MUSIK INTERVIEW & TRENDS

ons, 25 jun 2014

Tre nye headliners på plads til Copenhagen Jazz Festival‏

Store internationale navne som Gregory Porter, Concha Buika, The John Scofield Überjam Band, Tinariwen, Christian McBride, Hiromi, Chick Corea & Stanley Clarke har forlængst meldt deres ankomst til dette års udgave af Copenhagen Jazz Festival og for nyligt blev Joshua Redman, Dave Holland, Manu Katché & Richard Bona føjet til festivalens headliners

Joshua Redman hovednavn på Jazz By The Sea

Den amerikanske stjernesaxofonist Joshua Redman vender tilbage til festivalen, og det bliver som en af hovedattraktionerne og første offentliggørelse til koncerttemaet Jazz By The Sea på Islands Brygge, hvor Redman med indtager scenen onsdag den 9. jui i stærkt selskab med pianisten Aaron Goldberg, bassisten Reuben Rogers & trommeslageren Gregory Hutchinson.

Dave Holland - to store aftener i Jazzhouse

Det er en ægte baslegende, som kan opleves i Jazzhouse hele to aftener i træk under dette års festival. Britisk-fødte Dave Holland blev opdaget af Miles Davis i slutningen af 1960'erne og kan høres på klassiske Miles-udgivelser som In A Silent Way og Bitches Brew. Holland har udgivet omkring tyve albums i eget navn (bl.a. på ECM) og er en dybt respekteret komponist og arrangør. Han rammer Jazzhouse den 9. og 10. juli med sit nye superband Prism bestående af guitaristen Kevin Eubanks, pianisten Craig Taborn og trommeslageren Eric Harland.

Manu Katché & Richard Bona fredagsbrag på Bryggen

Én af de store nyheder på årets Copenhagen Jazz Festival bliver en sprængfarlig ny kvartet ledet af den fransk-ivorianske trommeslager Manu Katché og den ekvilibristiske bassist Richard Bona, som har en stor fanskare her i Danmark og var centrum om en rørende koncert på sidste års festival til dobbelt basbrag i Det Kgl. Teater med Marcus Miller. Denne virtuose rytmegruppe med afrikanske rødder blev introduceret sammen med den italienske saxofonist Stefano Di Battista og belgiske pianist Eric Legnini til det, der skulle have været en engangsforestilling på den franske festival Jazz a Marciac, men som blev så vellykket en all star forestilling, at de realiserer deres første turné og kommer forbi Copenhagen Jazz Festival 2014 på jomfrurejsen fredag den 11. juli. Copenhagen Jazz Festival 2014 er én af Europas største jazzfestivaler og finder sted den 4.-13. juli på mere end 100 spillesteder i hele København og på Frederiksberg. Blandt de offentliggjorte hovednavne til Copenhagen Jazz Festival 2014 finder man Concha Buika (ES), Gregory Porter (US), The John Scofield Überjam Band (US), Tinariwen (ML), Chick Corea & Stanley Clarke (US), Children Of The Light Trio (PA/US), Hiromi “The Trio Project” (JP/US/UK), Thurston Moore & Mats Gustafsson (US/SE), Christian McBride Trio (US), Dave Holland's "Prism" (UK/US), Joshua Redman Quartet (US) og mange flere… Find mere info og billetsalg på Jazz.dk. Det samlede program udkommer i den trykte programavis og kan findes på den officielle app.

DAVE HOLLAND'S PRISM (UK/US)

