MODE & STIL

ons, 10 sep 2014

Aarhus Food Festival: Madglæde

Madglæde og miljøbevidsthed forenedes på Tangkrogen i Aarhus, da flere tusind mennesker igen i år stimlede sammen til kulinarisk festival fra 5.-7. September. Med kvaliteten i højsædet slog Aarhus Food festival endnu engang dørene op for smagsprøver og gastronomiske sanseindtryk, der også lod festivalgængerne få et glimt af fremtidens mad i form af ’falske’ stenbiderrogn og pesto af dansk tang.

I kø til ko

Aarhus Food festival må på mange måder sige at være et interaktivt udstillingsvindue for både små og store fortrinsvist danske fødevareproducenter, for ved næsten hver en bod (og dem var der rundt regnet 200 af), var der kø til de små gratis hapsere som næsten alle bød på. Med økologi, bæredygtighed og kreativitet som bærende nøgleord langedes tusindvis af smagsprøver ud til det madglade folk, der formentligt kunne spise sig sådan rimeligt mætte i gratis godbidder henover weekenden. Kun foran boden ’giv et måltid mad til en hjemløs’ var der – skammeligt nok – ikke den store aktivitet.

Miljøbevidst madlavning med Meyer

Udover at få stillet sulten var der rig mulighed for årets festivalgængere til at lade sig inspirere af kokke og producenter, der ikke blot prædikede for den gode kvalitet og det sunde måltid, men også for genbrug, omtanke og miljøbevidsthed. I det store telt midt på plænen kunne man blandt andet opleve den politiske side af den danske fødevareindustri, hvor hele Danmarks Claus Meyer i debat med Dansk Folkepartis Søren Espersen diskuterede hvordan forbrugerne med fordel kan »bruge hele dyret«, og herved mindske det madspild, der i dag er kæmpe stort. Andre steder på pladsen kunne unge såvel som gamle deltage i gratis madlavningsarrangementer med fokus på sundhed, velsmag og god samvittighed.

Et kig ind i fremtiden

Alt imens der var størst efterspørgsel på den gode solide kost – ’det man ved hvad er’ – var stemningen ved boderne med blandt andet ’falsk’ rogn præget af mere nysgerrighed. Et firma præsenterede deres bæredygtige rogn lavet af tang i stedet for rogn fra fisk og præsenterede produktet med alle dets fordele. Ved smagning kunne TJECKs udsendte konstatere, at der ingen smagsforskel var overhovedet. Omvendt var det ikke svært at acceptere argumentet ved det uetiske i at dræbe støren lige inden den nedkommer med nye stør-unger. Også tang er det nye sort og spås en stor international fremtid som en af hungersnødens store brandslukkere, når og hvis det for alvor kommer på markedet i vesten. I Asien og særligt Japan bruges det allerede i eksempelvist Sushi. En dansk producent havde fremstillet en ganske udmærket pesto; dog med lidt mere bid end den vi kender.

Helstøbt oplevelse tåler gentagelse

Alt i alt kan arrangørerne se tilbage på en festival, der har været en succes. Ideen med at koble de smagsmæssige oplevelser med fokus på bevidstheden om at mad ikke blot skal være sundt at spise, men også sundt at producere er virkelig vellykket. Der er virkelig noget at komme efter for både den menige madglade, for miljøforkæmperen, og formentligt også for restauratøren, der søger nye producenter til sin biks. På TJECK magazine glæder vi os allerede til næste år. [ngg_images gallery_ids="40" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" excludes="" gallery_width="600" gallery_height="600"]