MUSIK INTERVIEW & TRENDS

søn, 23 nov 2014

Hovedtelefoner: Dyrt er ikke lig med godt

Mindre kendt mærke vinder TJECK Magazines test af on/over-ear hovedtelefoner

Tekst: Amir Amirian

Sådan gjorde jeg:

Det vigtigste ved hovedtelefoner er lyden. Jeg har testet de 6 hovedtelefoner ud fra 6 numre. Hip Hop og elektronisk musik er genre som mange unge lytter til. Derudover er bassen utrolig vigtig i begge genre, hvorfor hovedtelefoner uden bas ødelægger musikoplevelsen. Samtidig vil en for tung bas mudre lydbilledet og dermed ødelægge nummeret. Jeg har derfor valgt Niggas in Paris - Jay-Z og Kanye West og Nightcall – Kavinsky. Verden over bruger man numrene Hotel California - The Eagles og Killing in the Name – Rage Against the Machine til at lave på. Disse numre er så godt produceret, at de er perfekte at teste lyd på. En god måde at teste balancen i hovedtelefoners lydbillede er ved at spille klassisk musik samt et støvet og underproduceret nummer. Baggrunden for dette er, at klassisk er meget delikat og støvet musik mudre meget hurtigt til. De sidste numre, der er valgt er Dance of the Sugar Plum - Pyotr Ilyich Tchaikovsky og Icky Thump – The White Stripes. Herudover skal hovedtelefoner selvfølgelige være pæne, praktiske, komfortable og brugervenlige.  

Bose SoundTrue around-ear hovedtelefoner

None

None

Pris: 1.499 kr.

Jeg kender Bose for at lave sublime produkter, hvor man kan høre de værdsætter lyd mere end noget andet. Gid det var så vel med disse hovedtelefoner. Jeg har til dato ikke haft fat i ”kvalitets” hovedtelefoner, som er så mangelfuld hvad angår lydkvalitet som disse. Hovedtelefonerne har en fin diskant – i en sådan grad, at det er det eneste der fungerer. Mellemtonerne og bassen er næsten helt fraværende, hvilket gør, at jeg mister lysten til at høre mere musik. ØV! Ikke nok med, at lyden ikke er noget at råbe hurra for så føles hovedtelefonerne også billige. Det er noget værre plastik bras! Hovedtelefonerne er lette, de føles skrøbelige og de er på ingen måde de mest behagelige i gruppen. Derudover er ledningen meget skrøbelig og jeg kunne forestille mig jeg har smadret ledningen indenfor de første 3 måneder. Jeg er heller ikke vild med designet – jeg synes de er grimme. Det positive er dog, at Boses fjernbetjening har volumenkontrol. Desværre sidder fjernbetjeningen for tæt på hovedtelefonerne og ikke naturligt i forhold til min mund og hvor jeg normalt vil række efter den. 1 stjerne ud af 6  

AKG Y50 on-ear hovedtelefoner

None

None

Pris: 799 kr.

AKG er nok det mærke i gruppen, der er mindst kendt. Det skal man dog ikke kimse ad. Fra første lyt var jeg solgt. Lyden er klar, skarpt og perfekt balanceret. Under Niggas in Paris kan man mærke bassen helt perfekt uden, at det bliver ubehageligt og under Nightcall spiller bassen og toppen perfekt sammen. Generelt mangler der intet i lydbilledet og både bassen, mellemtonerne og diskanten er i harmoni med hinanden. En lækker lydoplevelse! Hovedtelefonerne føles behagelig og er robuste og holdbare uden, at de bliver for klodsede. Dertil kan de foldes sammen, hvilket er lækkert når man ankommer til sin destination og hovedtelefonerne skal ned i tasken. Designmæssigt synes jeg de er rigtig flotte og de kommer i farverne sort, rød, gul og blå. Det eneste minus ved designet er, at der med fed står AKG på hver side – jeg foretrækker det lidt mere anonymt. Hovedtelefonernes eneste hæmsko er fjernbetjeningen og ledningen. Ledningen virker skrøbelig og som en billig løsning. Fjernbetjeningen har ingen volumenkontrol og knappen har ingen overgang, hvilket gør at man skal lede efter stedet at trykke hver gang man skal stoppe musikken eller tage et opkald. Meget ærgerligt når hovedtelefonerne eller ville være perfekte.

Test vinder

Bedst til pris

5 ud af 6 stjerner  

Philips Fidelio M1MKII on-ear hovedtelefoner

None

None

Pris: 1.499 kr.

