MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tir, 19 maj 2015

Phlake - lige i øregangen

Jonathan Elkjær og Mads Bo, der står bag duoen Phlake, har udgivet en første single

Den ene troede kun, han kunne lave rå rapbeats. Den anden gik langt for at skjule sin usædvanligt tyktflydende fløderøst. Alligevel ville skæbnen det, at de mødte hinanden og dannede duoen Phlake. Sammen leverer de R&B med nosser og tekster med tyngde og i dag udkommer førstesinglen "So Faded"

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=QJvolyriycc#t=13

Dengang:

Jonathan Elkær havde hørt det fra flere af sine drenge tilbage i Albertslund. At ham Mads Bo der hyggede sig som sanger i coverbandet der optrådte til gallafesterne på det gamle gymnasium, faktisk sang for sindssygt. Produceren – også kendt som JO:EL, der har snedkereret beats for Suspekt, Jooks, Klam Fyr og i årevis været fast inventar i Tabu Recz – flirtede flere gange med idéen om at invitere Mads Bo et smut forbi vokalboksen. Han var nysgerrig på, hvad al hypen gik ud på. Men han slap tanken igen. Jonathan lavede jo hiphop og ville ikke ane, hvor han skulle starte – desuden lignede Mads Bo ikke for alvor én, der kunne synge, så folk tabte næse og mund. Han var snarere typen, der gik og gemte sig en smule. Men en dag stod Mads Bo der alligevel. Som gæst til efterfest i studiekomplekset – og på toppen af sin promille. Sidst på natten fik han en akustisk guitar i favnen, og så begyndte han at synge med sin hedonistiske smørrøst. Morgenfesten vågnede – og den veninde, der blev ved med at plapre løs, fik af resten af selskabet besked på at lukke i. Jonathan var solgt. Han måtte ud af sin comfort zone og finde ud af, hvordan man kreerede andet end lydspor til rappere.

Nu:

Det er efterhånden fire år siden og historie. Phlake, derimod, tager først for alvor fat og fart nu. Makkerparret Jonathan og Mads Bo har passet diverse akademiske studier, når de ikke lige har brugt tiden på at grundforske i lydstudiet. Det tog duoen noget tid at finde frem til det helt rette blandingsforhold – det melodisk bredskuldrede mix, hvor deres væsensforskellige talenter kommer til sin ret. »Vi kalder vores lyd for "Rhythm&Balls". Fordi vi mikser lækkerheden fra R&B og hårdheden fra hiphoppens rytmespor. Det er det, Phlake handler om,« siger Jonathan. »Jeg har tilbragt utallige timer i mine venners hjemmestudier og med mit gamle coverband, men det er først i forbindelse med Phlake at min interesse for lyrikken virkelig er vokset, og det har krævet noget træning at sætte ord på mine tanker og den retning, jeg gerne ville trække produktionerne i,« supplerer Mads, der fortsat har det bedst med at være en smule anonym og tilbagetrukket: »Der er noget mystik i at skjule sig som sanger. Og et overraskelsesmoment. Når folk ikke forventer noget af én, bliver effekten også det større, hvis musikken gør et indtryk alligevel. Det kan jeg stadig få et kick af,« forklarer han. Phlakes førstesingle hedder "So Faded" og udkommer på Sony Music. Den handler om bevidst at gå planken ud og plaske direkte ned i en pool fyldt med rusmidler og gamle flammer, hvor man henfalder til sine umiddelbare drifter og fortrænger, at man selv kan risikere at ryge med i faldet. Hvordan man intentionelt lader sig beruse, i en sådan grad, at det med stor sandsynlighed vil resultere i anger. Lyrikken på "So Faded" er ligesom på resten af den kommende debut-ep skrevet i fællesskab med Gisli Gislasson. Den engelsksprogede rapper er garant for, at også teksterne undgår at falde i R&B'ens sukkersøde fælder, men tværtimod rummer kant, attitude og – frem for alt – ærlighed: »Vi er trætte af, at det virker så svært at udtrykke tvivl og usikkerhed i dagens Danmark. Tilværelsen er fuld af tvivl, og den dunker som en blottet nerve i vores musik. Det er vores ambition.«