MUSIK INTERVIEW & TRENDS

ons, 19 apr 2023

Gode råd til at få en bedre nattesøvn

Du er nok træt af at få tudet ørerne fulde af alle de ting, du skal gøre eller ikke gøre, for at holde dig sund. Fokus er for det meste på mad og motion. Og disse områder er der flere af os, der har rimeligt tjek på: Blandt andet ved at spise mindre kød og mere grønt, og/eller ved at løbe en tur eller smutte i fitnesscentret. Men der er en vigtig del af vores daglige liv, der langt hen ad vejen er blevet forsømt af diverse bloggere, influencere og helseguruer. Og det er søvnen. Hvis du i længere tid har sovet for lidt eller for dårligt, så ved du nok allerede, hvor negativ en indflydelse det kan have på dit energiniveau, dit humør og din koncentrationsevne. Søvn er simpelthen nødvendigt for, at vi mennesker kan fungere ordentligt. Så det er på tide, den får mere opmærksomhed.

Lig ordentligt

Nogle mennesker er så heldige, at de kan ligge og sove hvor som helst. Men de fleste af os har behov for at have et behageligt underlag for, at vi kan slappe ordentligt af. Derfor er det vigtigt at investere i en god madras. Det kan være fristende at købe en skrabet (og billig) model - Men gør dig selv den tjeneste at prioritere købet. Vi bør sove omkring en tredjedel af vores liv, og derfor er en god seng penge godt givet ud.

Glem ikke topmadrassen

Ovenpå madrassen kan du med fordel placere en topmadras og en rullemadras. Rullemadrassen tilføjes især af hygiejniske årsager, da den er nem at vaske. En topmadras har derimod en større betydning ift. din liggekomfort. Du kan finde gode tilbud på 180x200 topmadrasser på nettet, og det kan være en god idé at gøre dit forarbejde godt. Alt efter forhold såsom tykkelse og materiale kan topmadrasser nemlig have forskellige egenskaber. Nogle former sig således efter din krop, mens andre kan forhindre, at du får det for varmt om natten. På den måde kan de støtte op om dine behov og således sørge for, at du ligger perfekt.

Hovedpuden skal passe

Et andet element som er vigtig for din nattesøvn er naturligvis din hovedpude. Med andre ord skal du også prioritere en ordentlig hovedpude. Igen kan nogle personer nærmest nøjes med et sammenfoldet håndklæde. Men hvis du vil være sikker på at undgå at vågne op med en øm eller stiv nakke, er det værd at shoppe rundt efter en pude, der giver dig den støtte, netop du har brug for. I den forbindelse har det betydning, hvordan du normalt ligger og sover. Der er nemlig stor forskel på den støtte, du har brug for, hvis du altid sover på siden, ryggen eller maven. De fleste af os vender os dog rundt flere gange i løbet af natten. Så en pude der i nogen grad duer til det hele, kan være det optimale. Har du særlige problemer med nakken, kan en formstøbt pude måske hjælpe dig. Men foretag lidt research inden du investerer i en dyr hovedpude.

Temperaturen er vigtig

Både temperaturen i dit soveværelse og under din dyne spiller en stor rolle for, om du kan falde i søvn og sove natten ud. Det gælder om at finde ”the sweet spot”, hvor du hverken har det for varmt eller for koldt. Hvad angår værelsestemperaturen foretrækker mange, at den er til den kølige side. Det er derfor mange af os har svært ved at sove, når Danmark er ramt af tropenætter, hvor nattetemperaturen udenfor ikke falder under 20 grader. Men igen er det individuelt, og du finder hurtigt selv ud af, hvad du foretrækker. Når det kommer til dynen, kan det være en god investering at have en let sommerdyne og en tykkere vinterdyne. Så kan du bytte mellem dem, som det passer dig. Husk at få vasket eller renset din dyne nogle gange årligt – det holder husstøvmiderne nede og dynen frisk.

Sluk lyset

Du tænker nok: ”Selvfølgelig”. Men selv med lyset slukket kan dit soveværelse være ret lyst. Ofte strømmer der lys ind udefra, eller du har et elektrisk ur eller diverse andre apparater, der står på standby. Det kan være forstyrrende: Så få nogle mørklægningsgardiner og sluk hvad slukkes kan af elektronikken. Det gælder også mobilen.