MUSIK INTERVIEW & TRENDS

fre, 07 okt 2022

Dansk synthpop band, Softwave, udspringer blandt stjernerne

Af Morten Lander Andersen

Softwave er på mange måder en vild historie om fans, der stræber efter at blive som deres idol og om en subgenre i dansk musik, der begår sig blandt de største på den internationale scene.

None

None

I 2007 mødtes Jerry Olsen og Catrine Christensen på det elektroniske spillested Culture Box i København. En fælles bekendt opfordrede dem til at danne et band. Jerry var god til tangenterne og sublim sans for melodier. Catrine havde en fantastisk stemme og en karismatisk udstråling – og tilsammen havde de en enorm kærlighed for den elektroniske musik. Bare kom i gang, lød opfordringen. Og det må man sige de gjorde. De byggede eget studie og selvom viden om de sociale medier lå et lille sted, oprettede de en profil på Facebook for projektet. De sociale medier kom til at fylde mere med tiden og blev nøglen til succes – og i dag må man nok kalde Catrine for en SoMe haj. Men selvfølgelig er det musikken der er drivkraften og duoen gik hurtigt i gang med at komponere den ene stilsikre sang efter den anden. Debuten for optræden blev på Herlev Bibliotek, hjemegnens lokale bibliotek, hvor det allerførste Elektroland blev afholdt. Elektroland har siden udviklet sig til en international musikfestival for elektronisk musik, der afholdes hvert år i Herlev. Til Softwaves første optræden var der blandt tilhørerne Gaffas anmelder, Hansen Hansen, som opfordrede dem til at sende deres demoer ind til redaktionen. Det høstede gode anmeldelser og for alvor blod på tangenterne for duoen. Catrines dygtige brug af sociale medier og duoens energi har ført Softwave langt ind i kernelandet for Synthpoppen. Som Softwave selv siger: ”

Vi er ikke uddannede musikere – det hele kører på ren energi og vilje. Ligesom de mange 80’er bands, der dannede grundlaget for genren. Vi havde heller ikke netværk. Det hele skulle bygges op fra scratch. Men vi har været heldige, at vi kun har mødt gode mennesker i branchen. Folk som ville os det godt og hjælpe os.

” I 2017 spillede Softwave for første gang i London, som nok må ses som Mekka indenfor den elektroniske musik. Her mødte de artister og publikum som var forenet i genren og støttede op om hinanden. Bands var ikke konkurrenter, men kollegaer eller mere partnere. Den familiære følelse ønsker Catrine også mere af på den danske scene. Noget hun arbejder aktivt med som næstformand i foreningen Elektronisk Musik Danmark med over 4000 medlemmer. I 2018 vendte Softwave tilbage til London og da kunne man også se at der var ved at bygge sig en solid fanbase om fra hele verden. Især i Tyskland, England og Sverige blev Softwaves musik streamet flittigt. Efterfølgende blev Softwave inviteret med på turne med legenderne OMD, som gik så forrygende at Softwave valgte at indspille deres første coverversion af en sang: OMDs

Souvenir

. Med turen i 2020 med OMD mærkede duoen også opmærksomhed hjemme i Danmark. Lange køer i Vega til salg af plader og anden merchandise efter en proppet koncert, huskes med stor glæde. Men højdepunktet for Jerry og Catrine var da det store idol, sangeren fra Erasure, Andy Bell, dukkede op på sociale medier med en Softwave t-shirt på. Erasures musik er en helt grundlæggende inspiration for Softwave og særligt Andy bells energi på en scene har i sig selv været et mål for duoen. Sådan vil de også være. Derfor var det overvældende at deres store idol havde fået øje på dem. Og det blev vildere endnu, da en email inviterede dem med på et af Andy Bells musikprojekter:

Club Torsten – Andy Bell is Torsten

. Det blev til to REMIX:

Lead Me

og

Society, Society

. Lige som det ikke kunne blive vildere, så kom Andy Bells reaktion på sangen:
None

None

I'll let you into a secret, 'Lead Me'

was not a favourite track of mine until I heard what SoftWave did with it for 'Club Torsten!'. It quickly became one of my favourite 'Andy Bell is Torsten' remixes!

Det er alligevel noget at få sit eget idol til at lide sin egen sang gennem en coverversion.

"Hele seancen omkring Andy Bell har også inspireret til en ny sang, Supernova, som handler om at komme tæt på sit idol. Softwave håber at lige den sang også vil inspirere andre til at sætte mål og stræbe efter noget større. ”

Supernova handler også om at komme væk fra dårlig energi, som der kan være nok så meget af

”, fortæller Catrine. Især under Corona-nedlukningen var der en del dårlig energi, men det skulle ikke stoppe Catrine og Jerry, så derfor gik de i studiet. Det kan vi andre nu nyde frugten af. Og med den nye EP tegner fremtiden lys for Softwave og forhåbentligt hele den elektroniske musikscene.

– ny EP udkommer fredag 14. oktober: Aspire.

https://softwave.lnk.to/aspire