MAD & DRIKKE

tir, 22 maj 2018

Tjeck på sukker

Jordens mest sukkerholdige snack, candyfloss, blev paradoksalt nok opfundet af en tandlæge.

Hver dansker indtager ca. 40 kg sukker om året. Dog kommer det meste som indirekte sukker, eksempelvis gennem sodavand, ketchup og chokolade.

Blå bog

: Navn: sukker Kemisk navn: Saccharose (består af fructose og glucose) Historie: Sukkerør voksede vildt i Indien, og det var her fremstillingen af sukker startede. Herfra bredte dyrkningen sig til store dele af Syd- og Østasien og kom til Middelhavsområdet i 700-1000 e.Kr. I 1400-tallet startede dyrkningen i kolonier i Syd- og Mellemamerika, og det meste af fremstillingen skete på slavebaserede plantager. Sidenhen er man begyndt at udvinde sukker fra roer, og i 1870’erne blev en dansk roesukkerindustri igangsat på Lolland-Falster. I dag er der to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster, som årligt producerer ca. 400.000 tons sukker.

Candyfloss

Paradoksalt nok blev jordens mest sukkerholdige snack, candyfloss, opfundet af en tandlæge. Hans navn var William James Morrison, og siden 1904 har børn verden over været smurt ind i det lyserøde sukkerstads i diverse forlystelsesparker.

Skal du have chokoladeharer til påske?

hit for slikproducenterne i USA, hvor der hvert år bliver produceret mere en 90 millioner chokoladeharer. Kvaliteten af chokoladen kan diskuteres, men var det ikke det bedste at få som barn

Poliosukker

Kan du huske, da du var lille og fik en sukkerknald hos lægen? Årsagen var vaccinen mod polio, der er en del af børnevaccinationsprogrammet, og som blev lagt på sukkerknalden. Denne måde at vaccinere på ophørte dog i 2004, og i dag gives den som en injektion

Poliosukker

Kan du huske, da du var lille og fik en sukkerknald hos lægen? Årsagen var vaccinen mod polio, der er en del af børnevaccinationsprogrammet, og som blev lagt på sukkerknalden. Denne måde at vaccinere på ophørte dog i 2004, og i dag gives den som en injektion.

Sukker og raketter?

Sukker er faktisk den vigtigste komponent i det brændstof, der anvendes i raketter fra amatør raketentusiaster. Hvis man brænder sukker med majssirup og salpetersyre, får man nemlig et middel, der kan drive små raketter.

Sukkersyge

320.545 danskere har sukkersyge, også kendt som diabetes, og på 10 år, er antallet af diabetikere fordoblet. Det koster det danske samfund omkring 86 millioner kr. om dagen at behandle sukkersygepatienter.