KROP & SIND

fre, 13 nov 2009

En sofantastisk rejse

Drop dyre hoteller og backpacker-fyldte hostels. Få i stedet en lokal guide, nye venner og en gratis sofa på din rejse. Prisen: en fortælling om dig selv.

Indledningen på den her artikel kan godt sende tankerne i retning af en overlykkelig L’easy-reklame, hvor du får alt for ingen penge og alligevel ender med at betale det dobbelte. Men den er god nok. Couchsurfing.com giver dig uden bagtanker mulighed for at spare tusindvis af kroner, når du rejser, samtidig med at ordningen sørger for et indblik i de enkelte lokalsamfund, som du ikke kan få på et hostel med andre udlændinge eller ved at gå rundt med selv den mest detaljerede turistfolder mellem hænderne.

God idé

Det er en af den slags simple idéer, som man kan undre sig over ikke blev hittet på tidligere. Den er skabt af amerikaneren Casey Fenton for ni år siden, hvor han besøgte Island, men hverken havde lyst til at bo på eller betale for et hotelværelse. I stedet fik han muligheden for at sende en e-mail til 1.500 universitetsstuderende og modtog mere end 50 tilbud om overnatning. Med den positive oplevelse i kufferten begyndte han at udvikle det, der i 2004 åbnede som couchsurfing.com. I de første år gik det langsomt med antallet af medlemmer, men i dag består det verdensomspændende kollektiv af godt én million mennesker, som enten stiller en sofa til rådighed, rejser eller mødes over en kop kaffe. Sofaerne står i større som mindre byer over hele verden, og i for eksempel Danmark kan man finde medlemmer i både København og Svendborg. Dog med langt størstedelen af surferne i København.

Undgå psykopater

Det hele er skruet sådan sammen, at du efter fysisk at have mødt en anden bruger af couchsurfing ”anmelder” den anden. Sover du for eksempel hjemme hos Christina, sætter du bagefter nogle få ord på jeres møde: ”Christina er både sød og charmerende – og så er hun eminent til at bage boller!”. På den måde kan andre brugere få et bedre indtryk af både dig og Christina, ligesom de kan være sikre på, at Christina ikke er dæknavnet for en 55-årig hashrygende grænsepsykopat. Derudover kan du søge kun på piger eller kun på medlemmer mellem 15 og 25 år, hvis brugeranmeldelserne ikke gør dig tryg nok. Men sikkerheden bør ikke være noget problem, og ifølge sidens egen statistik er mere end 99,8 procent af møderne ”positive”. Tanken bag couchsurfing.com er, at du surfer, når du rejser, og er vært for andre surfere, når du ikke rejser. På den måde holder ordningen sig selv i gang, og alle kan både få en gratis sofa, en lokal guide og en ny ven, hvor end de måtte rejse hen.

Peters tur rundt i USA

Turen gik fra det kolde Massachusetts i nord, ned over østkystens puls New York, forbi Obamas nye hvide hjem i Washington, op i North Carolinas bjerge, videre til musikken i Nashville, Memphis og New Orleans, tværs over enorme og tørre Texas, skråt op til de spillegale i Las Vegas, et kort stop hos plasticansigterne i L.A. for til sidst at ende i hippiernes hovedstad, San Francisco. I forhold til at have boet på de billigste hostels i USA sparede Peter godt 5.000 kroner om måneden ved at bruge couchsurfing. Her følger tre af de oplevelser, som Peter ikke var kommet i nærheden af på sin tur rundt i USA, hvis det havde været for couchsurfing:

Truckere og gokartræs i Wilkes County

Både mænd og kvinder med trucker-kasketter, dynejakker og sorte oliefingre dominerer på banen ”Friendship Motor Speedway” en råkold søndag i bjergene i North Carolina. Min vært Bryan skal hjælpe med at få den 16-årige Nathan og hans grej køreklar på den lokale bane, og Bryan har taget mig med som ”medhjælper”. Dog virker mit kamera og jeg mest af alt som et forstyrrende element, og inden dagen er omme, har Nathan haft to styrt, mekanikeren og forældrene skændes højlydt, og purken ender på sidstepladsen. Børn helt ned til 8-10 år dyster i forskellige klasser den dag, og selv om gokart-race ikke interesserer mig det fjerneste, giver både løbet og den mikrobølge-varmede skurvognsburger et virkelighedsnært indblik i en beskidt og konkurrencepræget kultur, som en stor del af børnene i North Carolina vokser op med.  

The more, the merrier - thanksgiving i Franklin

I Nashville finder jeg for alvor ud af, hvor åbne, rare og storsindede amerikanerne er. Min vært Christan på 19 år inviterer både mig og to couchsurfing-hollændere med til Thanksgiving, som ellers er en amerikansk familiedag på niveau med juleaften i Danmark. ”The more, the merrier” (”jo flere, jo bedre”) lyder beskeden fra den madlavende mormor, som uden tøven steger og bager til ni mand – deriblandt tre unge, sultne nordeuropæere, som hun aldrig har mødt. Festlighederne foregår hos Christans forældre, der bor på en lille villavej á la Wisteria Lane fra den amerikanske serie Desperate Housewives. Ikke et blad sidder forkert på hækken i haven, og inden for ligger alt fra viskestykker til pyntepuder i vinkel. Et republikansk og kristent hjem, hvor faren som ingeniør tjener rigeligt til, at moren kan gå hjemme og gøre rent. En mæt couchsurfer får frisk luft efter Thanksgiving-middag i Nashville.

 

14 søskende og en hyperaktiv vært i Texas

”Must be family friendly”. Advarslen på 22-årige Rachels profil viser sig at være bogstavelig. Hendes sofa i San Antonio, Texas, står i hendes forældres parcelhus med tre mindre børn, et par teenagere eller tre og en bedstemor. Ja, og så selvfølgelig Rachels mor og far. De to har sat seks børn i verden og derudover adopteret ni. Faren er en traumatiseret veteran fra Vietnamkrigen og får dagene til at gå i selskab med sine stjernekikkerter, mens moren leder en frivillig organisation, der arbejder imod retten til fri abort. Sofaen i huset er en seng, som står på første sal mellem flere reoler og kasser med legetøj. På den anden side af reolerne sover Rachel og to af hendes mindre søskende, mens den 10-årige lillebror tager sofaen i stuen. Huset er proppet – men der er altid plads til to couchsurfere, som Rachel siger.

af Peter Krogh Andersen

 

Sådan virker couchsurfing.com

  - Gå ind på couchsurfing.com og opret en profil på engelsk - bare rolig: som dansker skriver og taler du et glimrende engelsk sammenlignet med andre nationaliteter.  - Tag dig god tid, udfyld alle felter - nogle medlemmer accepterer nemlig kun henvendelser fra brugere med komplet udfyldte profiler.  - Gå ind under Couchsearch, udfyld de forskellige krav, du har, og led efter en vært i det område, du vil besøge. - Nogle steder er der mange, andre steder er der få medlemmer. Find nogle stykker, som du umiddelbart synes godt om, læs deres profil og send dem en e-mail, hvor du forklarer, hvem du er, og hvorfor du skriver. NB: Det er klogt at skrive til flere brugere, fordi ikke alle svarer eller tager lang tid om at svare. Men husk at læse hver enkelt profil grundigt og vis, at du forstår og har sat dig ind i personen i den anden ende. Hvis værten fornemmer, at du sender den samme standard-e-mail til alle, bliver chancerne for et positivt svar meget mindre. Men kan han eller hun se, du har læst profilen, bliver din henvendelse næsten altid taget seriøst.