MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tir, 01 dec 2015

Rygestop som ung, hvilke muligheder er der?

Der findes utallige muligheder og redskaber der kan hjælpe dig til et rygestop

At stoppe med at ryge kan være sværere end man lige går og regner med. Det startede måske med, at du skulle prøve at ryge en enkelt cigaret til en fest, senere blev du festryger og nu tager du måske endda dig selv i at ryge i hverdagen, fest eller ej. Netop dette tilfælde ses hos mange unge, specielt i alderen 16-20 år.

Idet man gradvist trapper op på cigaretterne, kan der gå lang tid før, at man opdager hvor mange penge man egentlig bruger på at købe cigaretter. Før man ved af det ryger man måske en halv til en hel pakke om dagen, hvilket hurtigt bliver en dyr fornøjelse, med de stigende priser på tobak - især hvis man er studerende på SU. LÆS OGSÅ: "Her får du vejen til et sundt og langt liv"

Skærpede rygeforbud

Derudover skærpes de offentlige rygeforbud konstant, hvilket i højere grad begrænser en rygers muligheder for at indgå i sociale sammenhæng, når man hungrer efter en cigaret. Sidst men ikke mindst er rygning selvfølgelig både skadeligt for ryger samt omgivelser, hvilket alt i alt er grundlag nok for at kvitte smøgerne. Men hvad så? Hvad så når man som ung er stærkt indstillet på, at vende tilbage til livet som ikke-ryger, men falder i gang på gang? Det er faktisk ikke unormalt at det kræver 6-8 gange før den unge faste ryger i alderen 16-20 er røgfri, så fat mod hvis du allerede har passeret 1. forsøg. Du kan faktisk derfor som udgangspunkt glæde dig over, at der netop findes et utal af muligheder og redskaber, der kan hjælpe dig, som ung, på vej til et liv uden cigaretter.

Andre muligheder?

Kigger du fx. på de fysiske produkter beregnet til at hjælpe dig på vej til rygestop, så findes der både nikotinplaster, nikotintyggegummi, nikotinpiller samt e-cigaretter. Disse produkter er selvfølgelig ikke en permanent løsning, men et middel der vil gøre din nedtrapning af cigaretter en del nemmere, med intentionen om at du i sidste ende skulle blive røgfri, uden anden form for kompensering. Udover de fysiske produkter, findes der også de mere psykiske muligheder. Dette kan bl.a. indebære hypnose, kontaktgrupper, hotlines, kurser, digitale stopprogrammer mm.. Den psykiske løsning er uden tvivl oplagt til dig der måske mangler lidt viljestyrke for at kunne klare et rygestop selv, ved hjælp af fx. nikotintyggegummi.

Stop sammen med vennerne

Synes du dog derimod at et rygestop er for personligt til at inddrage fremmede mennesker i det, så er det måske værd at undersøge, hvorvidt man har nogle venner der ligesom dig er interesseret i et rygestop. Her ville det være oplagt at sætte mål. Som udgangspunkt foreslås det, at I bliver enige om pr. hvilken dato I skal være fuldkommen røgfri. Herefter kunne I så sætte jer mindre mål i løbet af perioden, hvilket fx. kunne være, at den der var trappet mest ned den første måned vandt en tur i biografen eller en middag. På den måde bliver jeres rygestop til en sjov og motiverende konkurrence, der i sidste ende er yderst givende for jer begge både økonomisk, helbredsmæssigt og socialt.  

Indlægget er sponsoreret