MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tor, 08 jun 2017

Roskilde Festival åbner med en vild vikingefest

Det danske vikinge folkband Krauka er med til at sætte gang i stemningen.

Deltagerne kan i år fejre midsommeren og Roskilde Festivals åbningsaften med et 'vikingeblót' ved badesøen. Kunstnere som Sorten Muld, Virelai og Svartsot sørger for løssluppen hedensk feststemning gennem sommeraftenen.

Få timer efter tusindvis af deltagere har opført deres lejre på årets Roskilde Festival, kan de iføre sig deres skrappeste kofter, kapper og særker og sammen drage til vikingefest i festivalbyen. Roskilde Festival markerer nemlig midsommeren og åbningen af festivalbyen med et seks timer langt 'vikingeblót' ved campingbyens badesø. Her kan de feststemte skjoldmøer og vikingesvende danse solen ned om bålet, skåle i mjød og feste igennem til vikingeinspireret musik, der genremæssigt spænder fra oldnordisk folkemusik og elektronisk til tung dødsmetal. LÆS OGSÅ: "Roskilde Festival offentliggør de sidste kunstnere og årets spilleplan" Vikingefesten byder på et sjældent gensyn med Sorten Muld, der med radiohittet 'Ravnen flyver' og en særegen blanding af techno og folkemusik fik et større gennembrud i 1990'erne. Danske

Virelai

kan sætte gang i kædedansen på enhver markedsplads med deres tempofyldte folkeviser, mens forsanger Gudjon Gudmundsson fra islandske Krauka besynger de nordiske sagn med en stemme, der får jorden under ham til at skælve. https://youtu.be/vhtd7h5w2mM Endelig lægger

Svartsot

op til en kraftfuld finale med deres dansksprogede vikingedødsmetal, der har udgangspunkt i den nordiske mytologi og gør flittig brug af instrumenter som mandolin, sækkepiber og fløjter. Kunstnerne optræder på en scene, som Roskilde Festival bygger specielt til formålet.

Aftenens optrædende er:

Krauka (DK/IS) Virelai (DK) Päivi Hirvonen (FI) Songleikr (NO/DK) Asynje (DK) Sorten Muld (DK) Svartsot (DK) Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén siger: "Roskilde er historisk kendt som vikingernes hjemsted, og det er her, vores forfædre svingede med økserne og festede til den lyse morgen for over 1000 år siden. Så vi synes, at det er på tide, at festivalens deltagere fejrer åbningen og midsommeren med en vaskeægte vikingefest. Vi tænder det store bål og danser solen ned med nordisk folkemusik, techno og dødsmetal, og så opfordrer vi selvfølgelig alle til at bidrage til den store fejring." Roskilde Festivals vikingeblót finder sted lørdag den 24. juni fra kl. 18.00 til midnat ved badesøen på Camping East. Festivalens campingområder åbner samme dag kl. 16.00. Roskilde Festival 2017 finder sted fra lørdag 24. juni til lørdag 1. juli 2017. Årets plakat favner navner som Foo Fighters, The Weeknd, Arcade Fire, Solange, Lorde, The XX, Trentemøller, G-Eazy, Moderat/Modeselektor, Ice Cube, Father John Misty og Justice.