Igennem en karriere, som strækker sig over næsten fem årtier, er den anerkendte bassist og komponist Dave Holland aldrig stoppet med at udvikle og genopfinde en musiktilgang til ethvert aspekt af sit virke - og samtidig har han formået at holde fast i sin øjeblikkeligt genkendelige tone på kontrabassen. Fra den elektriske hvirvelvind som en del af Miles Davis' band omkring "In A Silent Way" og "Bitches Brew"-æraen til det elegante flamenco-samarbejde med den spanske guitarlegende Pepe Habichuela; som akkompagnement for Betty Carter i hendes sidste år, såvel som en del af avantgarde-pionérerne i gruppen Circle, med hvem Holland skabte en helt ny lyd i selskab med Chick Corea, Anthony Braxton og Barry Altschul; som sideman for legender som Stan Getz, Hank Jones, Roy Haynes og Sam Rivers, og som mester for unge upcoming stjerner som Chris Potter, Kevin og Robin Eubanks samt Steve Coleman. Dave Holland har konsistent været helt fremme i jazzverdenens nybrud siden starten af sin flotte karriere, der også tæller mere end et dusin udgivelse på ECM og i de seneste år på Hollands eget label Dare2. I 2013 fejrede den britiske Dave Holland 40 års jubilæum som bandleder i karakteristisk stil - ved at kigge endnu længere ud i fremtiden. I 1973 samlede han sin første kvartet (Rivers, Braxton og Altschul) på albummet "Conference of the Birds", og ved jubilæet gjorde Holland sig den ulejlighed at præsentere sin nye gruppe Prism - en elektrisk supergruppe med Craig Taborn ved tangenterne, Eric Harland på trommer og hans foretrukne guitarist, Kevin Eubanks, som af mange vil være kendt som bandleder i The Jay Leno Show i en lang årrække. Det anmelderroste Prism-projekt er beskrevet som "more electrified, and usually louder, than bands he's led before," og "The music is like a vortex, sucking in everything within earshot. Interlocking patterns, excoriating lines, killer grooves and blazing solos are par for the course," og det er dette projekt, som man kan opleve for første gang på dansk jord. Dave Holland's Prism spiller to aftener i Jazzhouse under Copenhagen Jazz Festival 2014.

Line-up: Dave Holland (bass), ​Kevin Eubanks (guitar), Craig Taborn (piano), Eric Harland (drums)

JOSHUA REDMAN QUARTET (US)

Joshua Redman regnes som en af jazzens mest prominente, indflydelsesrige, moderne saxofonister - søn af Ornette Colemans håndlanger Dewey Redman. Han udtrykker sig fuldtonet i alle registre og kan grundet sit fysiske overskud og Sonny Rollins-agtige kraftfulde tone både spille mainstream med enormt overskud, samt kaste sig ud i friere avancerede formater, hvilket også kendetegner hans spændvidde som moderne komponist. Den 45-årige saxofonist er en rockstjerne i en jazzverden. Allerede på sit andet album "Wish" i 1993 havde han Charlie Haden, Pat Metheny og Billy Higgins ved sin side. Han nåede også at indspille flere album med sin far og danne trioen Elastic, inden han i 2005 skiftede til pladeselskabet Nonesuch, hvor han udviklede formatet Joshua Redman Double Trio, har indspillet nyt materiale i 2013 med vennen og musikalske sparringspartner Brad Mehldau, og i år er han aktuel med en turné med sin mest sammentømrede kvartet med Aaron Goldberg, Greg Hutchinson og Reuben Rogers, som oprindeligt blev dannet i 1998 og udgav pladerne "Beyond" (2000) og "Passage Of Time" (2001).

Line-up: ​Joshua Redman (saxophones), Aaron Goldberg (piano), Reuben Rogers (bass), Greg Hutchinson (drums)​

MANU KATCHÉ & RICHARD BONA (FR/CM)

Denne virtuose franske rytmegruppe med afrikanske rødder blev introduceret sammen med den italienske saxofonist Stefano Di Battista og belgiske pianist Eric Legnini til det, der skulle have været en engangsforestilling på den franske festival Jazz a Marciac, men som blev så vellykket en all star forestilling, at de realiserer deres første turné og kommer forbi Copenhagen Jazz Festival på jomfrurejsen i juli 2014. Hver især er Manu Katché, Richard Bona, Eric Legnini og Stefano Di Battista fantastiske musikere, der på sin måde og scene har sat sit præg på den moderne jazz scene, og samlet er det et sandt all star band med en spraglet musikalsk identitet. Katchés mesterlige og hastige flow har givet ham tilnavnet the Mohammad Ali of drummers. Richard Bona er ikke bare en fantastisk fusionbassist med et tungt groove, men forstår at tilpasse sit spil til en bred palette af udtryk, ikke mindst kombineret med hans talenter som vokalist, som trækker rødder tilbage til opvæksten i en stærkt musikalsk familie i Cameroun.

Line-up: Stefano Di Battista (saxophone); Eric Legnini (piano); Richard Bona (bass); Manu Katché (drums).