KROP & SIND

lør, 24 sep 2016

Smagstest: Sodastream vs. Danskvand fra supermarkedet

Sodastream Power Vejl. pris: 1599,00 kr. (Fundet til 1241,00 kr. igennem pricerunner)

Jeg har generelt ikke en sød tand, og derfor er jeg heller ikke den store fan af sodavand. Til gengæld har jeg en svaghed for danskvand. Derfor har jeg sat mig for at teste hvilke danskvand, der smager bedst.

Jeg kan i den grad godt lide at drikke et glas danskvand til min aftensmad i weekenderne, men jeg gider oftest ikke at slæbe på flaskerne. Endvidere gider jeg slet ikke besværet med at skulle ned med pant. Derudover synes jeg, at mange af danskvandmærkerne er dyre. Harboe er en af de billige mærker, men den store 2 l. flaske fylder en hel reol i mit køleskab, og derudover er den tung at slæbe når man også har andre varer, der skal med hjem. Igennem den sidste måned har jeg haft en Sodastream stillet til rådighed. Den har været utrolig nem at bruge. Faktisk har jeg fået danskvand med et enkelt klik præcis når jeg har ønsket det. Jeg vil dog advare med, at ens danskvand forbrug siger i takt med, at man har fri danskvand til rådighed. Powermaskinen er elektrisk drevet, og du kan vælge mellem 3 niveauer. I realiteten kan du vælge mellem mange flere, da du f.eks. kan skyde en niveau 2+3 ind i flasken og dermed få en niveau 5. Det skal dog siges, at danskvanden i så fald bliver meget hidsig at drikke. Personligt kan jeg bedst lide niveau 2.
None

None

Powermaskinen er deres topmodel, og derfor også i den dyre ende. Du kan dog få en maskine ned til 299 kr. Denne er dog ikke elektrisk, men manuel drevet. Hvad angår kulsyren, så koster denne 99 kr. at få fyldt op, og dette kan gøres hos over 600 butikker i landet, og bl.a. hos kæderne Imerco, Skousen, Kop&Kande m.v. En kulsyreflaske giver gennemsnitligt 60L. danskvand, hvormed prisen bliver 1,70 kr. pr. liter danskvand inkl. vandafgift. Min nysgerrighed har dog sat mig for at smagsteste Sodastreams danskvand, og jeg har i den forbindelse sat Sodastream op imod de forskellige danskvand jeg kunne finde i Føtex. Hertil inviterede jeg 7 venner, som alle repræsenterer den daglige forbruger. I blandt flokken sad bl.a. en slagter, jurist, butiksansat og studerende. Jeg lavede dem en blind test, hvor alle skulle give mellem 1-10 point til nedenstående mærker. Harboe (5,50 kr. – 2,75 kr. Pr./L.):

38 point

Sodastream Niveau 1 (1,70 kr. Pr./L.):

30 point (Testtaber)

San Pellegrino (21,95 kr. Pr./L.):

30 point (Testtaber)

Ramlösa (10,63 kr. Pr./L.):

43 point (Testvinder)

Egekilde (12,33 kr. Pr./L.):

37 point

Sodastream Niveau 2 (1,70 kr. Pr./L.):

39 point

Vores svenske nabo Ramlösa vandt teste, men det sjove er, at kun en enkelt af dommerne mente dette var den bedste. Denne dommer mente, at Ramlösa havde den perfekte mængde brus i. Det der gjorde Ramlösa til vinderen var, at alle var enige om, at det var en god danskvand, hvorimod de andre delte vandende. De store tabere var den dyre og eksklusive San Pellegrino og Sodastream niveau 1, da alle dommerne var enige om at begge var flade og kedelige at drikke. Hvad angår Sodastream niveau 2, som fik en andenplads, så delte denne vandende i høj grad. Nogle af dommerne mente denne havde for hård brus og andre mente den blot var middelmådig. Derimod mente den anden halvdel af dommerne, at den havde en dejlig smag, og at den var let perlende. Selvom jeg ikke kunne være blindsmager, så smagte jeg til ved siden uden at give point. Min egen oplevelse var, at Harboe og Sodastream niveau 2 var ens i deres smag og kulsyrebalance. Selv foretrak jeg Egekilde, som havde en knap så hård brus. De store tabere i min optik var dog som testen viser. Disse var utrolige kedelige og flade. Generelt kan jeg, at mængden af kulsyre bestemmer, hvorvidt der er tale om en god eller dårlig danskvand. Det gode ved Sodastream, hvad end man har den manuelle eller elektriske, er at man selv kan bestemme kulsyreniveauet. Det danske vand er nemlig så velsmagende, at vi kan bruge vores postevand til at lave danskvand. Jeg er i hvert fald glad for at bruge Sodastream, da jeg synes den smager godt. Endvidere er den billig og jeg slipper for besværet med flasker.