MUSIK INTERVIEW & TRENDS

man, 20 okt 2014

Lyden til Operation Dagsværk

Freja Kirk laver lyden til dette års Operation Dagsværk

Operation Dagsværk gennemfører d. 5. november 2014 en landsdækkende indsamling til fordel for et uddannelses- og kapacitetsopbygningsprojekt af unge LGBT'ere (Lesbians, Gays, Bisexuals & Transgender) i Kenya. Årets Operation Dagsværk-projekt er til fordel for det kenyanske LGBT miljøs kamp for bedre vilkår og lige rettigheder. Med disse ord blev Freja Kirk spurgt, om hun havde lyst til at være med til at støtte projektet ved at skrive en sang om emnet.

"Operation Dagsværk startede med at vise mig lidt video materiale fra deres emne, som virkelig bare var vildt. Jeg sad tilbage med den der tomme følelse og spørgsmål, om hvordan verden kunne være så uretfærdig. Det er jo så langt væk fra vores virkelighed herhjemme i trygge Danmark, men vi må bare ikke glemme, at det sker. Der skal sættes fokus på de ting - det er ikke okay", forklarer Freja Kirk, om hvorfor hun valgte at gå ind i projektet.

I Kenya oplever unge, som forelsker sig i deres eget køn, at blive udstødt af familien, bortvist fra deres skole, nægtet medicinsk behandling og udsat for trusler, fængsel, vold og seksuelle overgreb. Det samme gælder transkønnede, maskuline piger, feminine drenge og andre unge, som bryder den traditionelle opfattelse af kønsrollerne. Med disse skrækkelige billeder skrev Freja Kirk sangen "Victim Of Fear", hvor musikvideoen også viser det tydelige billede af uretfærdighederne i Kenya. Om den følelsesladede sang siger hovedpersonen Freja Kirk selv – "Det handler om kærlighed og kærlighed er universel. Det er simpelthen den mest gammeldags tanke, at kærlighed kun skal være mellem mand og kvinde.  Sangen handler om, at nogle mennesker frygter det, der er anderledes, og dem der er anderledes bliver ofre for denne frygt." Selvom projektet samler penge ind til Kenya, er projektet også relevant i Danmark. De unge på Danmarks ungdomsuddannelser har selv valgt årets projekt, hvilket klart indikerer, at det er vedkommende, relevant og aktuelt i en dansk kontekst. De unge vil gerne være med til at nedbryde fordomme, tale åbent om seksualitet og åbne op for en tolerance - både i Kenya og i Danmark.