MUSIK INTERVIEW & TRENDS

man, 06 aug 2018

Ferie-blues rammer hver 3. dansker

Man kan komme ud af sin Ferie-blues ved at spise sundere, træne mere eller sove længere. (Colourbox)

Når sommerferien synger på sidste vers, bliver en stor del af danskerne triste ved udsigten om at vende tilbage til hverdagen. En ny undersøgelse fra hotel- og rejsesøgemaskinen momondo.dk viser, at hver tredje dansker rammes af ferie-blues, og kigger man på den yngre del af befolkningen mellem 18-35, så har hele 45 procent svært ved at skifte hængekøjen ud med skrivebordet uden, at det går ud over humøret.

Efter flere uger med sol, afslapning og måske lidt rosé i glasset oplever en stor del af danskerne, at overgangen til hverdagslivet er en svær og til dels nedslående øvelse. Ifølge momondos seneste undersøgelse er ferie-blues en tilbagevendende tilstand for mange ferieglade danskere, når de i disse uger returnerer til hverdagstilværelsen med alle dens gøremål og pligter. ”Det er 4. år i træk, at vi undersøger, hvordan danskerne håndterer skiftet mellem ferie og hverdag, og dette års tal bekræfter kun, at ferie-blues er en tilbagevendende tilstand for mange danskere, fortæller Lasse Skole Hansen, som er momondos danske presseansvarlige, og uddyber: ”Ferien markerer jo noget særligt for os, og ofte bruger vi lang tid på at se frem til dette højdepunkt. Når ferien så er ved at rinde ud, og udsigten til eksempelvis arbejde, madpakker og hentedage melder sig i horisonten, så er det forståeligt, at man kan blive lidt trist. Men omvendt så er det også et tegn på, at man har haft en dejlig ferie.” momondos undersøgelse viser desuden, at jo ældre man bliver, jo mindre er sandsynligheden for, at man rammes af ferie-blues. Det er primært den yngre del af befolkningen, som oplever tristesse efter ferien.

Søvn og træning kan kurere ferie-blues

Når tilstanden ferie-blues er indtruffet, så arbejder cirka halvdelen af danskerne målrettet på at komme tilstanden til livs ved fx at spise sundere, træne mere eller sove længere – og her er det primært de unge, som aktivt arbejder på at få humøret tilbage i hverdagen. ”Ferie-blues er heldigvis en forbipasserende tilstand, og mange danskere gør faktisk noget for at gøre det lettere at vende tilbage til hverdagen. Udover selvforkælelse og prioritering af en sundere livsstil, så begynder næsten hver femte dansker at gå i gang med planlægningen af den næste ferie, så de på den måde har noget at se frem til,” afslutter Lasse Skole Hansen.