MUSIK INTERVIEW & TRENDS

ons, 22 apr 2015

Brugte computere og smartphones vinder frem

Der er mange penge at spare ved at købe brugt. Det kender vi studerende alt til. Det har i mange år været populært at købe brugt, når man skulle skaffe studiebøger, møbler og tøj, men nu har også brugt elektronik vundet indpas. Flere og flere computere, smartphones og tablets skifter ejere flere gange i løbet af deres levetid. Vi skifter de produkter ud som aldrig før. Den bærbare computer skiftes gennemsnitligt ud hvert andet år, og på det tidspunkt er der som regel stadig masser af liv i den. Den kan derfor fint få en ny ejer, som kan blive rigtig glad for en to år gammel model. Det samme gælder for smartphones. Hver gang der udkommer en ny smartphone, vælger mange af os at købe den i stedet for at vente på, at den vi har stopper med at fungere optimalt.

Genbrug er godt for både miljøet og pungen

Vi køber mere og mere elektronik. Men vi beholder det som sagt også i kortere og kortere tid. Det betyder, at der produceres langt flere computere i dag end for bare tre år siden. Det er en hård belastning for miljøet, som allerede er ved at være temmelig presset på en lang række råstoffer og mineraler. Det kræver nemlig enorme ressourcer at producere elektronisk udstyr, og det bliver stadig farligere for minearbejdere at udvinde råstofferne. Det er derfor vigtigt, at vi bliver bedre til at genbruge, så vi ikke udtømmer jordens ressourcer, og tvinger mennesker til at arbejde under livsfarlige forhold. En af de virksomheder, som går foran i forhold til genbrug af elektronik er Refurb.dk. De sælger (gen)brugte computere, smartphones og tablets. Virksomheden startede tilbage i 2006 med at købe brugte bærbare, opgradere dem og derefter sælge dem på auktionssiden Qxl.dk. I dag opkøber Refurb computere fra både IT firmaer og leasingselskaber. Disse computere er som regel et eller to år gamle, og de er i sin tid købt til professionelt brug, og er derfor stadig hurtige computere med masser af kraft og hastighed. Maskinerne renses, opdateres og optimeres, så de er klar til endnu en omgang hos en ny ejer. Som regel er det blot batteriet, der er ved at være slidt, og måske trænger computeren til en opgradering på ram, og så er den ellers klar til brug igen. Computerne sælges via hjemmesiden, og du får samme garanti som ved køb af en ny computer. Du skal altså ikke være bekymret for, hvor længe den holder, som når du fx køber den af en kammerat eller på sider som Den Blå Avis.

Elektronisk affald er et stigende problem for naturen

Hvert år produceres der ca. 50 mil. <b>tons</b> elektronisk affald på verdensplan, og det er desværre et tal som er stigende. Det er en af grundede til, at en stor del af vores affald i dag ender i Afrika og Kina, hvor der findes gigantiske affaldspladser med IT affald. Her finder du også IT affald fra Danmark. Det er vigtigt, at vi bliver opmærksomme på disse udfordringer og bliver bedre til at genbruge vores ting og sager. Specielt vores elektroniske affald.

Det elektroniske affald udgør nemlig kun 2% af vores globale affald, men det indeholder 70% af vores giftige affaldsstoffer! Så det er et godt sted at starte med at tænke i genbrug og recycling.

Få penge for din gamle computer

Refurb fortæller desuden, at de er på vej med endnu et site, hvor du kan få penge for din gamle computer, hvis du køber en “ny” computer. På den måde kan delene fra den gamle computer genbruges til andre maskiner og du undgår, at computeren ender på affaldspladsen før tid. Normalt kan omkring 90% af en computer genbruges direkte. Det er derfor meget lidt, der i virkeligheden er ubrugeligt i en computer, der kun er et par år gammel. Har du gammelt computerudstyr, som du ønsker at komme af med, kan du også donere det til initiativer i Afrika. På denne side kan du se en oversigt over, hvor du kan aflevere dit udstyr, så det bliver til gavn i Afrika. Det er dog vigtigt, at udstyret ikke er for outdated. Hvis det fx blot er batteriet, der ikke længere kører optimalt, kan computeren fint køre nogle år som stationær maskine i Afrika. Interesserer du dig for recycling og miljøet, kommer der formodentlig mange jobmuligheder indenfor dette felt i fremtiden. Der afsættes nemlig en del midler både i Danmark og EU til at arbejde med genbrug på alle niveauer, og udfordringerne kræver kreative sjæle, som kan være med til at udvikle fremtidens løsninger.
None

