Fredagsrock-koncert, er det altså værd at overveje. Det er jo nærmest gratis.   Carpark North, Kato og Lucy Love spiller i Tivoli henholdsvis den 18. april, 9. maj og 25. juli, og for Kato’s vedkommende gæstes han af Safri Duo, og Lucy Love udgør anden del af en dobbeltkoncert med hende samt danske When Saints Go Machine – apropos elektronisk musik.  

Festival

Udover fredagskoncerterne, hvoraf otte af dem er dobbeltkoncerter, afvikles Tivolis Fredagsrock Festival igen i år, blot under det nye navn Offspring. Festivallen løber af stablen den 25.-26. april og har fokus på nye danske navne. Her kan bl.a. opleves The Electic Moniker med deres flamboyante liveshows, elektropoptrioen Ginger Ninja samt Amin Karami med hans lidt dystre r’n’b og som bl.a. er tredje vinder af P3s KarriereKanonen 2013.   Synes man ikke, at musik fredag aften er nok, kan man med fordel svinge forbi til Musikugen, der garanterer livemusik alle ugens øvrige dage. Der er nemlig noget at komme efter hele ugen, uanset om man er til verdensmusik om mandagen, promenadeorkester om tirsdagen, jazz om onsdagen, pop om torsdagen, Fredagsrock om fredagen, swing om lørdagen eller blot familiehygge om søndagen. Hele programmet, både Fredagsrock, Musikugen og Offspring, kan ses på tivoli.dk, hvor der også kan købes årskort, der giver adgang til Tivoli hele dagen, alle dage og i hele sæsonen.   SES VI?!