MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tor, 16 mar 2017

Lord Siva og den skinbarlige ærlighed

Lord Siva på tour til Odense, Aarhus, København og Aalborg fra 29. marts - 1. april

OMed 3 afslutter Lord Siva sin melankolske trilogi endnu mere blåtonet, end han begyndte den for tre år siden. Sangeren, der også rapper – og ikke omvendt – skræller sig helt ind til den rendyrkede melankoli på et album, der dyrker hudløshed i en tilstand af vægtløs electronica

De siger, at man ikke bør dømme en bog på dens omslag. Men hvad med en plade? Må man dømme en plade på dens artwork? Med Lord Sivas debutalbum er det tilladt at gøre forsøget. For det man ser, er det, man får. På forsiden af 3 står den rappende sanger omtrent, som da han kom til verden for 27 år siden – spinkel, brun, barbrystet, missende mod det tiltagende dagslys.

"Før hen brugte jeg en karikaturtegning til at illustrere mine udgivelser. I denne omgang er jeg bare mig. Måske med længere hår, men det er vist også det,"

erklærer musikeren, der blandt venner hedder Brian, fra sit mørklagte køkken et sted nær Nørrebros Runddel. Det med bare at være sig selv er så sandt, som det er sagt. Fra begyndelsen af – på ep'erne 100 fra 2014 og 180 fra 2015 – skilte Lord Siva sig ud fra resten af bølgen af ny dansk urban. Det gjorde han ved at synge og rappe skinbarlig ærlighed. Uden omsvøb, uden pral, uden filter. Om nedture, om dybe humørdyk, om musikbranchetyperne, om posen i lommen og ansigtet i tallerkenen. På 3 søger Lord Siva det sidste stykke ind til kernen af et kunstnerisk udtryk, der har været under udgravning siden hans skæbnedikterende kærestebrud for en håndfuld år siden. Det sidste lag hud skrælles væk, og lytteren kan se lukt ind i hans iboende tristhed. Derind, hvor mørket af og til slår sprækker, derind, hvor lyset af og til finder en vej:

"Jeg afslutter en slags trilogi om at være ensom, men jeg prøver også at sige, at der kan komme gode ting og blande sig, så det hele føles lidt mindre dunkelt. At der gemmer sig et håb et sted i savnet."

Når Lord Siva skal beskrive sig selv som musiker, så er der én ting, der virker særlig vigtig at få med – han kan ikke identificere sig med at blive puttet i rapperkategorien:

"Jeg elsker at synge, og jeg elsker at udtrykke mig med sætninger. Jeg tænker ikke i bars, ikke som rigtige rappers gør. Så kan du kalde det poetry slam, eller hvad du vil, men jeg ville føle mig begrænset, hvis folk opfattede mig som én, der først og fremmest rappede."

Det er da også så godt som umuligt at høre 3 som en klassisk rapudgivelse. Fra start til slut krænger Lord Siva sine melankolske dagbogserkendelser ud – sørgmodig søgende, kløgtigt rappende, farligt levende. Debutalbummet er lavet med Lord Sivas faste sparringspartner, Carl Barsk fra kollektivet Hukaos, og de to har forfinet den drømmevævende, beatdrevne elektronica på singlerne 'Blind' og '3. dag'.

"Måske er der et hit eller to eller tre på. Det aner jeg ikke, og når folk spørger til det, er jeg også ligeglad. Den her plade er lavet for os selv og for at afslutte en periode overlegent. En plade, som Brian kan stå inde for. Alt det andet skal vi nok nå, når det er det, vi føler for",

er udmeldingen fra produceren. På 'Højere niveau' – et nummer lavet med Danni Toma-produceren Noodle, der ligeledes er vokset op i Aalborg – sætter Lord Siva ord på de ambitioner, som har haft vokseværk, siden han flyttede til København:

"Alle de mennesker, jeg har mødt, kunne jeg ikke møde i Aalborg. Det var meget gråt, der var meget alkohol, mange stoffer. Sådan kan det stadig være, men her kan jeg drømme større. Deroppe griner de ad én, hvis man drømmer."

https://youtu.be/I96eFP-Y1xc Noodle akkompagnerer desuden på 'Byen der larmer' og 'En som':

"De sange er optaget i one take på et værelse med computer, lydkort og håndholdt mikrofon. Og selvom de var tænkt som demoer, droppede jeg at genindspille dem. Hvis jeg forsøgte at perfektionere dem i studiet, så ville jeg risikere at miste det vigtigste af det hele. Og det er stemningen. Den kan man ikke justere sig til. Det perfekte ligger ofte i det sårbare."

Og netop dét kan måske være et af kendetegnene for det første fulde Lord Siva-album. LYT HER

Tracklist: I Mit Hoved

1.Vi Ses 2.Byen Der Larmer 3.Hvis Jeg Går 4.Hvornår 5.3. Dag 6.Blind 7.En Som 8.Ung 9.Højere Niveau

Tourdatoer:

29. marts, Studenterhus Odense 30. marts, Radar Aarhus 31. marts, VEGA, Lille VEGA 01. april, Musikkens Hus, Ålborg