MUSIK INTERVIEW & TRENDS

ons, 10 feb 2016

Orange Scene åbner med Syrisk nationalorkester og Damon Albarn

I alt 175 navne spiller på årets Roskilde Festival 2016

Damon Albarn har i flere år forsøgt at samle medlemmerne af The Syrian National Orchestra for Arabic Music, som måtte flygte til mange forskellige lande og kontinenter som følge af borgerkrigen i Syrien. I år spiller orkestret og Damon Albarn åbningskoncerten på Roskilde Festivals Orange Scene sammen med en lang række musikalske gæster.

Det bliver et klassisk, arabisk nationalorkester og en energisk, britisk superstjerne – og en masse af hans musikalske legekammerater – der spiller årets åbningskoncert på Orange Scene. https://youtu.be/-1sWjR1eRXM?t=17 The Syrian National Orchestra for Arabic Music, der har traditionel arabisk musik og mere eksperimenterende værker på repertoiret, blev dannet i 1990 og bestod oprindeligt af 90 medlemmer. Efter udbruddet af borgerkrig i Syrien i foråret 2011 er medlemmerne spredt til lande som Tyskland, Holland, Sverige, Danmark, Tyrkiet og Libanon, mens andre er forblevet i Syrien. De har derfor ikke spillet sammen som orkester i fem år. Når orkestret åbner Orange Scene i år, bliver det i selskab med Damon Albarn og en lang række af hans musikalske gæster og legekammerater. Damon Albarn har før optrådt med orkestret til koncerter i Operahuset i Damaskus, og orkestret medvirkede i 2010 på Gorillaz-albummet ’Plastic Beach’, og flere af medlemmerne var med på scenen, da Gorillaz samme år gav koncert på Roskilde Festival. LÆS ÅGSÅ: "Roskilde Festival afslører de 10 første navne til 2016"

Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde siger:

"Koncerten vil strække sig fra arabisk orkestermusik til de nutidige udtryksformer, som Damon Albarn og hans musikalske legekammerater er anerkendt for. Det bliver et musikalsk topmøde mellem syriske og vestlige musikere, og vi tror på, at resultatet bliver en helt usædvanlig åbningskoncert, der er både festlig, tankevækkende og uforudsigelig.”

”At indlede årets festival med et syrisk nationalorkester i selskab med en masse vestlige musikere er for os også en måde at vise, hvordan kultur og mødet omkring kultur kan bygge broer på tværs af landegrænser, konflikter og politiske overbevisninger.”

”I øjeblikket har flere europæiske lande lukket deres grænser, og i mange kredse anses flygtninge primært for en belastning. Så gennem musikken vil vi forsøge at vise, at mennesker, der må flygte fra deres egne fællesskaber, kan være ressourcer i nye fællesskaber. Vi vil også vise, at der ved siden af de høje menneskelige omkostninger ved den syriske borgerkrig samtidigt ligger en fortælling om en rig syrisk kulturhistorie, der er ved at blive knust på grund af borgerkrig.”

Koncerten finder sted på Orange Scene onsdag den 29. juni 2016.

De mange musikalske gæster inviteres personligt af Damon Albarn, og Roskilde Festival vil offentliggøre en uddybende ’gæsteliste’ før koncerten. I øjeblikket rådfører Roskilde Festival sig med en række myndigheder i forhold til at sikre de syriske musikere tilladelse til at opholde sig i Danmark i forbindelse med koncerten, da de som følge af borgerkrigen er flygtet til en lang række lande og kontinenter. Med dagens offentliggørelse af The Syrian National Orchestra for Arabic Music with Damon Albarn and Guests har Roskilde Festival nu løftet sløret for 54 ud af i alt 175 navne til den kommende festival. LCD Soundsystem, MØ, New Order, PJ Harvey, Red Hot Chili Peppers, Tenacious D og Wiz Khalifa er blandt årets navne, og endnu flere er på vej. Det fulde program offentliggøres i begyndelsen af april. I alt 175 navne spiller på årets Roskilde Festival. Roskilde Festival finder sted fra lørdag 25. juni til lørdag 2. juli 2016. Partout-billetter til Roskilde Festival koster 1995 kroner (eksklusiv gebyr). Et begrænset antal endagsbilletter er til salg for 995 kroner (eksklusiv gebyr). Billetter kan købes på roskilde-festival.dk Roskilde Festival skabes af frivillige ildsjæle og er 100 % non-profit. Alt overskud doneres til kulturelle og velgørende formål af Foreningen Roskilde Festival. Siden begyndelsen i 1970’erne har Roskilde Festival genereret over 225 millioner kroner til udlodning.