FILM, TV & TEATER

ons, 06 maj 2015

Kunstprojekt for stofmisbrugere i KBH

Flot vægudsmykning i "Skyens" rygerum

12 frivillige kunstpiloter mellem 15 og 25 år fra Statens Museum for Kunst har i halvandet år arbejdet på at dekorere et stofindtagelsesrum på Vesterbro med kunstværker fra blandt andet SMK’s samlinger. I juni bliver udsmykningen afsluttet og præsenteret for stofbrugerne. 

Stofbrugere på Vesterbro i København får snart udsmykket væggene i stofindtagelsesrummet Skyen på Istedgade med vægcollager, der består af klassiske malerier og fotografier fra museumssamlinger rundt omkring i verden. 12 frivillige kunstpiloter fra Unges Laboratorier for Kunst (ULK) har i tæt samarbejde med brugerne af Skyen arbejdet for at gøre Skyen mere indbydende. Midlet er kunst på væggene.

Brugernes egne fortællinger som collage

Udsmykningen er resultatet af kunstpiloternes utallige interviews og samtaler med Skyens brugere. Målet er at gøre kunst relevant og tilgængelig for brugerne, både ved at lade kunsten have en funktion i lokalerne og ved at trække på elementer fra brugernes eget liv. Kunstpiloterne har derfor genskabt brugernes fortællinger i vægcollagerne. Fortællinger om naturen, men også Christiania og Mændenes Hjem er nogle af de gennemgående temaer, som brugerne har udvalgt som emner, der skaber ro og glæde for dem. Værkerne er derfor præget af lyse landskaber, som for eksempelvis i venteværelset hvor Udsigt fra

Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro

af Christen Købke (1838) danner ramme for vægudsmykningen og i stikkerrummet hvor Mændenes Hjem, det gamle herberg for stofindtagere, troner på et bjerg bestående af sammenklippede fotos og malerier. Udsmykningsprojektet er blevet til tre scener, der hver dækker en hel væg, i henholdsvis Skyens venteværelse, stikkerrum og rygerrum.
None

None

Venterummet
None

None

Stikkerrummet

I slutningen af juni bliver de store vægudsmykninger monteret på væggene.

ULK og kunstpiloterne

Unges Laboratorier for Kunst (ULK) er SMK’s sociale og kreative fællesskab for unge mellem 15 og 25 år, i øjeblikket anført af 30 kunstpiloter. Kunstpiloterne arbejder frivilligt med brugerinddragende projekter i tæt samarbejde med museets ansatte hver onsdag – fra udvikling af første idé til realisering. ULK udsmykkede blandt andet Metrohegnet omkring Marmorkirken i 2013. De unge er både gymnasieelever, studerende på videregående uddannelser og unge på vej videre i livet, som har det til fælles, at de kan lide at udfolde sig kreativt og ønsker at gøre kunst brugerinddragende og relevant for flere målgrupper.