MUSIK INTERVIEW & TRENDS

man, 23 jun 2014

Pussy Riot-aktivister til Roskilde Festival

Roskilde Festivals gæster kan i år møde to tidligere fængslede medlemmer af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot. Samtidig donerer Roskilde Festival 300.000 kroner til aktivisternes nystiftede organisation, der sætter fokus på fængselsforhold og menneskerettigheder.

Midt under alle koncerterne og festlighederne skærper Roskilde Festival den politiske alvor.  Det sker, når de to tidligere fængslede medlemmer af den feministiske aktivistgruppe Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina, står ansigt til ansigt med festivalgæsterne fredag den 5. juli kl. 17.30 og her fortæller om deres sag og aktivistiske virke.

Fængslet efter punk-happening

Pussy Riot kom på alles læber, da flere af medlemmerne blev fængslet efter en punk-happening i Moskvas største kirke. I dag er de to tidligere medlemmer Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina blevet løsladt fra fængslet og agiterer videre for ytringsfrihed, fængselsreformer og menneskerettigheder over hele verden – og snart også i Danmark. Foreningen Roskilde Festival har desuden doneret 300.000 kroner til de to russiske kvinders nystiftede NGO kaldet Zona Prava (Zone of Rights). Organisationen har til formål at overvåge fangers forhold i russiske fængsler og sætte fokus på undertrykkelse af menneskerettigheder.

Bevidste og dedikerede aktivister

Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde siger om Pussy Riot-aktivisternes besøg på Roskilde Festival: ”Roskilde Festival har en lang tradition for at sætte fokus på menneskerettigheder. Så det er naturligt, at festivalen bakker op om de to aktivister og deres arbejde med en donation. Samtidig er vi er glade for, at Nadya og Masha fra Pussy Riot har valgt at tage imod vores invitation om at besøge årets festival. De to kunstnere og politiske aktivister har høstet nogle personlige erfaringer, hvor de er blevet frataget deres kunstneriske frihed og civile rettigheder. Den slags forhold kan være svære at forstå i et trygt velfærdssamfund som Danmark. Men så meget desto mere grund er der til at gøre opmærksom på, hvor alvorlig situationen kan være uden for vores grænser.” I forlængelse af besøget på Roskilde Festival vil Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina også besøge danske fængsler og mødes med danske menneskerettighedsorganisationer og politikere. Roskilde Festivals gæster kan møde Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina fredag den 5. juli kl. 17.30 på scenen Gloria.