KROP & SIND

søn, 29 jun 2014

Beskyt ørerne på sommerens festivaler

Årets festivalsæson er skudt i gang, og ørerne bliver ofte glemt, når musikken først spiller. Følg ekspertens råd og kom sikkert igennem festivalen med hørelsen i god behold.

Ud af de enorme højtalere på sommerlandets mange festivaler dundrer lydbølgerne over publikum og ind i de som oftest ubeskyttede øregange – til stor fryd for musikelskerne. Men hvad der opleves som gedigen underholdning, kan ofte være direkte skadeligt for hørelsen. Det er nemlig overraskende kort tid, ørerne kan holde til at blive udsat for den lydstyrke, koncerthøjtalerne præsterer. På Roskilde Festival er den maksimalt tilladte lydstyrke 104 dB i gennemsnit, og det kan menneskets ører kun tåle i 7½ minut. Så under en koncert, der nemt varer halvanden time, bliver ørene udsat for meget mere lyd, end de har godt af. »Det er et underligt paradoks med musik. Mange nyder det, når der er drøn på, og keder sig, hvis lydstyrken er lav. Men vi skal altså passe på, for nye studier viser, at der skal meget lidt til, før der opstår permanente skader på hørelsen – som tinnitus eller nedsat hørelse. Det sørgelige er, at når skaden først er sket, er der meget lidt, vi kan gøre ved det. Og tinnitus er en meget belastende lidelse,« siger Søren Vesterhauge, overlæge i øre-, næse- og halssygdomme ved privathospitalet Aleris-Hamlet. Han forklarer, at problemet opstår inde i øresneglen, hvor lyd bliver omdannet til nervesignaler. Her ødelægges ved høj belastning nogle små sanseceller, som kroppen ikke kan regenerere. Så når de dør, er de væk for altid.

Brug høreværn

Er det så overhovedet muligt at gå til festival uden at vende hjem halvdøv og med skærende tinnitus? Ja, beroliger Søren Vesterhauge, men man skal passe på sig selv. »Så snart musikken bliver forvrænget eller decideret knaser inde i øret, er man for tæt på højtalerne. Så skal man enten gå længere væk eller beskytte sig med høreværn. Runger eller suser det i ørerne umiddelbart efter en koncert, har de taget skade, og så skal man passe bedre på næste gang,« forklarer Søren Vesterhauge. Den ultimative løsning er at investere i et sæt professionelle musikerhøreværn. Det er små propper, der bliver støbt efter dine øregange og derfor dæmper musikken lineært. Det betyder, at man ikke behøver at gå på kompromis med lydoplevelsen. Sådan et sæt koster omkring 1.200 kroner, men der findes også billigere alternativer helt ned til en rund tyver. Med de billige modeller må man dog typisk gå på kompromis med gengivelsen af enten de høje eller lave toner. Invaliderende lidelse De fleste rockmusikere og lydteknikere beskytter konsekvent ørerne. Noget overraskende er problemet derfor størst blandt klassiske musikere og kapelmestre. I de kredse er høreværn ildeset, hvorfor mange udvikler skader på hørelsen. Og når først tinnitussen har gjort sit højfrekvente indtog i øregangene, er der ingen vej tilbage til en normal hørelse. »Tinnitus er virkelig invaliderende, og det værste er, at vi stort set ikke kan gøre noget for at hjælpe patienterne. Den bedste behandling er psykologterapi, hvor patienterne lærer at leve med tinnitussen. De trænes simpelthen i, ikke at lade sig gå på af den konstante hyletone,« siger overlægen, der på det kraftigste opfordrer alle sommerens festivalgæster til at passe på deres ører. Ved mistanke om skader på hørelsen anbefaler han at kontakte en ørelæge.
None

None

Søren Vesterhauge, ørelæge

Ørelægens tre råd:

- Stil dig langt fra højtalerne. - Brug ørepropper. - Lad være med at spille sej. Der er absolut intet sejt ved tinnitus.