Kapgang: Tragedie og ungdomsdrama i ét

 

Niels Arden Oplevs ’Kapgang’ er en original fortælling om at træde ind i de voksnes rækker. Filmen har premiere 28. august

 

Af Jeppe Zabel

Med Kapgang fortsætter instruktør Niels Arden Oplev i sporet efter sine tidligere film Fukssvansen og Drømmen, der også tegner et meget stemningsfuldt tidsbillede af Danmark omkring 70’erne.

I filmen kommer den 14-årige Martin (Villads Bøye) hjem fra kapgang, og opdager at hans mor lige er død. Morens død kaster en skygge af alvor og sorg over hele filmen.

Grundlæggende er Kapgang en ungdomsfilm med fokus på den første kærlighed,  at finde sig selv og sin seksualitet. Men de alvorlige emner, sorg og død, får filmen til at fremtræde som et anderledes og dybere ungdomsdrama. Kapgang er en ungdomsfilm – forklædt som voksen.

Filmens udgangspunkt, den særprægede og sjovt udseende sport, kapgang, lægger en fin humoristisk ramme rundt om de ellers alvorlige emner og især Hans (Anders W. Berthelsen) bidrager med humoristiske replikker gennem filmen; en kontrast til det alvorlige, man i høj grad har brug for.

70’er miljøet er drønhamrende gennemført, lige fra brugen af musik til de brune fløjlsbukser og hornbrillerne, og man føler virkelig at man træder ind i en 70’er tidslomme, hvor navne som Lange Jan og Pedel Keld er helt almindelige.

Villads Bøys skuespil er af høj kvalitet; han spiller med en blanding af alvor og ungdommelig gejst, og skuespillet er generelt overbevisende.

Blandingen af ungdomsdrama og de mere ”voksne” emner gør Kapgang til en vellykket og original fortælling om at træde ind i de voksnes rækker.

4

Titel:     Kapgang

Instruktør:   Niels Arden Oplev

Genre:    Drama

Biografpremiere:  28. August 2014

Vi giver den 5 stjerner ud af 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.