MAD & DRIKKE

tir, 03 jan 2017

eSport hitter på Højer Design Efterskole

På Højer Design Efterskole i Sønderjylland er eleverne ikke bange for at få musearm

Dansk eSport vokser og vokser, og computerspil er kommet på skoleskemaet på intet mindre end 20 efterskoler. TJECK Teens har besøgt en af dem

Tekst & foto: Anne Kildegaard Hansen

På Højer Design Efterskole i Sønderjylland er eleverne ikke bange for at få musearm. Det nye linjefag eSport er en stor succes. 29 tilmeldte sig faget ved skoleårets start, og omkring 40 elever angav det som første prioritet, da der skulle vælges valgfag. I lokalet, hvor undervisningen foregår, er der lavet seks stationer med fem stationære computere omkring hvert bord. Her sidder drengene og en enkelt pige med deres headsets på, en hånd ved tastaturet og en hånd ved musen, som styrer det våben, der ses på skærmen. Nogle er helt stille og dybt koncentrerede. Andre diskuterer spillets udvikling på tværs af bordet.

Drømmen om at blive professionel

Der er 33 elever på linjen lige nu, og 44 er skrevet op til næste år. Nogle af de nuværende elever ligger allerede på kanten til at blive professionelle, men underviseren Torbjørn Nyborg gør, hvad han kan for at forberede eleverne på, at det er en hård og skrøbelig branche. Det er et krav, at de følger med i den almindelige undervisning, så de har noget at falde tilbage på. Noah Brogaard på 15 år er en af dem, der drømmer om at blive professionel. Han elsker at spille og kan godt lide, at eSport er en holdsport, hvor det er vigtigt at samarbejde og kommunikere undervejs.

»Jeg kunne virkelig godt tænke mig at blive professionel. Det, tror jeg, er lidt en drøm for alle, der er herinde,« siger han og fortsætter: »Jeg må jo bare kæmpe hårdt for det. Det er det, det kræver.«

Sundhed og samarbejde

Undervisningen i eSport byder både på teori, teknik, strategi og samarbejde på tværs af de hold, der sidder rundt om bordene på Højer Design Efterskole. Eleverne på eSport-linjen skal løbe mindst to gange om ugen for at kompensere for den stillesiddende interesse, de alle sammen har til fælles. Ligesom resten af skolen er computerspillerne også med, når der er obligatorisk gymnastikundervisning, og det er en fordel at være i god form, hvis man vil kunne holde koncentrationen foran computerskærmen.