MODE & STIL

fre, 18 sep 2009

Solgt som Sexslave

Udenlandske kvinder bliver solgt til Danmark som sexslaver. Deres hverdag er en cocktail af vold, voldtægt, gæld og trusler – og massevis af sex-kunder. TJECK har mødt ”ANNIE”, som i 8 år arbejdede som tvangsprostitueret på gaden i Frankrig og på et bordel uden for København. TJECK møder Annie en sommerdag i København K. Hun er sammen med Christian – en mand som er blevet en legende blandt handlede kvinder i København. Han har reddet flere piger fra den forfærdelige skæbne som sexslave og endda hjulpet flere til asyl i Danmark. Annie er en køn, lidt genert, kvinde på 31 år. Hun er klædt i en glad gul sommerbluse, og hun smiler forsigtigt, da jeg præsenterer mig og TJECK Magazine. Når hun bliver usikker, kigger hun over på Christian, som smiler trygt til hende og tager hende i hånden, når det bliver ekstra-svært at tale om hendes forfærdelige minder.

På flugt fra etnisk udrensning

For ti år siden er Annie gift og bor på Elfenbenskysten. Hun blev gift som 15-årig med en mand på cirka 50 år. Annie er hans anden hustru, og hun får to børn. Da manden vil gifte sig med en tredje hustru, siger Annie og den første hustru stop. De vil ikke have flere med i ægteskabet, så Annie lader sig skille. Efter skilsmissen tager Annie hjem til sin mor og søskende. En dag, efter hun har fulgt sin lillesøster i skole, kommer hun hjem til kaos. Alle er på flugt, og folk råber til hende, at hendes mor er død. En etnisk udrensning er gået i gang: Alle, der tilhører Jula-stammen, bliver brutalt slagtet. Annie og hendes familie er Jula’er. Hendes mor og søskende er blevet dræbt, og Annie må flygte til nabolandet Mali, hvor hun må tigge penge og mad på gaden. En dag møder hun en kvinde, der har en restaurant. Hun tilbyder Annie mad og husly, hvis hun vasker op i restauranten. Det takker Annie ja til. I restauranten møder hun en anden kvinde, som tilbyder at hjælpe hende til Frankrig for at arbejde. Annie ser det som en chance for at slippe væk fra sin kummerlige tilværelse som frakilt kvinde med Jula-baggrund. - Jeg stoler på hende. Hun siger, at jeg skal arbejde med rengøring i Frankrig. Jeg har intet pas eller papirer, men kvinden siger, at hun nok skal ordne det for mig, og jeg siger ok, fortæller Annie, der på det tidspunkt er 22 år.

Gade-prostitueret i Frankrig

Da Annie kommer til Paris, bliver hun anholdt, og politiet beder om hendes pas. Men hun har det ikke selv. Det har kvinden, som lokkede Annie til Frankrig. Politiet tilbagebeholder hende i fem dage, hvorefter de løslader hende. Annie aner ikke, hvor hun er. Hun møder en mand, som fortæller hende sandheden om, hvorfor hun og andre afrikanske kvinder ”eksporteres” til Frankrig: - ”Du må gå ud og sælge dig selv og have sex med mænd”. Jeg sagde, ”nej, jeg gør ikke den slags!” Han sagde, ”ok, hvis du ikke sælger dig selv, vil du dø her. Du får intet at spise, og ingen vil hjælpe dig.” Så ringer jeg til det nummer, jeg havde fået af kvinden, der lokkede mig til Frankrig. - Kvinden siger, at jeg skal gå ud og sælge mig selv, så jeg kan betale de penge, jeg skylder. ”Hvilke penge?”, spørger jeg. ”De penge jeg har betalt for at få dig hertil”, svarer kvinden. Jeg begynder at græde, men kvinden siger bare, ”du må betale”, fortæller Annie. Annie bliver flyttet til Toulouse, hvor hun skal prostituere sig på gaden. Hver måned kommer kvinden og kræver penge af Annie. Beløbet er mellem 2.000 Euro og 4.000 Euro. Og hvis hun ikke kan betale, løber gælden op, hun skal betale mere næste måned. Annies børn, der bor hos Annies mands første hustru hjemme i Elfenbenskysten, er i fare. Kvinden truer Annie med, at børnene vil blive slået ihjel, hvis hun ikke betaler de mange penge. Således sælger Annie under konstante trusler sin krop i seks år i Frankrig.

