MUSIK INTERVIEW & TRENDS

fre, 19 jun 2015

Aarhus har fået en ny mester i poetry slam

Syv poetry-slammere havde indtaget scenen i Studenterhus Aarhus mens valgaftenen var i fuld gang

Det er ikke kun politikerne, der battler på ord. Mens Danmark fik en ny regering, viste kyndige kvindfolk og mundskarpe mænd, hvad de kunne i Studenterhuset i Aarhus. Lauge Lund Christiansen løb med trofæet og titlen som poetry slam champ

TEKST & FOTO:

Anne Kildegaard Hansen

Det var deprimerende at se på storskærmene, der viste valg i Studenterhus Aarhus torsdag aften, men heldigvis var der underholdning af høj kvalitet i salen ved siden af. Her havde syv slammere indtaget scenen for på skift at demonstrere deres digteriske kunnen. Lauge Lund Christiansen lagde ud med et poetisk portræt af Tinder. Isabel Rouw fulgte op med et dynamisk meta-digt. Tredje slammer, Esben Staugaard, læste op af sit manifest, der trods både politiske og humoristiske undertoner havde et lidt for højt lix-tal til undertegnedes smag. Hans Hüttel, som var feltets ældste, fremførte hypotetiske fraser om, hvordan livet ville være, hvis han var født som pige. Katrine Volsing, som var med på et wild card, gik bagom ordenes betydning og forkælede folkemængdens øregange med rim. Niels Kjær tog udgangspunkt i valget med en fiktiv dialog mellem de to statsministerkandidater, der motionerede publikums lattermuskler. Til sidst tog Kasper Lauritzen tilbage til et lyrisk leje med brug af allitterationer og anaforer.

Fart over feltet og finale med følelser

Et tilfældigt dommerpanel af publikummer uden aktier i artisterne voterede undervejs og sendte de fem videre i semifinalen, der bød på mere humor, lækre ordspil, politik og kærlighed på versefod. Tre kom i finalen. Katrine Volsing lagde ud med en graviditetsslam med fart på formuleringerne. Hans Hüttel fortsatte i højt tempo efter formlen: ”Hvis jeg var …, var du…”, hvor skæve modsætninger mødtes i finurlig forening. Lauge Lund Christiansen lod os lytte efter i stilhed med en personlig og rørende slam adresseret til sin afdøde far. Lauge Lund Christiansen startede sin karriere som ordkunstner med en 5. plads til DM i børnerap, og der var ingen tvivl om, at han skulle have en velfortent 1. plads på denne dag. Han satte et flot poetisk og politisk punktum med sin vinderslam om at være en underskudsforretning, men ikke være blevet sparet væk. Dette budskab er hermed sendt videre til den nye regering. Og til Lauge skal lyde et tillykke med trofæet og titlen som Aarhus-mester i poetry slam.

Om poetry slam

Poetry slam er digte, historier og gode grin. Det er en kamp på ord – en litterær konkurrence i spoken word, hvor de optrædende fremfører originale værker, og de må ikke anvende rekvisitter eller instrumenter. Hver deltager har 3 minutter og 10 sekunder, og overtrædes tiden, trækkes der i deltagerens point. Et dommerpanel udvalgt blandt publikum bestemmer, hvor mange point, hver deltager skal have. Andre systemer såsom måling af decibel fra bifald eller brug af stemmesedler bruges også.