MUSIK INTERVIEW & TRENDS

ons, 18 feb 2015

American Sniper slår salgsrekord

Bradley Cooper og Sienna Miller spiller hovedrollerne i "American Sniper"

Den verdensomtalte krigsfilm har fået folk til at strømme til biograferne

Af: Maj Laden Nørgaard

Den oscar-nominerede Clint Eastwood film ”American Sniper” har gjort historie. Billetterne er revet væk og allerede indspillet for 300 millioner dollars i USA, som svarer til cirka 1,9 milliarder danske kroner. Salgstallene gør ”American Sniper” til den bedst sælgende krigsfilm i USA nogensinde, og folk har endnu ikke fået nok. I hovedrollerne spiller Bradley Cooper, blandt andet kendt fra komedie- og filmserien ”The Hangover” og Sienna Miller, der tidligere har datet Jude Law og været med i filmen ”The Edge of Love” fra 2008.

En sand fortælling

Historien bygger på en sand fortælling om Chris Kyle, spillet af Bradley Cooper, som er den mest dødbringende snigskytte i USA's militærhistorie.  Han bliver udsendt til Irak med en bestemt mission, nemlig at beskytte sine soldat-kollegaer. Sienna Miller spiller Kyles kone Taya. Opgave udfører Kyle med præcision og redder adskillige liv i krigen. Med sit mod får han tilkæmpet sig kaldenavnet ”Legende”. Men faren lurer, for fjenden får nys om denne usædvanlig dygtige snigskytte – så de vil have fingrene i ”Legenden”.

Danskerne er begejstret

Også i Danmark har filmen imponeret. En stor portion af danskere har nemlig indtaget biografsædet og set ”American Sniper”. Tallet ligger på omkring 117.000 publikummer. Her kunne det tænkes, at det mandlige publikum eller de krigsinteresserede har valgt ”American Sniper”, mens det kvindelige publikum ser på Mr. Grey i ”Fifty Shades of Grey” i salen ved siden af, som ligeledes har haft kæmpe salg. ”American Sniper” ligger desuden stærkt i opløbet om Oscar-statuetter, hvor den er nomineret i hele seks kategorier. Filmen er baseret på Chris Kyles selvbiografi af samme navn, skrevet i samarbejde med Scott McEwan og Jim DeFelice. Bogen blev en kæmpe bestseller og lå 18 uger på New York Times’ bestseller-liste, 13 af ugerne på en førsteplads.