Bordel-slave i København

En dag ringer en kvinde fra Danmark til Annie. Hun siger, at Annie skal komme til Danmark og arbejde som prostitueret. - Jeg siger nej. For jeg er træt, og det er for hårdt. Jeg har solgt min krop i seks år og betalt massevis af penge. Det er bare for meget! Men hun siger, ”hvis du vil have, at dine børn forbliver i live, må du komme til Danmark og arbejde”. Så jeg har ikke noget valg. Annie ved ikke, hvor Danmark er. Men kvinden fra Danmark siger, at hun skal tage en bus til Hamborg og dér tage et tog til København. Annie får at vide, at en mand vil hente hende, når hun kommer til København. - Jeg er bange for ham. Han er stor og tatoveret, og han tager mig med til et bordel uden for København. Her skal jeg have sex med ham – det er hans betaling for at have hentet mig, fortæller Annie. - Kvinden, der leder bordellet og de andre prostituerede, forlader huset og lader mig alene. Jeg skal tage imod kunder, når de kommer om natten, og der bliver holdt øje med mig, så jeg kan ikke flygte. Jeg er bange, det er et stort hus, jeg er helt alene, og jeg kan ikke tale hverken engelsk eller dansk, fortæller Annie. Der kommer kunder på alle tidspunkter af døgnet – nogle gange fulde, nogle gange flere ad gangen. Annie er tvunget til at tage imod dem og have sex med dem

Isolations-fængslet i ni måneder

Efter to måneder på bordellet på Sjælland, ringer det en morgen på døren. Annie åbner bange døren: Hun tror, det er kunder. Men det er politiet, som spørger efter bordellets ”mama”. Annie forklarer, at hun er der alene. Politiet spørger efter hendes papirer, og om hvem der har bragt hende til Danmark. - Jeg er bange for, hvad der sker med mine børn, hvis jeg fortæller noget som helst. Jeg vil gøre alt for at beskytte mine børn. Politiet tager mig med og sætter mig i isolationsfængsel, fordi jeg ikke tør tale. Det er uhyggeligt, og jeg er meget bange om natten, fortæller Annie. Annie sidder isolationsfængslet i ni måneder. I den tid bliver det besluttet, at hun skal hjemsendes til Elfenbenskysten. Annie ved, at hvis det sker, vil hun blive slået ihjel, fordi hun er jula. Hun får ophold på et Røde Kors-kvindecenter, indtil deportations-papirerne er klar. Her hører hun om Christian , og hun tager i sin desperation kontakt til ham. - Jeg fortæller – for første gang nogensinde – hele min historie til Christian. Og han er den første, der hjælper mig, fortæller Annie.

Håber på asyl

FN’s definition af menneskehandel/trafficking:

”At rekruttere, transportere, huse eller modtage en person ved brug af magt eller trusler, bortførelse eller udnyttelse af en sårbar stilling eller ved at købe samtykke fra en tredjeperson, der har kontrol med en anden person, med det formål at udnytte vedkommende. Det er uden betydning om den handlede person har givet sit samtykke til udnyttelsen, hvis der er blevet anvendt nogle af de førnævnte midler.” Christian får som det første flyttet Annies to børn ud af Elfenbenskysten til Burkina Faso, hvor de nu er i sikkerhed i en fransk SOS Børneby. Den dag, Annie skal sendes hjem til Elfenbenskysten, går Christian med hende til politistationen, hvor hendes flybillet venter. Den ansvarlige politimand genkender Christian og forstår, at Annie virkeligt er et handlet menneske. På den baggrund fik Annie mulighed for at få sin sag genåbnet. Sådan bliver Annie købt mere tid, og Christian hjælper hende med at finde en advokat og sætte asylansøgningen i gang. Annie venter lige nu på en afgørelse, og Christian mener, at hun har gode chancer for at få asyl. Enten på baggrund af, at hun er et handlet menneske, eller fordi hun er forfulgt på grund af sin etnicitet i sit hjemland. Hvis Annie får asyl i Danmark, kan hun blive genforenet med sine to børn, som hun ikke har set i otte år. På spørgsmålet om, hvilke håb hun har til fremtiden, svarer Annie: - Gud sendte Christian som en engel, der kan hjælpe mig. Jeg er ved at lære dansk, og jeg vil gerne have et job og min egen lejlighed. Og så glæder jeg mig til, at jeg kan være sammen med mine børn.

