KROP & SIND

tor, 26 nov 2009

Sådan slipper du af med eksamensangst

TJECKs uddannelsescoach giver gode råd.

(Artiklen er fra TJECK april 2009)

Danielle Spogárd er personlig coach med speciale i eksamensangst. 90% af de elever, hun hjælper, har en grad af eksamensangst. - Eksamensangst minder meget om stress og har de tidligste symptomer for stress, siger den 27-årige coach. Hun mener dog, at man kan vende den nervøse sitren i kroppen til noget positivt. - Lad frygten styre dig på den fede måde. Du skal være glad for, at du mærker frygt og angst, for det er kroppens måde at fortælle dig, at det her betyder noget for dig. Tak din krop for, at den er i stand til at mærke dig. - Men det er klart, at balancen vipper, hvis du får et decideret black-out og ikke kan huske, hvad du hedder. Det er skidt, hvis du ikke kan samle dine tanker, har svært ved at huske pensum, eller har forhøjet blodtryk.  

Søg dispensation

- Nogle studerende har koncentrationsbesvær. Det gælder eksempelvis en del unge, som har fået piskesmæld. Disse unge har mulighed for at søge om ekstra eksamenstid. Det er dog kun de færreste, der benytter muligheden, oplyser Danielle Spogárd. - Enten er de ikke klar over, at de kan søge dispensation om at få ekstra eksamenstid, eller også tør de ikke bede om dispensationen, fordi de synes, det er pinligt.  

Få succes

Danielle Spogárd har lavet en succespyramide med tre faktorer, som afgør, hvilken tilstand man befinder sig i, når man går til eksamen  - Du skal genkalde dig situationer, hvor du har det rigtig godt, og hvor du føler dig selvsikker. Det kan være sport, dans eller noget andet. Noget, du er god til. Husk på, hvordan du har det i den tilstand. Kig på dit sprog, din fysiske tilstand og dit fokus, når du er bedst, og forsøg at overføre den tilstand til eksamenssituationen.  

Se her, hvad du kan gøre, hvis klappen går under midt under eksamen:

http://www.tjeck.dk/2009/08/tjecktv/tjeck-uddannelsescoach-sadan-g%c3%b8r-du-hvis-klappen-gar-ned-til-mundtlig-eksamen/ Skriv til TJECKs uddannelsecoach og få gode råd om at håndtere din eksamensangst: [email protected]  

SUCCESPYRAMIDEN

Sprog Fysik Fokus

 

Sprog

Hvad siger du til dig selv? Taler du selvsikkert, er du positiv, og tror du på dig selv? Hvordan virker du udadtil? Er du en vinder eller en taber?  

Fysik

Hvordan er din fysik - hvordan har du det indeni? Er du selvsikker og klar? Er du afslappet? Kan du mærke, adrenalinet kører? Er din ryg rank og stærk? Er dit åndedræt og din mave rolig?  

Fokus

: Hvad er dit fokus til eksamen – er du en vinder? Tænker du støttende og positive tanker? Fokus kan også være en overbevisning, man siger til sig selv. For eksempel: ”Jeg gør mit bedste”, ”Jeg er sej til det her”. Kør ”filmen” igen og igen op til eksamen. Se den for dig, og se dig selv på eksamensdagen. Hvad har du på, hvad spiser du til morgenmad? Forestil dig dagen og dig selv inde i eksamenslokalet.

 

Eksamensdagen

 

-         Spis lidt morgenmad -         Vær fremme i god tid -         Kig ikke i noter/bøger

 

Under eksamen

 

-         Forbered dig fysisk og psykisk -         Fortæl at du er nervøs -         Tag dig tid til at svare på spørgsmålet -         Sig hvis du ikke forstår det – omformuler spørgsmålet -         Går klappen ned, så sig ”klappen er gået ned” -         Bryd mønstret: tag et glas vand, rejs dig op, se ud ad vinduet -         Lærer/censor har samme mål som dig – et godt resultat

 

Efter eksamen

 

-         Skriv kort ned, hvad der gik godt, og hvorfor det gik godt -         Skriv kort ned, hvad der gik mindre godt, og hvad du kan lære af det   Få gode råd til mundtlig eksamen: http://www.tjeck.dk/2009/08/tjecktv/tjeck-uddannelsescoach-fa-gode-rad-til-mundtlig-eksamen/    Få gode råd til skriftlig eksamen: http://www.tjeck.dk/2009/08/tjecktv/tjeck-uddannelsescoach-fa-gode-rad-til-skriftlig-eksamen/ Du kan læse mere om TJECKs uddannelsescoach Danielle Spogárd på www.spogardexcels.dk Du kan også få gode råd om, hvordan du håndterer din eksamensangst: Send en email til Danielle Spogárd på [email protected]

Af Michael Jepsen