MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tor, 14 apr 2016

Disse destinationer giver dig mest for pengene

Lonely Planet tilbyder digitale byguides med fokus på oplevelser i både den billige og dyre ende.

Den danske vinter er lang, og det danske vejr er gråt, vådt og koldt. Din hverdag er ensformig, og du trænger til at se noget nyt. Kort sagt, du vil ud og rejse! Verden ligger åben, men hvor skal du rejse hen, og hvor du får mest for dine hårdt tjente penge?

Før du slæber kufferten i lufthavnen, er det en god idé at undersøge, hvor dine danske kroner rækker længst, for det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilke lande du rejser til. For at danne sig et overblik over din købekraft verden over, giver det god mening at se på udviklingen i valutakurserne over den seneste tid. Ser man på udviklingen over de seneste tre år, springer især kursændringerne i USA, Rusland og Brasilien i øjnene. Den brasilianske Real og den russiske Rubel er blevet henholdsvis 37% og 38% billigere i forhold til den danske krone. Den amerikanske Dollar er derimod blevet 15% dyrere over de seneste tre år, på trods af at den faktisk er faldet i løbet af det sidste halve år. Så med valutakursen in mente, er en shoppetur til New York et dårligt økonomisk træk lige nu.

Her rækker dine penge længst

Udover Brasilien og Rusland er Sydafrika også en god destination at vælge lige nu, hvis man vil rejse efter valutakurserne. Sydafrika har masser af byde på, lige meget om du er til safari, sandstrande, golf, underskøn natur eller virkelig god vin. Måske du endda er til det hele. Bedst af alt topper Sydafrika lige nu listen over lande, hvor danske rejsende har størst købekraft. Det viser et nyt valutaindeks udarbejdet af Spar Nord for Ritzau Fokus. Den sydafrikanske Rand er faldet med 23% i forhold til den danske krone over det seneste år. Da forbrugspriserne i Sydafrika er steget i forhold til de danske, er købekraften dog samlet set ”kun” steget med 16,3% for danskerne. Så der er helt klart mange penge at spare, i særlig grad hvis du både skal betale hotel og tre måltider dagligt - plus det løse.
None

None

Top 10 billigste rejsedestinationer. Valutaindeks pr. 31/3 2016. Ændringer over det sidste år. Kilde: Spar Nord for Ritzau Fokus.

Her får du også meget for pengene

Hvis du er mere til mexicanske hatte, guacamole, tacos og tequila, så fortvivl ej. Den mexicanske Peso er nemlig faldet med hele 15,1% over det seneste år. Korrigeret for inflation og forbrugspriserne er købekraften for danskere i Mexico steget med 12,5%. Det vil sige, at du lige nu får rigtig meget for dine danske kroner i Mexico.
None

None

Er du kaffeelsker, har du god grund til at tage til Brasilien. Her kan du nemlig få en cappuccino for 5,19R$, hvilket svarer til 9 danske kroner. Kilde: http://www.numbeo.com/cost-of-living/ I Brasilien koster en kop kaffe næsten en tredjedel af, hvad den koster i USA. Hvis du i USA drikker to kopper kaffe om dagen i to uger, ender du med at bruge 700 kr. på kaffe. I Brasilien vil du kun skulle af med 253 kr. Det er en besparelse på 447 kr. Det lyder måske ikke af alverden, men beløbet du sparer løber hurtigt op i mange penge, når man lægger mad, hotel, transport og kaffepauser sammen. Vil du rejse billigt, bør du også i høj grad overveje, hvornår på sæsonen du rejser. I højsæsonen stiger priserne på både hotelværelser, hostels og restauranter ofte meget. I Brasilien er det for eksempel højsæson fra omkring december til marts, hvor særligt nytår og karneval får folk til at strømme til og samtidig priserne til at stige til vejrs. Før du booker din rejse, er det også en god idé at huske på, at man ofte ikke får en så stor del af valutakagen, hvis man bestiller en all inclusive-rejse hjemmefra. For så vil rejsebureauet højst sandsynligt snuppe gevinsten selv. Så hvis du vil have gavn af din høje købekraft, så må du ofte selv arrangere din rejse, men så er der til gengæld også mulighed for at få dine penge til at række virkelig langt! Artiklen er lavet i samarbejde med www.samlino.dk