LIVSSTIL

tor, 04 maj 2017

Belæg for valg af A-kasse

Mange A-kasser tilbyder gratis abonnement til studerende.

Det kan være utroligt forvirrende at finde frem til den bedste A-kasse. Der findes nemlig rigtig mange A-kasser i Danmark, og gennemsigtigtiden i forhold til hvad de tilbyder er ikke altid lige klar. Følgende er en guide for dig, der mangler rådgivning inden for dette område.

Hvordan bliver jeg medlem og hvorfor?

Rent praktisk er det ingen sag at melde sig ind i en A-kasse. Typisk kan du melde dig ind på A-kassens hjemmeside, hvorefter du får tilsendt et girokort med det månedlige kontingent. Det er ikke decideret nødvendigt at være medlem af en A-kasse, men det er et rigtigt godt sikkerhedsnet at have, hvis nu uheldet skulle være ude, og du bliver afsat. Mange tror måske, at man i så fald bare kan få udbetalt dagpenge, men sådan er det langtfra altid. Hertil er der en masse krav, der skal overholdes, som det bestemt ikke er alle, der kan leve op til. Disse krav er der ikke i forhold til at få udbetalt dagpenge. Til gengæld skal du have været medlem i et år, hvor du enten har arbejdet eller studeret. Hvis du ikke allerede er medlem, er det derfor en god idé at melde sig ind hurtigst muligt.

 Som studerende

Hvis du stadig er studerende, skal du være opmærksom på, at mange A-kasser tilbyder gratis abonnement. Disse er klart at foretrække, da så er sikret en fast månedlig indkomst efter studietiden. Du tænker måske, at det efter mange års studier bliver nemt at få skaffet dig et job, men sådan er virkeligheden desværre ikke for rigtige mange dimittender. De fleste virksomheder søger medarbejdere med minimum to års erfaring, og mange havner derfor i den fælde, at de har en masse teoretisk viden, men ingen praktisk erfaring og ingen regelmæssig indkomst. Hvis du er en af dem, og du enten ikke har været så forudseende at melde dig ind i en A-kasse eller simpelthen bare vil forøge din muligheder for at finde et godt job, kan du klikke her og blive klædt på med små ’hacks’ og tips i din jobsøgning.

 Valg af A-kasse

Bare at få et overblik over hvilke A-kasser der findes kan være uoverskueligt. Det første skridt I valget af din fagforening er derfor at få overordnet indblik i form af en samlet A-kasse oversigt. Det er blevet fastsat af finansloven, at alle A-kasser skal udbetale det samme beløb i dagpenge. Det skal, modsat af hvad mange tror, ikke være incitamentet til valget af A-kassen. I stedet bør du undersøge, hvad A-kassen ellers tilbyder, samt hvad det månedlige kontingent lyder på. Desuden skal du være opmærksom på, hvilket fagforbund A-kassen hører ind under, så de på den måde har en større indsigt i den givne branche. I forlængelse af dette hører butik – og kontoransatte ofte til fagforeningen HK mens transport- og fabriksmedarbejdere typisk er del af 3F A-kassen. Disse to organisationer er begge solide med mange års erfaring, men har dermed også som regel et dyrere kontingent end mindre og nyere A-kasser. Hvis du derimod ønsker at spare penge, bør du i stedet undersøge de lidt mindre fagforeninger. Det kan for eksempel være A-kasser som Min A-kasse, ASE A-kasse eller hvis du er akademiker, Akademikerne. Selvom det viser sig, at du har valgt forkert i din A-kasse, er det ikke verdens undergang. Du kan uden de store praktiske udfordringer skifte A-kasse, hvor du tilmed flytter din anciennitet med over i den nye A-kasse. (Indlægget er sponsoreret)