MUSIK INTERVIEW & TRENDS

man, 25 feb 2019

Nas til NorthSide

Manden bag verdens bedste rap-album lægger vejen forbi Aarhus til sommer.

11 album er det indtil videre blevet til for New York-rapperen Nas, der har leveret fremragende titler som ”Nastradamus”, ”God’s Son” og ”Hip Hop is Dead”. Men mesterværket og den mest imponerende udgivelse er stadig debutpladen ”Illmatic” fra 1994, som den dengang 21-årige rapper havde indspillet sammen med dj-legenderne DJ Premier og Pete Rock.

https://youtu.be/IAPY3eimwTw Albummet er af mange blevet udråbt som det bedste debutalbum nogensinde fra en rapper, og mange har det endda som det bedste rap-album nogensinde! Med en trackliste der inkluderer ”N.Y. State of Mind”, ”The World is Yours” og ”It Ain’t Hard to Tell” kan det på ingen måde overraske, og særligt førstnævnte track står stadig virkelig skarpt i dag ikke mindst på grund af teksterne: ”It drops deep as it does in my breath. I never sleep, cause sleep is the cousin of death. Beyond the walls of intelligence, life is defined. I think of crime when I'm in a New York state of mind”. ”Illmatic” er gennem tiden blevet rost til skyerne for både tekster og musik, og så fremhæves særligt Nas’ flow, der både på plade og live er sofistikeret og kompliceret, men altid tydeligt og skarpt. Det har også været kendetegnende for de efterfølgende udgivelser fra Nas, og ikke overraskende er rapperen ofte blevet bedt om at bidrage med rim til andre folks sange. Han har for eksempel samarbejdet med Rudimental, French Montana, Beastie Boys, Mariah Carey, Missy Elliott og Mary J. Blige, og på sine egne tracks har han blandt andet været i duel med will.i.am, Puff Daddy, Lauryn Hill og Q-Tip. Seneste højt profilerede samarbejde fandt sted på ”Nasir” fra 2018, hvor Kanye West er på som producer på hele pladen og også selv medvirker på ”Cops Shot the Kid” og ”Everything”. Der er mere ny musik på vej fra Nas i 2019, men i første omgang handler det om den fænomenale historiefortællers første besøg på NorthSide, der med garanti bliver en intens og stilsikker affære.

Nas spiller fredag 7. juni på NorthSide 2019

Efter dagens offentliggørelse er det foreløbige program til NorthSide 2019 som følger: Alice in Chains, Bon Iver, Cautious Clay, First Aid Kit, Foals, Georgia, Gnags, Jada, Jonah Blacksmith Filmkoncert, Kaytranada, Khalid, Kurt Vile & The Violators, L.O.C., Lydmor, Major Lazer, Migos, The Minds of 99, Nas, Peter Sommer & Tiggerne, The Streets, Suspekt, Tame Impala og Tove Lo.