KROP & SIND

ons, 13 sep 2017

Lav en sund og sjov madpakke

Planlæg madpakken til den kommende uge i weekenden.

Synes du også at skoledagene indimellem kan være lange, og pauserne for korte? Følelsen af, at maven knurrer, når sulten begynder at melde sig, kan faktisk gå udover din evne til at lære og koncentrere dig. Vi har taget en snak med madblogger og forfatter Kaja Nymand, der deler ud af sine sunde og nemme opskrifter til madpakken, der er med til at gøre de lange skoledage lidt lettere at komme igennem.

»Skoledagene er lange, og når det lange frikvarter endelig kommer, vil man gerne hurtigt ud. Så er der vigtigt med en madpakke, der er nem at håndtere, og lige til at have med ud. I min bog ”sunde madpakker” og på bloggen sundemaspakker.dk finder du masser af ideer til den type madpakker, ting du nemt selv kan lave i køkkenet hjemme og sammen med dine venner.«

En god ide er at planlægge madpakker til den kommende uge i weekenderne. Bag f.eks. nogle pølsehorn eller pizzasnegle og lav nogle skønne snackkugler eller bars, som er gode sidst på skoledagen, når trætheden melder sig.

»Skoledagen bliver meget sjovere på en fyldt mave - på en tom er det svært at koncentrere sig, sidde stille og følge med i undervisningen,« siger Kaja Nymand.

PANDEKAGER MED OST OG SKINKE

Tid 30 minutter Til ca. 8 stk. 100 g hvedemel 3 æg 2 dl mælk lidt salt 2 spsk. olie 2 dl skinke i strimler 2 dl revet ost 1 lille håndfuld spinat
  1. Pisk mel, æg, mælk og salt sammen i en skål.
  2. Sæt skålen i køleskabet en halv times tid.
  3. Kom lidt olie på panden.
  4. Hæld lidt dej på panden, og bag pandekagen på den ene side.
  5. Vend den, og kom en smule spinat, skinke og ost på.
  6. Fold pandekagen sammen, når den er bagt færdig.
  7. Gentag med resten af pandekagerne.
TIP Skær pandekagerne over i to halvdele, og server dem kolde i madkassen, sammen med friske grøntsager.

TUNSALAT

Tid: 15 minutter Til: ca. 150 g 1 dåse tun 4-5 spsk. skyr (eller græsk yoghurt) lidt salt og citron
  1. Kom tun og skyr i en skål.
  2. Findel det til en ensartet masse med en stavblender (eller en gaffel).
  3. Smag til med salt og citron.
TIP Du kan også tilsætte majs, ærter og peberfrugt i små tern. Til voksne er det et hit at tilsætte finthakket rødløg.

BAG MÜSLIBAR

Tid: 1 time Til: ca. 12 stk. 50 g mandler 50 g hasselnødder 50 g valnødder ½ dl honning ½dl vand 40 g solsikkekerner 50 g kokosmel 75 g havregryn ildfast fad på ca. 15 x 20 cm
  1. Hak nødderne groft.
  2. Kom honning og vand på en pande, og smelt det sammen (det må ikke koge).
  3. Kom alle ingredienser undtagen havregryn i en skål.
  4. Rør det godt sammen.
  5. Tilsæt havregrynene lidt ad gangen, til du har en lidt sej, men stadig klistret masse.
  6. Kom massen i det ildfaste fad beklædt med bagepapir.
  7. Bag massen i en forvarmet ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter.
  8. Tag fadet ud, og lad massen køle af.
  9. Skær den ud til myslibarer i den ønskede størrelse
TIP Du kan bruge alle slags nødder til dine barer. Kom evt. også tørret frugt og lignende i. Opbevar dem indpakket enkeltvis i madpapir i en lufttæt bøtte.