SEXBREVKASSE

ons, 14 sep 2016

Hvilke knive bør du vælge til dit køkken

KAI Shun Classiv Knivsæt, 65 lag (Santoku 18 cm. og Utility 15 cm.) Pris: 2499,00 kr.

Da jeg blev student ønskede jeg mig kokkeknive i studentergave, da jeg elsker at lave mad og gerne ville have et ordentlig redskab i køkkenet. Mod bedre viden ønskede jeg mig Globalknive, da jeg troede disse var toppen af poppen. Det kan jeg med ro i sindet sige, at de ikke er. Mine søskende gik nemlig ned i en knivbutik, og spurgte hvilke knive deres bror burde eje, da han elskede at bruge mange timer i et køkken. Det resulterede i et knivsæt som jeg den dag i dag forsat er meget glad for.

For at I derude ikke laver samme fejl som mig, så har jeg allieret mig med Steffen Bach, der ejer knivbutikken www.foodgear.dk og som også har en forretning i torvehallerne i København. Steffen er tidligere kok på Geranium, der er i dag har 3 Michelin-stjerner og derudover har han været på kokkelandsholdet. Endvidere er han i dag sponser for kokkelandsholdet og leverer deres knive. Med andre ord så har han om nogen styr på, hvilke knive man bør investere i. Jeg har derfor været nede hos Steffen og fået en længere snak med ham, hvilket mundede i følgende spørgsmål:

Hvilke knive bør man købe, hvis man er en madlavningsentusiast eller har bevæget sig ud i kokkeuddannelsen?

Shun Classic-serien er en fantastisk knivserie, som er en af mine egne store favoritter. De har en super god finish, en god balance og skarpheden holder fantastisk. Dette er bl.a. også grunden til, at det er en favorit blandt mange af vores kunder. Endvidere er der 37 knive i serien, hvormed der er rigeligt at vælge imellem. Det tiltaler mange kunder, at man ikke er begrænset til producentens favoritter, men at man selv kan vælge sine egne ud fra et stort sortiment.

 

Køkkenknive af høj kvalitet er ikke billigere, men med et godt sæt knive er det sjovere at lave mad mange år i fremtiden. Faktisk smager maden også bedre, da du ikke “flosser” maden og dermed holder det sin saft.

 

Med de 3 knive nedenstående knive kan man stort set lave alt køkkenarbejde. Om man er til en santoku eller kokkekniv er op til folk selv, men brødkniven og utility-kniven elsker alle. Specielt er utility'en god til de mindre grøntsager, men faktisk bruger jeg den også selv til at filetere fisk med samt fjerne scener fra kød.

Jeg har fået lov til at låne de 3 knive med hjem for at lege lidt med dem, og samtidig teste dem op imod de knive jeg har derhjemme.

 

Santoku 18 cm

.

Det er normalt at have den traditionelle kokkekniv, som også findes til samme pris, men jeg må ærlig talt sige, at jeg foretrækker Santoku kniven. Dette er dog en smagspræference fra person til person. Santokuen er fantastisk til at hakke med, her særligt grønsager, men den fungerer også godt til kød. Den høje klinge virker personligt godt for mig, da jeg føler jeg hakker hurtigere. Endvidere passer 18 cm. perfekt i længden til mig. Det er vigtigt, at man prøver ens knivs længde først, da det skal være behageligt at anvende den. For de fleste vil en kokkekniv på ca. 20 cm. og en santoku på ca. 18 cm passe fint. Jeg har til dato ikke haft en bedre kniv i mit køkken, og jeg har ikke oplevet en så skarp en kniv til madlavningen derhjemme. Kniven glider igennem kød, grønsager og selv rodfrugter. Jeg skal ikke anvende kræfter, kniven gør arbejdet for mig, og den er utrolig behagelig i hånden. Kniven gør madlavning til en leg. LÆS OGSÅ: "Kniven er køkkenets vigtigste redskab" Hvis jeg skal sammenligne det med mine knive derhjemme, så er dette den langt bedre kniv. Den er væsentlig bedre en min Dick Premier Plus, men den koster også det dobbelte. Endvidere synes jeg den er bedre end Yaxell Ran, som jeg var meget imponeret over. Det er muligt, at KAI Shun Classic er et par få hundrede kr. dyrere, men den er også det bedre. Den er skarpere, og jeg har en bedre fornemmelse af kniven. Det er muligt den ikke er væsentlig bedre end Yaxell Ran, men den er bedre og i min optik de ekstra penge værd.

