ARTIKLER

tor, 07 sep 2017

Hjælp, jeg er lige blevet 1.g’er…

Gode råd til kommende 1. gere.

Er du lige startet på en ungdomsuddannelse? Er du nervøs for at skulle være den yngste igen? Tag det roligt, vi har talt med nogle nyudklækkede studenter, som tænker tilbage på deres tid som 1.g’ere og giver jer nogle gode råd med på vejen

Tekst: Julie Schuster Lapp

Billeder: Privat

Caroline Haugaard

Hvordan husker du opstarten som 1.g’er på dit gymnasium?

Jeg husker opstarten som en lille smule stressende, men det var mest min egen skyld. Jeg var ret nervøs. Jeg havde valgt et gymnasium, hvor jeg ikke kendte så mange og slet ingen, jeg skulle gå i klasse med. Samtidig kendte de fleste i min klasse hinanden i forvejen, hvilket kun lagde et større pres på mig, og jeg brugte meget energi på at lære alle at kende. Men det gik hurtigt, og jeg fik nogle rigtig gode venner i min klasse og på gymnasiet generelt.

Hvordan klarer man både det sociale og det faglige, når man starter på gymnasiet?

Jeg er klar over, at karaktergennemsnittet er vigtigt, men man skal huske at hav sig selv med igennem de tre år! I stedet i for at tvinge sig selv til at læse 15 sider om stofskifte lige efter man har kæmpet sig igennem 10 sider om klassisk imperialisme i historie, så skal man huske at give sig selv lov til at drikke en øl eller en kop kaffe med vennerne. Så en god ligevægt mellem det ene og det andet.

Er der noget du ville have gjort anderledes som 1.g’er?

Jeg ville helt klart have nydt 1.g noget mere. Det første år flyver afsted, og der sker så meget nyt. Man bliver præsenteret for nye mennesker, nye lærere, nye fag og et helt nyt sted, som man skal lære at kende hen over de næste tre år.

Hvad er dit bedste råd til en kommende 1.g’er?

Selvom karaktererne betyder en masse for fremtiden, så husk at give dig selv lov til at være en del af det sociale. Du bliver glad for at have et godt karaktergennemsnit, når du er færdig, men du bliver endnu mere glad for at have en masse gode venner at fejre det med.

David Yazdandoust

Hvordan husker du opstarten som 1.g’er på dit gymnasium?

Skræmmende. Jeg gik fra et år på efterskole med 100 andre mennesker, som alle blev venner inden for kort tid, til at stå blandt 800 mennesker hvoraf jeg kun kendte en håndfuld. Men samtidig var det også bare så spændende efter 11 år i grundskole endelig at skulle opleve den famøse gymnasietid. Og det blev den.

Hvordan klarer man både det sociale og det faglige, når man starter på gymnasiet?

Jeg oplever, at det er meget forskelligt, hvor meget den enkelte kan rumme. Nogle kan sagtens klare det sociale

og

det faglige til topkarakter, mens andre må lave prioriteringer. Mit råd er derfor, at man skal lytte til sin krop. Lav lektierne til den kommende time, men tøv ikke med at bede om udsættelse til en aflevering, hvis du kom til at drikke en øl med kammeraterne i stedet. Og føler du dig alligevel presset på både det sociale og det faglige, så tag en snak med din lærer eller nogle af de andre elever, for du er sjældent alene.

Er der noget du ville have gjort anderledes som 1.g’er?

Havde det været i dag, havde jeg forsøgt at slappe mere af. Man har bare den frygt i starten for ikke at blive accepteret eller være god nok. Derfor brugte jeg i hvert fald meget tid på at ”sælge mig selv”, hvilket slet ikke var nødvendigt. For i virkeligheden begyndte folk først at lære mig rigtigt at kende, da jeg slappede mere af i mig selv. Og så ville jeg nok også have inviteret nogle flere piger ud, mens de stadig var single.

 

Hvad er dit bedste råd til en kommende 1.g’er?

Lad være med at have for travlt med at blive 3.g’er. Vær i nuet og nyd det tre år, for de er fyldt med nogle af de bedste minder og stunder i dit teenageliv. Og lad også være med at tænke for meget i karakterer, de tre år er ikke afgørende for resten af dit liv.

Emilie Vindfeldt-Bottke

Hvordan husker du opstarten som 1.g’er på dit gymnasium?

Jeg husker det som en anelse turbulent. Jeg kendte ikke så mange, kunne ikke finde rundt på skolen og kendte slet ikke til de mange rutiner. Dog blev gymnasiet lige så hurtigt hverdag som både folkeskolen og min efterskole havde været det. Jeg husker det i hvert fald som om, at jeg hurtigt følte mig hjemme og helt tilpas.

Hvordan klarer man både det sociale og det faglige, når man starter på gymnasiet?

Man bliver nødt til at indse, at man ikke kan nå det hele. Nogle dage læser man måske ikke lektierne lige så grundigt, for i stedet at have tid til en større aflevering eller deltage i et socialt arrangement. Og det gode ved gymnasiet er jo, at vennerne også er studiekammerater, hvilket gør, at man kan slå to fluer med et smæk og hygge sig, imens man får klaret skolearbejdet. For mig var gymnasiet tre helt fantastiske år, hvor jeg fik en masse gode venner og oplevede et utal af sjove ting. Jeg blev meget mere voksen og lærte en masse både fagligt og socialt.

Er der noget du ville have gjort anderledes som 1.g’er?

Jeg ville ønske, at jeg havde involveret mig noget mere. Have meldt mig ind i nogle udvalg og deltaget i flere fællesarrangementer. Jeg tror, at jo mere åben og deltagende man er i begyndelsen, jo nemmere og sjovere bliver det også at gå på gymnasiet, idet man lærer mange flere på tværs af klasser og årgange at kende.

Hvad er dit bedste råd til en kommende 1.g’er?

Slap af og vær ikke så nervøs. Alle 1.g’erne er i samme båd, når de begynder. Hav en positiv og åben indstilling, så er jeg sikker på, at i sammen vil få en masse skønne oplevelser og tre af de mest fantastiske år i jeres liv.