KROP & SIND

fre, 26 feb 2016

Igang med sex

Selvom sæden ryger ud kan der stadig være sædceller tilbage i skeden. (Shutterstock)

Pige på 15 år fra Horsens Kommune

Jeg er en 15 årig pige der lige for nylig er begyndt at dyrke sex. Jeg oplever nu efter 2 dage, at min skede er begyndt at klø, men det er ikke sådan hele tiden kun engang imellem. Jeg er på p-piller og han er kun kommet i mig 1 gang. Jeg er meget stram og det gør ondt hver gang vi gør det i starten og vi har gjort det over 7 gange, men ved ikke om det er fordi jeg er så stram, at det klør? Håber I kan hjælpe mig! Mange tak på forhånd! God dag:))

Svar:

Det er almindeligt at blive øm de første gange man har sex. Dette skyldes ofte, at man ikke er vant til at blive rørt dernede og ikke er vant til at få noget op i skeden. Derfor kan man komme til at spænde i musklerne omkring skeden, og så kan det gøre ondt at have sex. Men der kan være flere grunde til at du oplever smerter, svien eller kløe, efter du har dyrket sex. Nedenfor er opstillet nogle mulige scenarier.

Tag jer god tid:

Det kan hjælpe, hvis I næste gang prøver at tage det stille og roligt, og du tænker over at slappe godt af, når I har sex. Start med at nusse hinanden, kysse, massere, slikke og puste. Hør noget afslappende musik og tag det i dit tempo. Sådan bliver du godt tændt og våd, inden han trænger op i dig. Hvis du ikke kan blive våd nok, kan I også forsøge jer med glidecreme.

Hvis din kæreste får udløsning op i dig:

Det er helt almindeligt at kvinden kan mærke svien, hvis hun får sæd op i sig, da kvinder får mikroskopiske rifter i skeden, efter at have haft samleje. Når manden så får udløsning, er sæden basisk og ændrer midlertidigt på surhedsgraden i skeden og det kan give svie. Ofte forsvinder problemet, hvis skeden vænner sig til sæden, men ellers kan man forhindrer at sæden kommer op i skeden ved at anvende kondom. Hvis I ikke har lyst til at bruge det under hele samlejet, kan det også kun anvendes i udløsningssituationen.

Ubalance i skedens miljø:

Det kan også være, at der er kommet lidt ubalance i skedens sure miljø. Det kan give en brændende, sviende smerte nogle dage efter. Du kan prøve at putte lidt yoghurt naturel derop eller købe nogle mælkesyre-kapsler på apoteket. Dette kan hjælpe til at få balance i skedens miljø igen. Hvis det bliver ved med at gøre ondt, kan det være en god idé at gå til lægen og få tjekket om alt er, som det skal være. Sexbrevkassen er et samarbejde mellem Sexlinien.dk og TJECK Magazine. Hvis du har brug for at snakke med nogen om det (som ikke er dine forældre, lærere eller andre du stoler på), kan du ringe til os på Sexlinien på 70202266 på hverdage mellem 15-17 eller skrive på chatten mandag-torsdag fra 17-19