KROP & SIND

tir, 23 sep 2014

Lauryn Hill skuffede i VEGA

Lauryn Hill forsømte sit enestående bagkatalog med en skuffende koncert i VEGA

 

Tekst: Oda Hustad.

  At tage til Lauryn Hill-koncert er lidt som at fejre nytår. Forventningerne er høje, og skuffelsen bliver dermed smertefuldt stor, hvis aftenen ikke indfrier dem. I hvert fald, når den ikoniske rapper og sangerinde står bag soundtracket til de fleste af ens teenageår. Fugees-forsangeren troldbandt et bredt publikum verden over, da hun i 1998 udgav sin første og eneste soloplade,

The Miseducation of Lauryn Hill

. Melodierne var smukke, teksterne var velskrevne om alt det, der gør godt og ondt ved kærligheden, og Ms. Hills sjælfulde vokal og fremragende rap-evner gjorde pladen til en enestående musikoplevelse.

Høje forventninger, dyb faldgrube

Lauryn Hill fulgte dog aldrig op på pladen, som senere hen har fået status som en enestående hip hop-klassiker. Forventningerne var dermed høje, da hun gæstede Store VEGA i onsdags. Og de blev ikke lavere af den lange ventetid på to timer og 40 minutter. Med sort kjole, høje hæle og en stor, bredskygget hat havde Ms. Hill bevæget sig langt fra sin 90’er hip hop-stil, da hun endelig entrede scenen. Men i det øjeblik, hun gik i gang med at synge, var det en lettelse at møde den velkendte, sjælfulde stemme hun blev så elsket for i gamle dage.

Højt tempo

Gensynsglæden med den smukke sangstemme var dog kort, for Lauryn Hill havde valgt at lave om på store dele af sin solide bagkatalog. Teksterne var de samme, men melodierne var ændret til det ugenkendelige og kørt kraftigt op i tempo. Resultatet blev nærmest bare en hurtig opremsning af sangtekster som publikum knapt kunne genkende, langt mindre synge med på. En sørgelig oplevelse for alle dem, der var kommet for at høre enestående numre som ”Ex-Factor” og ”Everything Is Everything”, der er allerbedst når de fremføres i det originale, laid-back tempo.

Dårlig publikumskontakt

Det hele blev ikke bedre, da sangerinden fik scenen alene og spillede et sæt med sin akustiske guitar. Det alt for høje tempo og travlheden med at komme videre kostede hende den værdifulde kontakt med publikum, og efter knapt en times koncert blev det tydeligt at flere havde fået nok. Store dele af salen tømte sig for skuffede koncertgængere, der bare måtte gå hjem og indse, at nytårsaften aldrig bliver lige så god, som man havde håbet på.   2 stjerner ud af 6