ARTIKLER

man, 07 dec 2015

Flere og flere unge får stress

Depression og angst kan være invaliderende i hverdagen og kan give psykiske følger.
Det gælder om at have den perfekte uddannelse, det perfekte studiejob, det perfekte CV og den perfekte krop. Og lige præcis kravet om altid at være fuldkommen perfekt betyder, at flere og flere unge bliver stressede.

 Af Rebecca Kim Hegelund 

De unge skal i dag ikke bare være gode til en enkelt ting, men derimod til alt, og det samtidig med at det hele skal vises frem og være tilgængeligt på Facebook og Instagram.

”Det er jo forventningerne og rammerne udefra, der er med til at stresse de unge. De kan ikke tillade sig at stoppe op og sige; ”hvad er det egentligt, jeg vil”. Vælger de f.eks. at tage et sabbatår, så mister de jo point i forhold til de unge, der går direkte fra gymnasiet til en videregående uddannelse,”

siger stressrådgiver Kirsten Elmer. Samfundets betingelser stresser  En rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at der er flere unge med stress end nogensinde før. I 2005 oplevede 8 procent af drengene og 14 procent af pigerne i aldersgruppen 16-24 år ofte eller meget ofte at være stressede. I 2013 var tallene helt oppe på 11 procent for drengene og 26 procent for pigerne. LÆS OGSÅ: "Miss Danmark er mere end et kønt ansigt" Og det er altså kravet om altid at præstere det perfekte, der presser de unge.

”Tiden giver lige nu de unge en fortælling om, at samfundet forventer, at de skal tage ansvar for at realisere sig selv og blive en succes. Og det fordrer i den grad til stress,”

forklarer ungekonsulent Ronny Højgaard Larsen om de stigende tal.

”Ting som uddannelse, venner og udseende er vigtige, når man er ung, for man vil jo ikke stå uden for fælleskabet. Så når der opstilles sådanne rammer og forventninger om perfektionisme, så tager man dem som ung til sig,”

uddyber Kirsten Elmer. Det er vigtigt at kunne fejle og spilde tiden Skal færre unge i fremtiden opleve at blive stressede, så skal der i samfundet ske et holdningsskifte.

”Vi skal ikke lære de unge succes, vi skal lære dem nederlag. Hvis vi kun fokusere på succesen, så forstår de ikke, hvordan de skal rejse sig op, når der har været et nederlag,”

siger Anna Bjerre, direktør i Girltalk.dk. Det er ifølge hende et spørgsmål om at samfundet skal være med til at sikre en balance i de unges liv, så det i fremtiden også er tilladt bare at lave ingenting en hel dag.

”Selvfølgelig må de gerne realisere sig selv, de må gerne have drømme, de må gerne have mål. Men hvis hele dit liv kun bliver et mål, hvad har du så egentligt opnået til sidst?,”

siger Anna Bjerre. Brug for hjælp Girltalk eller  Psykoterapi