KROP & SIND

tor, 27 apr 2017

Springer du også badet over efter idræt?

Rigtig mange springer badet over, og gemmer det i stedet til de kommer hjem.
Spekulerer du over, hvordan den første gang skal være, hvornår du er klar til at have sex, hvem du kan snakke med, hvis nogen bliver holdt udenfor? Eller gruer du, lige som mange andre unge for fællesbadet efter idræt? Så læs med her. Den kommende tid bringer vi nemlig små historier, som sætter fokus på bekymringer, tanker eller spekulationer, som du måske også har… Af:

Sidse Elsig

Vi er mødtes med Johanne til en snak om fællesbad, kropsidealer og for at høre hvorfor så mange unge skipper badet efter idræt og hvordan man kan vende den negative tendens, og i stedet gøre badet til en hyggelig og fælles afslutning på idrætstimen.

 
None

None

Johanne er sundheds- og seksualunderviser og studentermedhjælper i national afdeling, Sex & Samfund

Hvad tænker de andre om min krop…

Efter idrætstimerne skiftes tøjet og taskerne pakkes i omklædningsrummet. Rigtig mange springer badet over, og gemmer det i stedet til de kommer hjem. Det er en ærgerlig tendens siger Johanne, som underviser i seksualundervisning på folkeskolerne. »Rigtig mange unge er bange for at gå i bad med andre. De skammer sig over deres krop, og synes det er pinligt at tage tøjet af, og vise at kroppen ikke er perfekt. I frygt for hvad andre tænker om udseendet skippes badet efter idræt.«

Hvordan skal kroppen se ud?

Johanne fortæller, at meget af den mobning som sker, ofte er rettet mod kroppen og kønnet. I den forbindelse understrejer hun, at det er vigtigt at huske, at kroppen kan se ud på mange måder, at alle har ret til at bestemme over deres eget køn, og at man selv vælger hvordan man vil forholde sig til sit køn og agere sit køn. »En dreng eller en pige kan se ud på mange måder. Men i medierne er det ofte én slags mand og kvinde som fremstilles. Og det er et billede, som er svært at leve op til i den virkelige verden. Når man springer fællesbadet over, får man ikke mulighed for at se, hvordan kroppe kan se ud, og på den måde har man kun et urealistisk mediebillede at sammenligne sig med. Det er en skam,« siger Johanne, for så er det svært at få et realistisk billede af, hvordan den naturlige krop kan se ud.

Det kan være hyggeligt at gå i bad

Men hvordan ændrer man kulturen, så flere får lyst til at gå i bad? Johanne foreslår, at man taler om det i klassen. Tal om hvordan kroppe ser ud, og hvorfor det kan være svært at gå i bad. Skift fokus så det ikke handler om at se, eller blive set på i badet. Skab et fællesskab omkring det at gå i bad. Tag eventuelt musik med, og gør det til en hyggelig ting at afslutte idrætstimen under bruseren.