MAD & DRIKKE

tor, 27 jun 2013

Festivalmoden skifter, er er du klar?

Lad militærjakken og de slidte denimbusker blive hjemme, og tag sneakers, cap, crop top og en stram mønstret maxinederdel på, hvis du vil følge nogle af årets nye tendenser indenfor festivalmode.

Af: Trine Hørlyck Bech. Foto: Isabella Bergstrøm Christensen

For nogle begynder en festival, når de vender bunden i vejret på deres første dåseøl ude foran festvalspladsen, for Anna Würtz starter den en til to uger inden, armbåndene strammes om festivalgæsternes håndled, og de lukkes ind på pladsen.  Som en af Aarhus’ førerende modebloggere er det nemlig vigtigt at have planlagt sine outfits i god tid. ”Ca. en til to uger inden begynder jeg at samle billeder fra tumblr, forskellige bloggere og de festivaller, der har været. Og så beslutter jeg mig nogenlunde for tre outfits (tre hvis det er til Northside red.). På den måde kan jeg nå omkring alle de nye trends, jeg gerne vil,” siger Anne Würtz. For selvom trends som dyreprint, læder, mønster og striktrøjer ligesom sidste år er at finde på de modebevidste festivalgæster, så er der også kommet nye trends til. Sidste år var looket rådt. Nitter, slidt denim og militærjakker blev sat sammen. I år sættes lange nederdele og korte navlebluser (crop toppe red.) sammen til et lidt mere pænt look. ”Jeg så mange med caps, sneakers og bumbags i år (på Northside red.). Derudover ville jeg tage maxinederdele på , gerne mønstrede og stramme, eller maxinederdele, der er korte for til og lange bag til. Nederdelene ville jeg sætte sammen med en masse læder, f.eks. læderarmbånd og lædertasker,” siger Anne Würtz, som derudover fremhæver simple, korte toppe, der blotter maveskindet, som en trend, der ikke længere blot hører Beverly Hills tiden til. [nggallery id=26]  

Fra Pjuskebusk til fashionista

Men blottet maveskind og bare ben under tynde nederdele kan umiddelbart lyde som en kold fornøjelse, når vejrudsigten, som på Northside, lover kraftige regnbyger, og derfor blev det heller ikke til bare ben og maxinederdele for Anna Würtz på dette års Northside festival. Hun måtte derimod trække i gummirøjser, store uldtrøjer og regnslag, og selvom den mundering ikke umiddelbart rimer på fashionista, er der ting, du som pige kan gøre for ikke at komme til at ligne doktor Pjuskebusk på tur, når tøjet skal være praktisk. ”På festivaller kan piger godt være lidt mere drenget med store sko, hat og halstørklæde og pakke sig lidt godt ind, men du viser det feminine ved at vise lidt bart hud et eller andet sted. F.eks. en stor strik, der viser bar mave, eller at have en kjole og et par gummerøjser på der lige viser lidt bare ben, ” siger Anne Würtz og forsætter: ”Du skal bevare enkelte små feminine detaljer som en blomsterkrans eller et armbånd også kan resten godt være drenget.”

Find inspirationen udenlands

Når Anna Würtz selv skal finde inspiration til praktiske outfits, retter hun bl.a. blikket mod den lille engelske by Pilton, hvor Englands svar på Roskildefestvallen, Glastonbury Festival, løber i staben i slutningen af juni. ”Glastonbury passer ret fint til nordisk mode, fordi moden er lidt neddæmpet, minimalistisk og praktisk orienteret. Glastonbury er rigtig god til at sammensætte gummistøvleoutfit, fordi vejret er lidt lige som her,” siger Anna Würtz, der også lader sig inspirere af trends fra den amerikanske festval Coachella. Her render festivalgæsterne dog oftest rundt i korte shorts og små sandaler, og outfitsene er vildere og mere ekstreme, end hvad der passer ind i det nordiske festivalbillede. Anna Würtz vælger derfor kun enkelte tendenser ud fra outfitsene på den amerikanske festival. ”Coachella er meget fantasifuldt og feminint med masser farver, så det er kun små detaljer som smykker, små blomsterkranse, en frynsetaske eller en lille mønstret top, som du kan tage med,” siger hun.

Stilet eller stilforvirret?

Selvom det, ifølge bloggeren, er i orden skeje lidt ud, når du skal på festival, skal du passe på, du ikke går fra at virke stilet til stilforvirret. Tendenserne indenfor mode er mange og ofte meget forskellige, derfor er det vigtigt, at du vælger ud, hvad du vil fokusere på i hvert enkelt outfit. ”Nogle kører alt, hvad de har følt sig inspireret af ind i et outfit, så de både har bare ben, crop top, gummerøjser, en denimjakke, en militærvest ud over jakken, blomsterkrans og runde solbriller. De prøver alt sammen i en vælling. Jeg synes ikke, det spiller, man skal lade sig inspirere af detaljerne og bringe dem ind i sin egen stil,” siger Anna Würtz. De detaljer, Anna Würtz lader sig inspirere af, er f.eks. et overdrevent forbrug af smykker, en blomsterkrans om hovedet eller en hat. Disse accessories forsøger hun at sætte sammen med tøj fra hendes egen garderobe, så hun ikke skal ud og svinge visakortet alt for meget for at blive festivalklar. ”Jeg kan godt finde på at købe nye ting, fordi jeg skal på festival. Sidste år var jeg meget inspireret af det lidt rå look og var ude at købe, jeg ved ikke hvor mange ting med frynser, militærjakke og denimshorts. I år havde jeg et ret godt udvalg, så jeg har kun været ude at købe et par secondhand-denimjeans til 100 kr., ” siger Anna Würtz, som foreslår, at man bruger det, der allerede hænger i klædeskabet, men sætter det sammen på en ny måde. ”Det fedeste er jo, hvis man kan bruge det, man har i sin garderobe i forvejen også sammensætte det på en festivalagtig måde. Normalt ville jeg jo ikke rende rundt i en lille nederdel, store gummirøjser, en hue og en lille top samtidig, men på festvaller kan du matche ting, som til hverdag ikke ville passe sammen,” lyder det fra bloggeren, som ofte handler ind i highstreet kæder og secondhand butikker til festivaller, da tingene skal kunne tåle at blive beskidte og slidte.

Lækker med tømmermænd

Men det er ikke kun dine ting, der kan begynde at se slidte ud de sidste dage på en festival. Når du har vendt bunden i vejret på tilstrækkelig mange fadøl, kan det være svært at se smart ud, selvom dine outfits lever op til alle standarder indenfor festivalmode, men også det er der råd for. ”Jeg bruger en foundation med solfaktor for ikke at få rød næse og røde kinder, også har jeg altid renseservietter på mig, for ingen make-up er bedre end en slidt make-up. Derudover har jeg altid en mascara og en læbepomade med mig,” siger Anna Würtz, som fremhæver de tre vigtigste ting på hendes pakkeliste i år. ”Jeg ville tage en bumbag med, det er det bedste, for man skal ikke have den i hænderne. Gummistøvler, du får brug for dem, og de er søde, uanset om det regner eller ej. En hat, i år havde jeg en stor sort hat med, jeg har købt over en svensk hjemmeside… Og hvis jeg må sige en fjerde ting? Så bliver det noget med mønster,” smiler Anna Würtz.   Fakta om Anna Würtz 24 år Bor i Aarhus Blogger og uddannet folkeskolelærer Besøg Annas blog på: http://annawurtz.com