MODE & STIL

søn, 21 aug 2011

Suspekt: Hvis bare vi kunne præstere ligesom Prince

Jeg føler mig rustet. Nu er jeg klar. Eller er jeg? Jeg har de sidste aftener siddet hjemme ved computeren og forsøgt at læse Suspekt-manifestet – eller i hvert fald grave lidt i bandets fortid. Jeg har fået en opgave, som flere på redaktionen gerne ville have haft. Én ting er pressebilletten til Skanderborg Festivalen, men endnu større er det, at jeg får lov at møde Suspekt. Jeg har gennem min ungdom fulgt godt med på den danske musikscene, men netop Suspekt har altid siddet i mit baghoved som ”den der undergrundsrapgruppe fra Albertslund”. Anyway, jeg kender deres hits og har set dem ved nogle festivaler op gennem 0’erne – men meget mere ved jeg ikke om drengene. Nu får jeg chancen, og jeg vil være klar. Nu er jeg klar.

Først dukker Orgi-E op. Han præsenterer sig som Emil. De andre to lader vente på sig. Jeg har sammen med min fotograf forsøgt at skjule nervøsiteten ved at medbringe en fadøl. Det plejer at få tingene til at glide bedre. Og måske er det en tanke, som jeg ikke er ene om. I hvert fald dukker Bai-D (Andreas) og Rune Rask op med tre fadøl.

”Hvor stammer navnet Suspekt fra?”

Det dukkede op i Runes kælder en hyggelig aften engang i 90’erne. Andreas og jeg (Emil) sad og jamede og fandt faktisk frem til nogle ret fede melodier. Imens sad Rune og tænkte over, hvad der blev spillet. Suspekt, sagde han pludselig! Det er sgu suspekt det, I spiller - og deraf kommer navnet. Lige siden har det for det meste været Andreas og jeg, der skriver teksterne, og Rune producer og finder på titlerne. Det er hans force.

”Hvorfor startede I egentlig jeres eget pladeselskab?”

Fordi vi kan … Vi tror på, at det bare handler om at turde. Man kan alt, hvad man vil, man skal bare turde kaste sig ud i det.

”Nogle synes, I er blevet blødere med årene – er I det?”

Vi er ikke blevet blødere, bare mere bevidste om, hvad vores budskab skal være - mere bevidste om vores melodier og stil.

”Er jeres koncerter og melodier ikke ret groteske?”

Måske. Vi ønsker egentlig bare at fortælle, at alting har to sider. Den mørke verden er lige så stor en del af os mennesker som den lyse. Mord, voldtægt osv. er ting, vi prøver at gemme og helst ikke vil se i øjnene, men lytter man til Suspekt, får man kastet det hele lige i hovedet - uden at det er pakket ind.

”Hvad er det fede ved at spille på Skanderborg Festivalen?”

Scenen er bygget, så man er i øjenhøjde med publikum. Det optimale ville være, hvis vi en dag kunne levere samme oplevelse, som når Prince går på scenen. Vi var til hans koncert i København i august. ”I kommer med jeres næste skive, Elektra, d. 12. september – er det så også en rigtig efterårsplade?” Midtseptember er det værst tænkelige tidspunkt på hele året. Det ved vi godt, og det er helt bevidst. Alt bliver dystert, dunkelt og trist, og alle hader efteråret. Efteråret har en suspekt stemning, som vi håber, giver lyst til at købe vores cd.

”Stop! Jeg bliver nødt til at afbryde. Tiden er gået.” Det er manageren, der kommer ind. Det var ellers blevet rigtig hyggeligt, og snakken var nået vidt omkring op i forhold til det, jeg havde forberedt. Jeg har aldrig været helt god til at holde mig til papirets agenda – og specielt ikke, hvis det er i godt selskab – og det var det! Rigtig godt faktisk. Dejligt at møde jer, drenge.