Kaffemaskinen, der sparker røv til dem alle

Kaffe er i dagens Danmark den vigtigste drik til alle sociale arrangementer, her med undtagelse af øl. Det er den måde vi møder hinanden på, det er kerneelementet til den første akavede date med den kommende kæreste, og det er en god måde at ses med en ven en times tid. I forbindelse med et interview med Tim Wendelboe, der er kaffeguru, har jeg prøvet kaffemaskinen fra Wilfa som Tim har været med til at udvikle. Endvidere har jeg også prøvet en kaffekværn i samme omgang.

Ved første øjekast må jeg blot konstatere, at maskinen er gudesmuk. Det minimalistiske skandinaviske design, der er enkelt og simpelt er intet mindre end fantastisk. Jeg har jo lyst til at have den stående fremme for det er jo et smukt møbel i mit køkken. Herudover er jeg vild med, at jeg kan tage alle komponenter af, hvilket er perfekt for en person som mig, der går meget op i hygiejne. F.eks. er jeg træt af, at vandbeholderen i en maskine, såsom Moccamaster bliver direkte gul og klam. Ad!

Nu er det tid til at lave kaffe. Jeg har kværnet mine friskristet kaffebønner fra Uganda. Ja jeg rejste til Uganda for at hente kaffe – ej okay, jeg havde et andet ærinde i Uganda, men det var friskristede bønner. Det er et kerneelement når man brygger kaffe og forventer det skal blive godt – gode råvarer. Bruger man fesne råvarer, såsom malet kaffe på pose – Merrild, BKI osv.- så skal man ikke forvente et godt resultat. Derimod bør man købe friskristet kaffebønner fra Aarhus Kaffe, Coffee Collective eller fra Tim Wendelboe.

Maskinen er smart, da den fortæller hvor stor en mængde kaffe man skal bruge til den portion kaffe man brygger. F.eks. skal man bruge 65 g. kaffe til 1L. kaffe. Bemærk, at det er fornuftigt at forsøge sig frem med mængden af kaffe, således man får den styrke man kan lide. Jeg er dog glad for, at maskinen giver en et praj om, hvor meget man skal bruge.

Vandet er fyldt på, kaffen er kværnet og i filteret. Nu tænder jeg maskinen. Det går relativ hurtigt med at få brygget kaffen. Det fede er, at man kan indstille filteret til hvor hurtigt vandet skal løbe igennem. Den fortæller dog, hvordan den skal indstilles, da det afhænger hvor stor en mængde, der brygges. Det fantastiske ved denne maskine er, at den er god til at varme vandet hurtigt op til den nødvendige temperatur, som er optimalt for kaffe, 92-95 grader. Dermed ekstraherer man alt kaffearoma til en fantastisk kop kaffe.

Nu er kaffen lavet, og jeg kan nu drikke en fantastisk kop kaffe. For den er fantastisk. Jeg oplever ingen bitterheder, men i stedet sødme fra en delikat kop kaffe, der er mild og dejlig. Jeg kan bestemt anbefale denne maskine. Jeg har ofte lavet kaffe på en Moccamaster, men resultatet på den er, at jeg får en bitter kop kaffe, der ikke smager af særlig meget. Jeg har også ladet mig fortælle. at baggrunden for dette er, at vandet den brygger med ikke er varmt nok til at starte med, og til slut er alt for varmt.

Svart Nymalt, Wilfa – Vejl. Pris: 999.- (set på pricerunner til 499.-)

En kaffekværn er et vigtigt element når man laver kaffe. Baggrunden for dette er, at man gerne vil have en så stor overflade muligt, således man kan trække alle aromaerne ud af kaffen. Dermed er der også brug for, at man kværner bønnerne ordentlig. Mange kaffekværn smadrer bønnerne og pulveriserer dem.

Jeg har ladet mig blive oplyst af en ven, der er tidligere Danmarks mester i sort kaffe. Han fortæller mig, at kværnen faktisk kværner kaffen som den skal kværnes. Derudover fortæller han, at den mængde man smider i til at kværne, faktisk er den mænge der bliver kværnet. Dermed kan man afmåle mængden af kaffe præcis på en vægt, og derefter smide dem i kværnen. Således sidder intet kaffe fast inde i kværnen. Hvis der skulle sidde lidt inde i kværnen kan man hjælpe den på vej med et blidt dask. Min ven fortalte mig endvidere, at denne kværn er den bedste man kan få til hjemmebrug.

På denne kværn er det muligt at indstille kværnen, til ens bryggemetode, herunder filterkaffe, Aeropress, stempelkande mv.

Et negativt ord på vejen er, at rummet hvori den friske kaffe ender er lige lovlig småt. Dermed har jeg en enkelt gang oplevet, at den malet kaffe flyder over og så skal man i gang med at rengøre rummet.

Alt i alt er jeg dog utrolig glad for denne kværn.

Et tip fra Tim Wendelboe

I forbindelse med, at jeg interviewede Tim spurgte jeg ham hvordan man kunne lave en god kop kaffe, hvis man ikke havde råd til en kaffemaskine, såsom Svart Presisjon.

Man kan bruge utallige manuelle bryggemetoder, herunder filterholder, stempelkande, aerosol pres osv. Jeg anbefaler at tage et kig på siden www.brewmethods.com for at lære at bruge hver metode på bedst vis. Der er mange gode instruktionsvideoer.

De vigtigste er:

•Brug gode råvarer – køb god kaffe fra en café eller virksomhed, der ved, hvad de gør. Coffee Collective i Danmark er et godt eksempel og er en af verdens bedste risterier i min optik

•Brug frisk blødt vand. Dansk hanevand har for meget bikarbonat og calcium og gør kaffen mister friskhed samt frugtighed og smager mere bittert samt jordet. Brug evt. mineralvand, hvis du ikke kan få filtret vand.

•Brug rent udstyr. Altid! •Brug 60-70 g kaffe pr liter vand. Brug en vægt til at måle. Det er hurtigere og mere præcis end antal skeer.

•Brug en kaffekværn og tilpas den til bryggemetoden. Er der en hurtig brygge metode skal kaffen kværnes fint. Er det en langsom bryggemetode skal kaffen males groft. Hvis kaffen smager bittert skal kaffen males grovere, og smager den vandet så skal kaffen males finere.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.