MODE & STIL

tir, 13 aug 2013

Jonathan Schultz på vej med debutplade

Jonathan Schultz har med sine blot 19 år spillet på spotfestivalen for anden gang, og gæstede i år for første gang Roskilde Festival. Hans ep'er Odd Stories og Céline har fået store rosende ord fra musikbranchen. Disse dage er han i gang med at forberede sin debutplade, men hvem er Jonathan Schultz og projektet Schultz and Forever?

  Tekst: Amir Amirian

Din karriere har fået et massivt boost siden din start i 2011. Hvordan har processen været?

Selve processen har været ret sjov. Jeg fik en manager, som begyndte at stille krav til mig. Op til spotfestivalen i 2011 skulle jeg indspille Odd Stories EP’en, hvilket blev gjort inde på mit værelse over tre dage. Ep’en blev lagt op på bandcamp, og derefter tog tingene fart. Folk ville have mig ud at spille, og jeg fik pladeselskab på.  

Din anden EP hedder Céline. Hvem er Céline?

 

Céline er en fransk pige, som jeg mødte i Paris, hvor jeg skulle spille nogle shows og skrive materiale til Ep’en. Jeg boede i en lejlighed i udkanten af Paris, hvor hun kom forbi ind imellem og lavede mad. For mig er hun stereotypen på hvordan en fransk pige ser ud.

Hvordan er det at være 19 år, og have spillet på Roskilde Festivalen?

 

Jeg fik det af vide et stykke tid før, og blev rigtig glad. Mange af mine bedste koncert oplevelser på Roskilde Festival har været på pavillion junior, så at stå på den scene foran de 3000 mennesker var kæmpe oplevelse.

Hvordan er det at have gået på gymnasiet imens ens succes bruser frem?

 

Det har været rigtig hårdt, samt irriterende at gå i skole. En kæmpe byrde er løftet af mine skuldre nu hvor jeg er blevet student. Mit program hver dag var sindssygt, og det tog meget på min energi. Det er også derfor jeg har besluttet, at jeg ikke skal lave andet end at spille musik de næste par år.

Har du nogle råd til andre unge, som vil frem med deres musik?

 

Tag guitaren eller et andet håndholdt instrument frem, og gå i gang med at skriv noget musik. Hold dig fra elektronisk musik! Stil dig selv store krav, men også vær tilfreds med det du laver. Gør det fordi du ikke kan lade vær og ikke fordi du vil fremme dig selv.

Så vidt muligt indspiller du alle instrumenterne selv. Hvorfor det?

 

Det er fordi jeg er en magtfreak. Jeg kan godt lide at vide, at hvert eneste tema bliver spillet efter min smag. Jeg har dog tillid til mine musikere, som jeg har med live, og derfor er nogle af dem med inde at indspille debut pladen.

Hvor mange instrumenter behersker du, siden du kan indspille alt selv?

 

Under min opvækst har der altid stået guitar, klaver og trommer i vores hjem. Det har derfor været naturligt, at have forskellige perioder med de enkelte instrumenter. Sangen kom først, da jeg blev 15 år, her begyndte jeg også at skrive for alvor. Kaffen bliver serveret, og Jonathan tager en cigaret frem. Vi får nogle tændstikker af tjeneren, og efter gentagne forsøg fra både Jonathan og undertegnede får vi tændt hans cigaret. Kaffen giver energi, og jeg kunne se på Jonathan, at hans cigaret gjorde ham godt. Interviewet forsætter!

Hvordan har du fundet din lyd? Og hvorfor har du valgt en 60-årig, der har drukket for meget whiskey og røget for mange smøger?

 

Jeg har på intet tidspunkt tænkt, at jeg skal lyde på en bestemt måde. Det kommer naturligt. Jeg synes det er sjovt, at folk siger jeg lyder sådan, for det synes jeg ikke selv.

Hvad inspirerer dig når du skriver musik?

 

Det er et meget svært spørgsmål, som jeg har fået ofte. Jeg har lyttet til meget musik gennem mit liv, men bliver ikke som sådan inspireret af andre. I stedet er det de indtryk, som jeg får i den periode, hvor jeg ikke spiller musik, som er inspirationen til når jeg går i gang med at skrive.

Du er i gang med at indspille din debut album. Hvad kan vi forvente?

 

Pladen kommer til at bestå af helt nye sange. Jeg føler, at jeg nu kan lave en plade, som jeg kan stå helt inde for. Derfor har jeg også været omhyggelig med at vælge de rette omgivelser, og mennesker der skal være med til indspilningen. Pladen får også en mere storladen lyd end hidtil hørt fra mig.  

Hvad er det mærkeligste og vildeste du har oplevet indtil videre? 

 

Det var helt klart da jeg spillede i Silkeborg. Vi mødte en fyr fra Tanzania, inden jeg skulle spille. Han tilbød os noget røg, og vi troede det var tjald. Efter vi havde røget lidt på det, fortalte han os at det var opium. Rusen kickede ind i midten af mit show, hvor jeg blev helt basket.

Er der en bestemt i dit liv, eller har vores kvindelige læsere håb forude?

 

Jeg er ikke i noget forhold lige nu, og regner heller ikke med at skulle være i et det næste stykke tid.

Hvis du skulle reinkarneret som et instrument hvilket skulle det være?

 

Helt klart en cello! Så ville jeg blive båret rundt af en masse skønne kvinder!