Annie og Christian er – af sikkerhedsmæssige årsager – opdigtede navne.

af Kristina Abildgaard Köksal - modelfoto COLOURBOX.COM

Hvem er Christian?

Christian er en mand midt i 50’erne. Hans rigtige navn er hemmeligt – han er nemlig i fare. Han er ikke ligefrem populær blandt bagmændene, hvis ”ejendom” han forsøger at befri. En aften for nogle år siden ser han en forhutlet kvinde, ”Rose”, sidde og græde i et busskur. Han tager hende med hjem og lader hende bo hos sig, selvom hun ikke har opholdstilladelse i Danmark. Hun fortæller ham sin frygtelige historie om sit liv som handlet og tvangsprostitueret kvinde. Christian hjælper ”Rose” og betaler selv for alle omkostningerne i forbindelse med hendes sag, der ender med, at hun som den første handlede kvinde får asyl i Danmark. Siden går rygtet om Christian, og flere handlede kvinder henvender sig til ham i et desperat håb om, at han kan hjælpe dem. Christian har brug for flere ressourcer, og foreningen ”Christians Venner” stiftes. ”Christians Venner” indgår siden et samarbejde med det private initiativ SAFE AND ALIVE. De handlede kvinder ser Christian som en engel – bogstaveligt talt. En frelsende engel, som kan hjælpe dem ud af deres miserable liv som handlede kvinder og gadeprostituerede. I dag er Christian blevet et begreb, der dækker over flere menneskers arbejde i organisationerne Christians Venner og SAFE AND ALIVE med at hjælpe de handlede kvinder Læs meget mere om Christians forunderlige historie og aktiviteter her: www.christiansvenner.dk

Det åbne fængsel

Christian fortæller, at bagmændenes mest effektive tvangsmiddel over for de handlede kvinder, udover daglige tæsk og voldtægter, er den psykiske vold: - I psykologien taler man om ”det åbne fængsel”, hvor man ender i en zombie-tilstand, hvor man bare gør, hvad der bliver sagt, fordi man er nedbrud af vold og trusler, fortæller Christian og fortsætter: - Annies historie er faktisk en af de mindre slemme. De rigtigt slemme historier er, når kvinderne – inden de eksporteres som sex-slaver – bliver holdt som fanger og dagligt voldtaget af seks-syv mænd i månedsvis, så de virkelig bliver brudt ned. - En af kvinderne i safehouse’et fortæller igen og igen, at hun blev tvunget til at overvære en kvinde, der havde forsøgt at flygte, blive tæsket i timevis for til sidst at blive slået ihjel, ved at mændene trampede hendes hoved i stykker. Hvis man oplever noget sådant, stiller man aldrig nogensinde spørgsmål ved noget igen, siger Christian.

Menneskehandel i tal

Det amerikanske udenrigsministerium anslår, at der handles fire millioner mennesker årligt. 80 % af de handlede mennesker er hunkøn (30 % voksne kvinder og 50 % piger). 3,2 millioner af de handlede mennesker handles inden for nationale grænser. Mellem 600.000 og 820.000 mennesker handles over internationale grænser. 80 – 87 % af de handlede mennesker sælges til sexslaveri. Handel med mennesker er den tredje mest indbringende form for kriminalitet i verden efter våben- og narko-handel. ILO (International Labour Organisation) anslår, at der årligt er en profit på 218,7 milliarder dollars på handel med mennesker. I EU er det 800.000 mennesker årligt, der lever som slaver. FN vurderer, at Danmark tilhører mellemgruppen af aftagerlande. Kilde: SAFE AND ALIVE