M1MKII er en videreførelse af M1, der var et hit blandt anmeldere. Lydmæssigt ligger de lunt i svinget, men lydbilledet mangler noget. Bassen er rigtig god, men den har en tendens til at overdøve resten af lydbilledet. Dertil virker lyden indelukket og knap så skarp. Philips har fokuseret på bassen og diskanten alt imens de har underspillet vigtigheden af klare mellemtoner. Alt dette gør, at der er en god lydoplevelse på bas- og diskantdomineret numre, men knap så god på numre, hvor musikken kræver en balanceret og harmonisk lyd. Med andre ord virker hovedtelefonerne perfekt til Nightcall, men er mangelfuld på de andre numre. Designet er pæn og diskret. Dertil er de behagelige at have på – også længere tid af gangen. Det er særligt skumpuderne, der giver komforten. Ledningen virker robust, solid og er polstret med stof, hvilket er vigtigt, da en skrøbelig ledning oftest er årsagen til, at hovedtelefoner går i stykker. Det giver dog ingen mening, at man skal koble et hankabel til et hunkabel, som er fastmonteret i hovedtelefonerne. Jeg savner volumenkontrollen på fjernbetjeningen og kan ikke forstå hvorfor de ligesom så mange andre undlader den. 3 ud af 6 stjerner.  

Beats by Dr. Dre Solo2 on-ear hovedtelefoner

None

None

Pris: 1.499 kr.

Igennem de seneste par år har Beats by Dr. Dre været et af de mest populære mærker indenfor hovedtelefoner. Dette er også grunden til, at Apple den 28. maj 2014 valgte at købe firmaet. Ligesom Apple går Beats by Dr. Dre op i design og den oplevelse, der ligger i at åbne pakken for første gang. Selv jeg var betaget af dette. Hovedtelefonerne er dog ikke så behagelige som de ser ud. Jeg har muligvis et stort hoved, men det ændre ikke på, at de gør ondt at have på i længere tid af gangen. Ledningen er solid og fjernbetjeningen har en volumenkontrol. Det er bare en skam, at fjernbetjeningen sidder for tæt på hovedtelefonerne og placeringen virker unaturlig i forhold til hvor jeg normalt vil gribe efter den. Derudover er hovedtelefonerne sammenklappelig, hvilket er praktisk. Lyden i hovedtelefonerne er ganske fornuftig og relativ balanceret. Den mangler dog en smule bas, hvilket er mærkeligt, da Dr. Dre laver musik, hvor bassen er vigtig. Derudover mangler der nogle af de øvre mellemtoner, hvorfor lyden ikke får sit fulde udspil og resultere i, at lyden ikke er helt så klar og skarp som man ønsker. Dette er dog ikke i en kritisk grad, men når man er Dr. Dre – en verdenskendt producer – så burde man have rettet op på dette for lang tid siden. Hertil er der ikke at gøre med billige hovedtelefoner, hvorfor det burde sidde i skabet. 4 ud af 6 stjerner.  

Sony MDR-10RC on-ear hovedtelefoner

None

None

Pris: 1.299 kr.

Lige siden Walkman’en har Sony været et velkendt mærke for så vidt angår musikafspillere og hovedtelefoner. Lyden i disse hovedtelefoner er ganske god og relativ balanceret. Den store problematik ved disse hovedtelefoner er, at det er en nødvendighed at skrue lyden op for at få den fulde lydoplevelse. Dette er problematisk, da det kan skade ørerne med for høj lyd. Derudover kan det være problematisk, hvis man som mig anvender hovedtelefonerne på cyklen. Jeg har valgt at skrue lyden op dertil, hvor lydoplevelsen er på sit bedste selvom det er lidt højere end hvad jeg normalt foretrækker. Lyden er god, men mangler nogle mellemtoner og en smule diskant. Komfortmæssigt er disse langt de behageligste. Faktisk er de så behagelige at have på, at man næsten ikke mærker, at man har hovedtelefoner på. Det skyldes særligt skumpuderne. Ledningen er ganske fornuftig, men ikke de bedste og fjernbetjeningen mangler en volumenkontrol. Derudover hovedtelefonerne sammenklappelig, hvilket er praktisk. 3 ud af 6 stjerner.  

Sennheiser URBANITE on-ear hovedtelefoner

None

None

Pris: 1410 kr.

Blandt lydkendere er Sennheiser et af de fortrukne mærker. Nu er de for første gang ude med nogle hovedtelefoner, som er rettet direkte mod unge musikelskere. Det er helt tydeligt at se, at Sennheiser går efter det unge segment. Hovedtelefonerne har et utroligt lækkert design og de kommer i farverne sort, blå, brun, lille og rød-blå. Det er uden tvivl de hovedtelefoner jeg synes er flottest. Ledningen er solid og filtre ikke sammen – i sådan en grad, at jeg synes, at ledningen er for tyk. Også fjernbetjeningen er lidt for stor og klodset, men den indeholder en volumenkontrol og har en perfekt placering, hvilket jeg er fan af. Lyden er noget nær perfekt. Desværre mangler der en del bas på trods af at Sennheiser reklamerer med, at de har fokuseret på at levere en massiv bas. Når det er sagt så er lyden velbalanceret, skarp og klar. Lyden er veldefinereret, således, at det er muligt at høre og adskille de forskellige instrumenter og elementer i musikken. Jeg er fan. 5 ud af 6 stjerner.