MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tor, 28 dec 2017

Kørekort som 17-årig – Hvad må du?

Har du styr på reglerne, hvis du skal have kørekort som 17-årig? Siden januar 2017 har det været muligt at få kørekortet som 17-årig, men der er nye krav til den unge fører. Som 17-årig skal man nemlig køre med en ledsager. Find ud af, hvad det helt præcis betyder herunder.

I dag er det muligt at starte på køreskolen, når man er 16 år og 9 måneder. Den 1. januar 2017 startede en 3-årig forsøgsordning, hvor man som 17-årig kan tage kørekort og derefter køre med en erfaren bilist som ledsager. Forsøgsordningen har nu stået på i næsten et år, men det er ikke sikkert, at du kender til de specifikke krav. I første omgang kræver det, at hvis man vil køre som 17-årig, så skal dine forældre eller væger giver dig tilladelse til at køre bil som 17-årig. Når det er gjort, så kan du tage kørekort på samme måde som almindeligt. Når man har bestået teori og køreprøve, må man køre bil med en erfaren bilist. Man må derfor stadig først køre bil alene, når man fylder 18 år. Det tidlige kørekort kan dog give en god erfaring, som man først får, når man får lov til at køre bil mange gange.

Krav til ledsageren

Hvis man skal køre bil som 17-årig, så skal det være med en ledsager. Ledsageren skal være mindst 30 år og skal have haft et dansk udstedt kørekort til personbil i de seneste 10 år. I denne periode må kørekortet ikke have været frakendt og ledsageren skal til enhver tid være i stand til lovligt at køre bil. Det er dog altid dit ansvar som 17-årig bilist at fortælle ledsageren om de forskellige krav. Du skal derudover kunne dokumentere det overfor politiet, at du har fortalt din ledsager om de forskellige krav.

Hvem har ansvaret i bilen?

Det er altid føreren i bilen, der har det endelige ansvar for kørslen. Det samme gør sig gældende, hvis man kører med en ledsager som 17-årig. Den 17-årige er stadig den juridiske fører af bilen selvom ledsageren er med i bilen til at hjælpe og vejlede dig.

Hvor kan du tage kørekortet?

Som 17-årig kan man altid tage kørekortet på alle køreskoler på lige vis med andre 18-årige. Forskellen opstår, når man kommer ud på vejene og skal begå sig i trafikken. Du kan tage kørekort i Århus som 17-årige, og det giver ofte ekstra erfaring, hvis man starter med at køre bil i storbyen. Man kan tage kørekort som 17-årig i hele Danmark.
None

None