MUSIK INTERVIEW & TRENDS

ons, 18 mar 2015

Ingen brune M&M’s

Christian Staal læser erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet. Han holder foredrag for Syddansk Universitet. Han blogger om psykologi, videnskab og produktivitet.

Af: Christian Staal, blogger

I starten af 80’erne var bandet Van Halen på verdensturné. De havde en standardkontrakt med nøje krav til koncertstederne, hvor de spillede. Der var tekniske specifikationer, der sikrede, at sceneshowet og sikkerheden var i orden, og der var adskillige regler, som omhandlede bandmedlemmernes komfort. Der skulle være omklædningsrum med sofaer og behagelige stole. Kaffe, mad og whisky skulle serveres på bestemte tidspunkter. Et af de mere omdiskuterede punkter i kontrakten var ’artikel 126’, som sagde, at der skulle serveres M&M’s backstage, og at de brune M&M’s skulle sorteres fra. Hvis artikel 126 ikke blev overholdt, var bandet, ifølge kontrakten, berettiget til at aflyse showet med fuld betaling.

”Forkælede rockstjerner,” tænker de fleste, når de hører historien. Men reglen om brune M&M’s viste sig at tjene et formål.

I starten af 80’erne var Van Halens sceneshow det største i verden. Mange af spillestederne på turnéen var bygget tilbage i 50’erne og 60’erne. Van Halens crew havde ofte problemer med at tilslutte deres udstyr, fordi spillestederne ikke levede op til de tekniske krav. De havde brug for en hurtig metode til at undersøge om, den enkelte arrangør havde læst hele kontrakten igennem. Derfor blev reglen om brune M&M’s opfundet.

”Når jeg gik backstage og fandt brune M&M’s,” skriver forsanger David Lee Roth i sin selvbiografi og fortsætter: ”så vidste jeg, at vi var nødt til at tjekke alting.”

David Lee Roth fortæller, at der ofte var problemer de steder, hvor der var brune M&M’s. Han giver et eksempel med en koncert i Colorado. Han fandt brune M&M’s backstage og begyndte straks at råbe op. Han kastede med ting og ødelagde omklædningsrummet. Nogle vil kalde det at overreagere.

Det viste sig, at arrangørerne havde overset flere punkter i kontrakten. De var ikke opmærksomme på kravene til, hvor megen vægt scenen skulle kunne bære. Van Halen havde meget udstyr med: højtalere, forstærkere, lys til sceneshowet. Scenen sank sammen under vægten af Van Halens udstyr, der vejede mere end, hvad arrangørerne havde antaget. Showet var ødelagt, og ulykken medførte skader for 85.000 dollars. David Lee Roth skriver, at der var mange lignende situationer, der kunne have udviklet sig til blive livsfarlige. Reglen om brune M&M’s hjalp Van Halen med at vide, hvornår de skulle passe på.

Se Christians egen blog  og læs de øvrige indlæg fra vores Bloggerteam her.