MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tir, 30 aug 2016

Håb for unge på boligjagt: 2000 studieboliger på vej

Vær ikke desperat - nye kollegieboliger på vej

I løbet af det næste år bliver der bygget op mod 2000 nye studieboliger i Københavnsområdet. Derfor er unge unødvendigt desperate, lyder det fra stifteren af kbh-kollegier.dk og tidligere kollegiebeboer.

For nogle af de 23.474 optagede studerende i hovedstaden er studiestart allerede begyndt, for andre er det lige rundt om hjørnet. Sammen med fester og nye bekendtskaber er det ofte forbundet med en desperat boligjagt. Men sådan bliver det ikke ved med at være. I København bliver der nemlig bygget op mod 2000 nye studieboliger det næste års tid. Allerede her til august kan 468 studerende blandt andet flytte ind i den gamle kaserne på Sølvgade og 59 unge flytte ind på Live Nørrebro, som er et kollegium centralt placeret på Nørrebro. Og i 2017 etablerer Danica Pension og Hempel Kollegiet i Lyngby henholdsvis 700 og 200 nye kollegieboliger. Ifølge stifteren af kbh-kollgier.dk og tidligere kollegiebeboer, Rasmus Damkjær, er det ikke umuligt at få en bolig i København. Det handler bare om at kende sine muligheder:

”Mange unge i København kender ikke de mange muligheder, der er, fordi kollegiemarkedet er spredt på forskellige steder. Det betyder, at de unge ikke ved, hvor de skal lede, og hvilke kollegier de berettiget til at søge. Derfor bliver de mere desperate, end godt er,”

siger Rasmus Damkjær. Derfor satte Rasmus Damkjær sig for at skabe et overblik for de mange boligsøgende. På hjemmesiden kbh-kollegier.dk har han samlet 101 kollegier i Københavnsområdet, som dækker stort set alle kollegier for den almene studerende. Her er det muligt både at se, hvilke kollegier der er i København, og hvilke den enkelte studerende kan søge. LÆS OGSÅ: "Studiestart betyder rift om lejeboligerne i de store studiebyer"

Fordomme spænder ben for ny bolig

Selvom de 2000 nye studieboliger ikke er nok til at dække det store, akutte behov, der er for boliger i København, mener Rasmus Damkjær, at det er en stor hjælp. Han mener, at det grundlæggende problem ligger hos de unge selv.

”Jeg har været i dialog med mange unge i forbindelse med min hjemmeside, og det er ikke unormalt, at de har krav til, at der skal være tekøkken og eget bad, hvis de skal bo på et kollegium. Det er ofte høje krav og mange fordomme, der spænder ben for de unge,”

siger Rasmus Damkjær. Ifølge ham er det ofte de samme fordomme, der hersker blandt de unge. Fordomme som, at jo tættere på centrum, du bor, desto dyrere er lejen; det er umuligt at få en kollegiebolig; der er alt for få kollegier, og det er beskidt at bo på et kollegium. Rasmus Damkjær mener, at hvis de unge blot slækker lidt på deres krav og udviser åbenhed overfor kollegielivet, behøver de ikke at vente alt for længe på at få en bolig.