None

 

Tilbehør til din brugte computer, tablet eller smartphone

Refurb.dk har et rigtig godt udvalg af brugte computere. Men skal du bruge små ting, fx en oplader til din mobiltelefon, en computertaske eller andet billigere tilbehør, er det ikke sikkert, at du kan finde det hos dem. For at passe bedst muligt på dine elektroniske værktøjer og deres tilbehør kan du gøre følgende:
  • Pas på dine opladere! Dør opladeren, dør din computer, smartphone eller tablet også. Sørg derfor for at behandle opladeren godt, især de steder hvor den bliver slidt. Pas på med at trække i ledningen, når du kobler din oplader fra den enhed, den sidder i. Sørg altid for at tage fat om opladeren, hvor den er stærk, fx i stikket. Når en oplader bliver varm, bliver gummiet eller plastikken omkring ledningen blød, og laderen er derfor ekstra sårbar.
 
  • Beskyt dine ting! Har du en computer, så sørg for at opbevare den i et sleeve eller taske, når du ikke bruger den. Der sker rigtig meget slid på en computer, hvis den bare ligger i skoletasken. Og taber du den på gulvet uden at den er beskyttet, kan det have dyre konsekvenser. Ligeledes anbefales det at beskytte din telefon med et cover og et panserglas – en investering til få hundrede kroner som kan spare dig for langt over 1000 kroner, hvis uheldet er ude.
 
  • Pas på varmen! I sommerperioden kan det være farligt for din computer, hvis du sidder med den i en længere periode i bagende sol. Ligeledes anbefales det kraftigt at undgå studiearbejde i sengen, hvis computeren ikke har en kølermåtte eller andet at ligge på. Ligger computeren direkte på dynen eller på en pude, kan den have svært ved at komme af med varmen, og kan derfor blive overophedet og gå i stykker.
Skulle uheldet være ude, kan du skaffe næsten alt i tilbehør og reservedele til computer, smartphone og tablet hos Medieplaneten.dk. Medieplaneten.dk er ejet og drevet af studerende, og hjælper gerne andre studerende i nød – derudover har de studierabat på 10%, der gælder alle produkter i kategorierne: computer, smartphone og tablet. Rabatkoden gælder som et gavekort – du skal blot bruge koden ”

AekLM25

”ved køb.
None

None

Software til din brugte computer

Tilbehøret til den stationære eller bærbare computer er uundværligt. Det inkluderer forskellige former for software, både hvad angår computerens styresystem og arbejdsprogrammer til tekstbehandling og regneark. Inden for styresystemer er Microsoft Windows dét, langt de fleste bruger. Og Microsoft Office er det klart mest anvendte arbejdsprogram til både Windows og Mac. Du bør også altid installere et antivirusprogram – og du finder både betalte udgaver og freeware, som er gratis versioner. Software er ikke just billigt at anskaffe sig. Og er computeren ikke udstyret med hverken styresystem, Office-pakke eller antivirus som udgangspunkt, skal det tilkøbes som ekstraudstyr. Hvad gør du så, hvis du som studerende ikke har alverdens rigdom at rutte med hver måned? En mulighed er at besøge den danske webshop e-Gear.dk, som forhandler de fleste typer af softwarelicenser til en lavere pris end producenternes. De tilbyder ligeledes 10 % studierabat til studerende ved brug af følgende rabatkode "

alleprodukter10off

". Hos e-Gear.dk kan du fx finde et stort udvalg af Microsoft software til din computer – både til Windows og Mac til overkommelige priser. Her får du desuden tre tips til gode gratisprogrammer, som du altid kan installere på din computer og opnå ganske gode resultater: OpenOffice: Som navnet antyder, er det et kontorprogram, der indeholder samme moduler som Microsoft Office, nemlig tekstbehandling, regneark og præsentation. Dog langt fra så avanceret, men derimod er det ganske gratis. AVG Antivirus Free: Som tidligere nævnt bør du også anskaffe dig et antivirusprogram og her er AVG Antivirus Free et fint sted at starte. Du får grundlæggende beskyttelse imod alskens utøj som virus, malware og spyware. Dropbox: Programmet til opbevaring af dine dokumenter og private filer. Dropbox giver 2GB gratis lagerplads til alle nye brugere (du kan efterfølgende opgradere til mere plads imod betaling på hjemmesiden). Der hvor Dropbox bliver rigtigt smart er, at du gemmer dine filer på én central placering som du kan tilgå hjemmefra og på studiet såvel som på din mobiltelefon, tablet eller computer.