LIVSSTIL

tor, 26 okt 2017

Det hippeste skæg og hvordan du holder det

Et fuldskæg signalerer stor selvtillid, at du er viril og har styr på dit shit.

Skæg er stadig den hippeste herremode – og det er stadig hipster- eller bryggerskægget, der trækker læsset. Men dets store popularitet har også givet en renæssance til en række andre skægtyper, ligesom udvalget af barberings- og grooming-udstyr er eksploderet.

Har du eller har du overvejet at få skæg? Det er stadig hipt og du kan dårligt komme ind på en café, uden at komme i selskab med herrer i alle aldersklasser, der går rundt og lufter deres store hipsterskæg. Det har været hot i snart et par år og er stadig det skæg, du vælger, hvis du vil være trendy og med på moden. Ung som gammel.

Hipsterskæg kræver mere pleje, end du tror

Den største ulempe ved hipsterskægget – udover at det godt kan både varme og kradse lidt – er, at det kræver mere pleje, end du tror. For selv om det ser bedst ud, hvis det er lidt vildt i det, skal grænsen mellem skæg og bart ansigt og hals være knivskarp. Mange går også efter et mere knivskarpt look på selve skægget, så det ser veltrimmet og passet ud, selv om det har vokset sig stort og mandigt. Det kræver en god skægtrimmer og en sikker hånd med saksen – samt en skarp ragekniv eller god barberhøvl til de bare dele af ansigt, nakke og hals. Mange kombinerer det store bryggerskæg med en tæt klipning med meget kort hår i nakken og lige omkring ørerne. Det giver en bedre balance i ansigtet og ser ekstra hipt ud. Skægtrimmeren til hipsterskægget bør være af en ordentlig, kraftig kvalitet, og helst kunne tilpasses til den længde, du gerne vil trimme skægget i. Det kan være i form af forskellige afstandsstykker eller ved at kunne flytte skæret op eller ned i forhold til de ”grene”, der sidder på skægtrimmeren. Du kan læse en omfattende gennemgang af alle de test og omtaler, som de mest populære skægtrimmere har fået på nettet hos online-magasinet Forbrugsguiden.dk.

Designerstubbe AKA George Michael skæg

Har du set Whams og George Michaels musikvideoer fra 1980’erne, har du sikkert også bemærket det nærmest karikerede skæg, som George Michael bar i mange af disse videoer. Det er et ultra-kort skæg, der sådan set kun består af skægstubbe, der lige nøjagtigt kan anes rundt langs konturerne af ansigtet. Det er skægget, du bør vælge, hvis du gerne vil være med på skægmoden, men samtidig også vil vise, at du tør skille dig ud fra mængden. Designerstubbe er vel- og tættrimmede og skal passes dagligt, hvis du vil undgå, at de kommer til at se ud som om, du bare er ubarberet efter en tre dages druktur i byen. Rigtigt passet, give det dig et lidt følsomt udtryk, som rigtig mange piger tænder helt vildt på.

Business-skægget

Lader du dine designerstubbe vokse, udvikler de sig snart til den form for fuldskæg, som mange forretningsmænd – specielt inden for finansverdenen og lægestanden – pryder deres ansigt med. Det er kortere og mere veltrimmet end fuldskægget og virker væsentligt mere kontrolleret end hipsterskægget. Det understreges af skægges skarpe linjer, der definerer dit ansigts konturer tydeligere og giver dig et stærkt og karakterfast udtryk. Her kommer en mand, der er proper og velplejet – en mand du kan stole på! Igen kræver det en god skægtrimmer, som skal bruges om ikke dagligt, så i hvert fald flere gange om ugen. Skægget stopper halvvejs oppe på kinden. Resten af ansigtet, halsen og nakken er fuldstændigt glatbarberet. Enten med kniv, skraber eller en elektrisk barbermaskine.

Fuldskægget

Fuldskægget er det helt klassiske herreskæg og sådan set bare en ”videreudvikling” af business-skægget. Men fuldskægget er længere og dækker oftest mere af ansigtet. Et fuldskæg signalerer stor selvtillid, at du er viril og har styr på dit shit. Trimmer du det, ser det helt klassisk og elegant ud. Men lader du det gro, bliver der lidt mere vildmand over det. Pigerne tænder på begge dele, hvis de er til mænd med skæg. Fuldskægget kan enten holdes med skarpe kanter eller være lidt mere loddent i det. Det er helt op til dig og den stil, du vil signalere – og du kan frit vælge mellem det ene og det andet udtryk, uanset hvad du har lyst til eller skal.

Captain Jack-skæg

Vil du have et lidt mere karikeret skæg, skal du over i retning af det såkaldte Captain Jack-skæg. Her er der ikke forbindelse mellem skægget på hagen og kinderne og så overskægget. Skægget skiller sig også ud ved, at du har en lille gedeagtig flip under underlæben. Skægget rundt langs kinden og på hagen, følger kindbenene og rigtigt holdt, er det bare en smal stribe hår, der markerer dit ansigts konturer. Captain Jack kræver daglig eller næsten daglig trimning, og at du er helt glatraget i resten af ansigtet. Men kanterne på skægget skal helst ikke være for skarpe – de må godt flosse lidt.

Van Dyke og Mogens Lykketoft

Der er ikke umiddelbart meget, der forbinder de to herrer her udover fipskægget på hagen. Forskellen på de to skægtyper er, at Van Dyke-udgaven krones med en meget stilfuld moustache – oftest holdt med voks – mens Mogens Lykketoft-versionen bare har helt almindeligt overskæg. Van Dyke er til dig, der vil være ekstra hip og ikke ligne alle de andre – og Mogens Lykketoft-udgaven er til din far eller bedstefar.

Skal du have skæg eller ej?

Har du skæg, kender du allerede svaret på det. Har du ikke, mangler du stadig at finde ud af det. Skæg kræver tålmodighed og opmærksomhed under hele groprocessen. Jo længere skæg, du ønsker dig, jo længere tid tager det at gro. Er du i tvivl om, hvilket skæg, der passer til dig, kan du heldigvis prøve de forskellige skægtyper undervejs i groprocessen og se, hvordan de ser ud på dig. Så start med designerstubbene og lad det så gro videre til business-skæg, fuldskæg eller den helt store hipstermodel. Eller had på det undervejs, og prøv en Captain Jack eller en Van Dyke. Skæg kræver også udholdenhed, og at du er klar til den modstand, det oftest giver. Din kæreste vil med garanti brokke sig over det i starten, hvis hun ikke er til mænd med hår i ansigtet. Men kan du stå distancen og gør du et godt arbejde med at passe skægget, ender de fleste piger med at blive helt stolte af deres skæggede mænd. Hvis du vil vide mere om barbering, kan du læse Euromans barberingsguide her.