Utility 15 cm.

En urtekniv er en vigtig del af knivsamlingen. Baggrunden for dette er, at man har brug for en kniv til at arbejde i hånden over skærebrættet. Der hvor urteknivens udformning gør sig særlig og dermed mere optimalt, er når man kan anvende den på skærebrættet efter rensningen af urterne mv. i hånden. Her gør utilitykniven på 15 cm. sig særlig godt, da dens længe gør, at man kan bruge den på brættet uden at hamre ens fingre ned i borden når man hakker. Jeg har længe ikke gidet bruge mine Dick urteknive, da jeg altid skal skifte kniv når urterne kommer på brættet. Det behøver jeg ikke med denne, da jeg blot kan bruge spidsen af kniven pga. dens længe. Sammenlignet med Yaxell, så har Yaxells urtekniv den fordel, at klingen er høj og du risikerer ikke at hamre fingrene ned i bordet. KAI Shun er dog det skarpere, og her væsentlig skarpere ned Tuschimon serien fra Yaxell, der i min optik minder meget om Dick, om end en smule skarpere.

KAI Shun Brødkniv, 23 cm., 65 lag.

Pris: 1899,00 kr. Jeg holder fast i, at en brødkniv ikke bare er en brødkniv. For den egner sig ikke kun til brød, men også en masse andet. Den kan være god til glatte grønsager såsom en tomat, da takkerne tager fat i den glatte overflade. Derudover er den god til hårde grønsager, da man ind imellem kan være nervøs for at ødelægge sin kokkekniv med de hårdere råvarer. Bemærk, at man aldrig må bruge sin kokkekniv til grønsager med jord på, da det ødelægger ægget. Jeg bruger også brødkniven til oksestegen, der er kommet ud af ovnen. Knivens blad er nemlig lang nok til den bredde steg, og endvidere er den god til at penetrere igennem fedt og brusk. En god måde at teste en brødkniv på er at skære igennem frisk rugbrød. Hvis brødet smuldre og går i stykker, så er kniven ikke meget værd. Denne kniv klarede testen til perfektion. Den glider igennem brødet og resten af brødet står tilbage med en ren flade. Endvidere skar den oksestegen perfekt, og jeg fik nogle smukke tynde skiver. Jeg er stor fan af brødkniven, og en sjov lille detalje ved den er, at takkerne på klingen vender hver sin vej fra midten. Dette gør, at den minder mere om en fukssvans. Sammenlignet med Yaxell Tuschimon og Dick brødkniven så er vi igen op i en bedre variant her. Den er bare det skarpere.

Opsummering

 

KAI Shun Classic kan generelt beskrives som den bedste knivserie jeg har arbejdet med, taget dens prisklasse i betragtning. Hvis jeg skal lave en bil analogi, så kan Dick Premier Plus sammenlignes med en Mercedes. Den kan køre langt, den er behagelig samt elegant, og du ved den bryder ikke ned. Yaxell Ran serien vil jeg beskrive som en Porsche Boxster, der er en utrolig flot bil, der kan køre hurtigt og har finesse. Derimod er KAI Shun Classic en Porsche 911, den er bare det bedre en Yaxell, lidt hurtigere, har flere hestekræfter og i sidste ende er den bilen man allerhelst vil eje. Husk nu at man skal passe på sin sportsvogn, og det samme skal man med sine knive. Sørg derfor at behandle dem pænt og at holde dem skarpe.

Et lille tip fra Steffen vedrørende betydningen af antal lag på en kniv

Jeg vil benytte lejligheden til at slå ned på en gammel skrøne som mange knivproducenter forsøger at bilde folk ind. Antallet af lag i en kniv har ikke nødvendigvis noget med kvaliteten at gøre. Nogle af de allerbedste knive er lavet i 3 lag. Kvaliteten af kniven kommer simpelthen an på kernestålet (i Shun-Classics tilfælde VG-10 stål) som er meget hårdt, hvorefter man folder noget blødere uden omkring for at stabilisere det og dermed beskytte det. Dette betyder ikke, at en kniv i 3 lag altid er fantastisk, det kan den dog være det. Ligeledes kan en kniv i mange lag også være af lav kvalitet. Med andre ord så kan kvaliteten af kniven variere, afhængigt af materialet – uagtet antallet af lag. Jeg håber det giver lidt forståelse af lagenes evner. Alt andet lige vil jeg anbefale at prøve knivene inden du køber, og få en god snak med en fagmand der går op i det